Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Το αναρχικό καμπαρέ

Tο μεγάλο φεστιβάλ της ανεξάρτητης βαλκανικής σκηνής ανoίγει με τον Όλιβερ Φραλίτς

DOC TV
 Damned Be the Traitor of his Homeland! Η παράσταση του Όλιβερ Φραλίτς ανοίγει το φεστιβάλ στη Στέγη. Άνθρωποι στο πάτωμα, ξαπλωμένοι σαν νεκροί. Ο καθένας τους παίζει ένα μουσικό όργανο και σιγά-σιγά ξεδιπλώνεται ένα πένθιμο εμβατήριο που παραπέμπει στον πόλεμο. Στον πόλεμο που οδήγησε στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, της πιο σύνθετης -εθνοπολιτισμικά- χώρας της Ευρώπης. Με αυτήν την έντονα συμβολική σκηνή ξεκινά η παράσταση του διεθνώς αναγνωρισμένου σκηνοθέτη Όλιβερ Φραλίτς, που ανοίγει την αυλαία του Transitions 1. Balkans.

Ο Λόγος

http://old-boy.blogspot.gr/

Ακολουθούν σκέψεις για τέσσερεις στιγμές του Νymphomaniac II. Η συνολική μου γνώμη για την ταινία, στο ελculture)

  Η σκηνή με τους δύο αφρικάνους μετανάστες εραστές είναι ιδιοφυής, καθώς ο Τρίερ παίρνει μια κλασική σεξουαλική φαντασίωση και την μετατρέπει σε υπαρξιακό καλαμπούρι. Η συγκεκριμένη φωτογραφία ήταν από αυτές που είχαν κυκλοφορήσει περισσότερο και δημιουργούσε στους θεατές την προκατειλημμένη υποψία ότι θα συνιστούσε μια από τις πιο προκλητικές με όρους σεξουαλικής απεικόνισης σκηνές της ταινίας. Ο τρόπος μάλιστα που ξεκινάει την αφήγηση του περιστατικού η Τζο, όταν θέτει ως προαπαιτούμενο να μην μιλά τη γλώσσα των ανθρώπων αυτών και να βρίσκεται έτσι εξ ορισμού εκτός του βασιλείου της γλώσσας κατά την σεξουαλική επαφή μαζί τους, δημιουργεί μια άλλη υποψία, μήπως και ο Τρίερ προκειμένου να τα βάλει με την πολιτική ορθότητα, καταλήγει να βαδίσει σε ρατσιστικά μονοπάτια. Συμβαίνει όμως το ακριβώς αντίθετο: καθώς οι δυο τους τσακώνονται γυμνοί στη γλώσσα τους, η Τζο κοιτάζει τους σηκωμένους μαύρους φαλλούς τους, που έτσι απομυθοποιούνται, το μέγεθος και το χρώμα τους παύει να έχει τη συμβολική και φαντασιωτική του σημασία, παύει να έχει την κυρίαρχη σημασία που θα είχε σε οποιαδήποτε ερωτική σκηνή, μετατρεπόμενο σε ένα ακόμα κομμάτι σώματος, για την ακρίβεια σε ένα ακόμα αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του ψυχοσωματικού συνόλου που είναι ο άνθρωπος, στο οποίο κυριαρχεί η γλώσσα και ο λόγος. Μπροστά στο Λόγο όλα είναι αστεία και δευτερεύοντα, να βγεις από το σύστημα της γλώσσας δεν γίνεται, ο άνθρωπος δεν κάνει σεξ ποτέ μόνο ενστικτωδώς και μόνο υπακούοντας στην φύση του, αυτού του είδους τη σχεδόν ζωώδη απελευθέρωση δεν μπορεί ποτέ να τη βιώσει, τα γεννητικά του όργανα θα είναι πάντα δέσμια του συστήματος των νοημάτων και των εννοιών του ανθρώπινου λόγου.

Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Έτοιμος ο νέος δίσκος των πρωτοπόρων του sludge, Eyehategod

Οι Eyegategod είναι μία από τις σημαντικότερες sludge metal μπάντες.
Ο τελευταίος τους δίσκος κυκλοφόρησε πριν 14 χρόνια, το 2000. Από τότε, πολλά πράγματα εμπόδισαν την μπάντα να προχωρήσει όπως θα ήθελε: ο τυφώνας Κατρίνα, αλλαγές μελών και ο θάνατος του drummer και ιδρυτικού μέλους Joey LaCaze τον περασμένο Αύγουστο.

Βίκτωρ Ουγκώ: Για να είσαι λεύτερος, πρέπει να μάθεις να είσαι φτωχός

Ο Βίκτωρ Ουγκώ (26 Φεβρουαρίου 1802 – 22 Μαΐου 1885) ήταν Γάλλος μυθιστοριογράφος, ποιητής και δραματουργός, ο πλέον σημαντικός και προβεβλημένος εκπρόσωπος του κινήματος του γαλλικού ρομαντισμού.

Ο εικονοκλάστης Ουίλιαμ Μπάροουζ

Μια νέα βιογραφία του μεγάλου αμερικανού αιρετικού αποτιμά τη ζωή και το έργο του πέρα από εντυπωσιασμούς

 Το μήλο, η Ταγγέρη, τα ναρκωτικά. Ο μεταμοντερνισμός, η αντικουλτούρα, το περιθώριο. Η τεχνική του cut-up, οι μπίτνικ, η σκηνή της αβάν-γκαρντ. Ολα τα γνωστά και αναμενόμενα στοιχεία, μυθικά ή πραγματικά, βρίσκονται στη θέση τους. Ομως η νέα βιογραφία του Μπάρι Μίλερ δεν έχει ούτε αγιολογικό ούτε ηδονοβλεπτικό χαρακτήρα. Το «Call Me Burrougs. A Life» (εκδ. Twelve) εκτείνεται σε 712 απολαυστικές σελίδες που προορίζονται να αποτελέσουν το κατεξοχήν έργο αναφοράς στη ζωή του Ουίλιαμ Μπάροουζ (1914-1997).

Η πολίτισσα (που δεν είναι από την Πόλη) ή η πολίτιδα;

Καλεσμένος πριν από μερικές μέρες στην εκπομπή της Π. Τσαπανίδου, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κ. Β. Καπερνάρος, απευθυνόμενος στην οικοδέσποινα, της είπε: “Πείτε μου σας παρακαλώ. Είστε μια λογική Ελληνίδα πολίτις, πολίτιδα, η πολίτις-της πολίτιδος, πείτε μου σας παρακαλώ…”. Το στιγμιότυπο μπορείτε να το ακούσετε κι εσείς σε αυτό εδώ το βιντεάκι (στο 7.43 περίπου) και να δείτε την κ. Τσαπανίδου να χαμογελάει όταν γίνεται η επεξήγηση “η πολίτις-της πολίτιδος”. Φαίνεται πως ο κ. Καπερνάρος τον συγκεκριμένο τύπο τον προωθεί, διότι όπως σημείωσε φίλος του ιστολογίου σε πρόσφατο σχόλιό του: Ο κ. Καπερνάρος σε τηλεοπτική εκπομπή μας είπε πως «ο πολίτης και η πολίτιδα των Αθηνών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν .. κλπ». Και επειδή δεν ξέρουμε όλοι τόσο καλά ελληνικά όσο ο ίδιος και δεν θα καταλαβαίναμε τι είναι αυτό το πολίτιδα, έκανε τον κόπο να μας εξήγησε ότι είναι το θηλυκό του πολίτης δηλαδή η πολίτις της πολίτιδος!

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Ψάχνοντας για μάγισσες στον Μεσαίωνα

  http://rogerios.wordpress.com

«Στην ελληνική πολιτική σκηνή υπάρχει ένα κυνήγι μαγισσών. Αν θέλουν μάγισσες ας τις αναζητήσουν στον Μεσαίωνα». Με τον τρόπο αυτό απαντούσε, πριν λίγους μήνες, ιστορικός και μέλος του Κοινοβουλίου στις (κακόπιστες ως επί το πλείστον) επικρίσεις που δεχόταν, επειδή είχε επιχειρήσει να αποδομήσει κάποιον από τους μύθους που περιέχει η επίσημη εθνική αφήγηση της Ιστορίας. Καταφεύγοντας σε έναν άλλο μύθο, η ιστορικός υπέκυπτε, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί, σε ένα στερεότυπο πολύ πιο ισχυρό, μια και αφορά την πιο συκοφαντημένη ιστορική περίοδο. Αξίζει να το συζητήσουμε, εκτός των άλλων, μια και οι «Μάγισσες στον Μεσαίωνα» αποτελούν κοινό τόπο σαφώς εδραιωμένο στον δημόσιο λόγο και στη συλλογική συνείδηση.
Δεν θα ήταν, βεβαίως, δυνατό να υποστηριχθεί ότι οι πρακτικές μαγείας και μαγγανείας ήταν άγνωστες στις μεσαιωνικές κοινωνίες. Απαντούν, άλλωστε, σε όλες τις εποχές και σε όλες τις ανθρώπινες κοινωνίες, ενώ κάποιες από αυτές ενσωματώνονται, επίσημα ή ανεπίσημα, σε θρησκείες. Όποιος όμως προσπαθήσει να μελετήσει τον Μεσαίωνα αναζητώντας ψυχώσεις και κυνήγια μαγισσών θα έχει την εντύπωση ότι διασχίζει μια έρημο και, φυσικά, θα απογοητευθεί. 

Η γραφή της Άννας Κινδύνη (1914-2003)

της Λήδας Καζαντζάκη
Τις ημέρες αυτές εκτίθενται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Μεταξουργείο, υπό τον τίτλο «Κρίσιμη τέχνη, Τέχνη στην Κρίση», μαζί με τα έργα άλλων τριών εικαστικών, των ΒλάσηΚανιάρη, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Δημήτρη Κατσούδα, μερικές από τις σημαίνουσες δημιουργίες της καλλιτέχνιδας Άννας ΚινδύνηH μεγαλύτερη παρουσιάζεται πρώτη φορά στο ευρύ κοινό χάρις στις προσπάθειες του εικαστικού καλλιτέχνη, βασικού εμψυχωτή και επιμελητή της έκθεσης Γιάννη Ψυχοπαίδη σε αγαστή συνεργασία με την ανιψιά της Μαργαρίτα Παπαδημητρίου.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Μέγαρο Μουσικής: Ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώσει την ταμπακέρα

Στις πλάτες του ελληνικού λαού επιχειρούν τεχνηέντως να φορτώσουν οι κυβερνώντες την αποπληρωμή των δανειακών χρεών του Μεγάρου Μουσικής, ύψους 230.000.000 ευρώ, με τη δρομολογούμενη ανάληψη από το Δημόσιο του συγκεκριμένου χρέους που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη της Τετάρτης μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννη Μάνου και του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" Παναγιώτη Πικραμμένου.
Για τη συγκεκριμένη σύσκεψη δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ανακοίνωση, αλλά αντιθέτως μέσα από διαρροές επιχειρείται να δημιουργηθεί κατάλληλο κλίμα ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να λάβει την κοινοβουλευτική συναίνεση για τα σχέδιά της. Παράλληλα δεν γνωρίζουμε το ακριβές business plan, παρά μόνο κάποιες πληροφορίες για άνοιγμα του Μεγάρου στην κοινωνία, το ενδεχόμενο εγκατάστασης σε χώρους του των γραφείων της ΚΟΑ και του Φεστιβάλ Αθηνών και εκμετάλλευση των συνεδριακών του χώρων.

Η ηθοποιός Έλεν Πέιτζ αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλη

Η ηθοποιός Έλεν Πέιτζ, που είχε προταθεί για Όσκαρ για το ρόλο της εγκύου έφηβης στο «Juno», αποκάλυψε την Παρασκευή ότι είναι ομοφυλόφιλη, μιλώντας στο Λας Βέγκας σε ένα συνέδριο για ομοφυλόφιλους εφήβους.
«Κουράστηκα να κρύβομαι και κουράστηκα να λέω ψέματα» είπε η 26χρονη Καναδή ηθοποιός στην ομιλία της, ξεσηκώνοντας κύμα συμπαράστασης από το κοινό του συνεδρίου.
«Είμαι εδώ σήμερα επειδή είμαι ομοφυλόφιλη. Και επειδή ίσως μπορώ να κάνω τη διαφορά, να βοηθήσω άλλους να ζήσουν πιο χαλαρά και με περισσότερη ελπίδα. Ανεξαρτήτως αυτού, αισθάνομαι ότι έχω προσωπική υποχρέωση και  κοινωνική ευθύνη», πρόσθεσε.

Για την Αθήνα

Σαράντα χρόνια παρουσίας στον ελληνικό κινηματογραφικό χώρο συμπλήρωσε ήδη η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, η καλλιτεχνική και επαγγελματική ένωση των σκηνοθετών του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον "άγριο" Δεκέμβρη του 1973, μέσα στην πιο δύσκολη περίοδο της χουντικής επταετίας.
Με την ευκαιρία αυτής της επετείου, η ΕΕΣ διοργανώνει τη Δευτέρα το μεσημέρι εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης, στην οποία θα παραστεί και ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Κεν Λόουτς: Τιμητική Άρκτος με δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα

Με την τιμητική Χρυσή Άρκτο για το σύνολο της προσφοράς του στο χώρο του κινηματογράφου βραβεύτηκε στη 64η Μπερλινάλε ο βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη βράβευσή του, ο Λόουτς έστειλε μήνυμα στήριξης στη χώρα μας αναφορικά με τις προσπάθειες εξόδου από την οικονομική κρίση.

«Είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε τις ισχυρές χώρες της Ευρώπης να ασκούν πολιτική καταπίεσης  σε χώρες αδύναμες όπως η Ελλάδα. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι τις επιπτώσεις μιας τέτοιας σκληρής πολιτικής στους εαυτούς μας» είπε.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια ενωμένη Ευρώπη. Είμαστε όλοι μαζί σ’ αυτή την ιστορία. Είμαστε Ευρωπαίοι και πρέπει να βρούμε ένα κοινό σκοπό» πρόσθεσε.

Αυτή την περίοδο, ο βρετανός σκηνοθέτης είναι σε γυρίσματα για την καινούργια του ταινία, που ενδέχεται να είναι και η τελευταία του.

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Αναπλάθοντας τη μνήμη με εικόνες και λέξεις κόντρα στην κρίση

Της Λήδας Καζαντζάκη

Ζούμε σε μια χώρα, σε μια πόλη όπου η μνήμη σβήνεται συστηματικά και με πρωτοφανή εμμονή από το τέλος του Β' Μεγάλου Πολέμου μέχρι τις μέρες μας. Οι ρυθμοί της ισοπέδωσης γίνονται ολοένα και πιο γρήγοροι. Τα μνημεία της νεότερης Ιστορίας μας, σημεία αναφοράς και αναστοχασμού, απαραίτητα στοιχεία για τη συγκρότηση ενός πολίτη, γκρεμίζονται, για να δώσουν τη θέση τους σε τσιμεντένια ή γυάλινα πολυώροφα, ουδέτερα προπάντων κτήρια που δεν μιλούν σε κανένα.
Σ' αυτή τη λήθη επιχειρεί να θέσει αναχώματα η έκθεση "Κρίσιμη Τέχνη, Τέχνη στην Κρίση" με έργα των Άννας Κινδύνη, Βλάση Κανιάρη, Γιάννη Ψυχοπαίδη και Δημήτρη Κατσούδα, που συνδιοργανώνει η Εταιρεία για την Υπεράσπιση της Κοινωνίας της Δημοκρατίας στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων. Σ' αυτή τη λήθη επικεντρώθηκε η προχθεσινή πρώτη συζήτηση στο πλαίσιο της έκθεσης, με αφετηρία τα έργα της Άννας Κινδύνη.

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Η αλληλογραφία του Ρόμπερτ Φροστ εκδίδεται για πρώτη φορά

Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ποιητικό όνομα του Ρόμπερτ Λι Φροστ (1874-1963) χαίρει εκτίμησης ισότιμης εκείνης του Γουόλτ Γουίτμαν ή του Εζρα Πάουντ - συγκαταλέγεται, με άλλα λόγια μεταξύ των γιγάντων της αμερικανικής λογοτεχνίας. Και ακριβώς όπως στην περίπτωση του Πάουντ, χωρίς να πρόκειται για τις φασιστικές παρεκτροπές του τελευταίου, η λογοτεχνική του δεξιοτεχνία είθισται να επισκιάζεται από τις κηλίδες της προσωπικής του ζωής. Μια τετράτομη έκδοση του συνόλου της αλληλογραφίας του Φροστ από τον εκδοτικό οίκο Harvard University Press όμως υπόσχεται να αλλάξει τα δεδομένα παρουσιάζοντας ένα λεπτομερειακό πορτρέτο των σχέσεων με τους οικείους και τους ομότεχνούς του.

Βαλκανικό Φεστιβάλ στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Από τις 5 ως τις 16 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών το Βαλκανικό Φεστιβάλ με τίτλο «Transitions», αφιερωμένο στην άγνωστη όψη των γειτόνων μας, ιδωμένο μέσα από τη σύγχρονη ανεξάρτητη Βαλκανική σκηνή.

Μέσα από τη μείξη τεχνών, τη σάτιρα, την πολιτική τοποθέτηση, οι καλλιτέχνες των γειτονικών μας χωρών καταπιάνονται θέματα ταμπού και δυτικά στερεότυπα αναζητώντας την εθνική τους ταυτότητα και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους τόσο με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων όσο και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επί εννέα ημέρες, καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, θα αναπτύξουν ένα δημιουργικό διάλογο μέσα από τις παραστάσεις (μουσικές, χορευτικές και θεατρικές), τα χάπενινγκ, τις συζητήσεις και τις συναυλίες.

ΓΚΑΛΕΡΙ: Ο κόσμος σε χάρτες

Πόσες χώρες δεν έχουν καταλάβει οι Βρετανοί, ποτέ; Σε τι ποσοστό του πλανήτη οι οδηγοί βρίσκονται στην αριστερή θέση του αυτοκινήτου; Που είναι διαθέσιμο το Google street View; Πως θα έμοιαζε η Γη όταν ήταν ακόμη μία μόνο ήπειρος αλλά με τα σημερινά σύνορα; Τα 29.000 λαστιχένια παπάκια που έπεσαν από πλοίο που μετέφερε εμπορεύματα, τι θαλάσσια πορεία ακολούθησαν και που κατέληξαν;

Οι οπτικοί τύποι γνωρίζουν καλύτερα απ’ τον καθένα το πώς οι χάρτες και τα διαγράμματα βοηθούν στο να εμπεδώσουμε πληροφορίες και να κατανοήσουμε τον κόσμο ευκολότερα. Αυτοί οι χάρτες φτιάχτηκαν με μεράκι και απώτερο σκοπό να ερμηνεύσουν και να απεικονίσουν δεδομένα κάθε είδους, με τον πλέον αποδοτικό –και ενίοτε χιουμοριστικό- τρόπο.

SOS για την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

Σοβαρά πληγωμένη αφήνει ο σεισμός της Κεφαλλονιάς την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη του Ληξουρίου, η οποία, εκτός των βιβλίων, φιλοξενεί χειρόγραφα αλλά και σπάνιο αρχειακό υλικό ανάμεσα στο οποίο συγκαταλέγεται μεγάλο μέρος από το Αρχείο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Χαρακτηριστικό δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής των μέσων του 19ου αιώνα, από τα πιο όμορφα κτήρια του νησιού, και το μοναδικό νεοκλασικό του Ληξουρίου, το οποίο οι καταστροφικοί σεισμοί που έχουν πλήξει στο πέρασμα των χρόνων την περιοχή έχουν αφήσει όρθιο μέχρι σήμερα, το διώροφο αρχοντικό της ονομαστής κεφαλλονίτικης οικογένειας Τυπάλδων - Ιακωβάτων, στο ισόγειό του στεγάζει τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Ληξουρίου, στον όροφο αντικείμενα και κειμήλια της οικογένειας, ενώ ο κατάλληλα διαμορφωμένος προαύλιος χώρος του φιλοξενεί τους θερινούς μήνες ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το να ερμηνεύεις είναι να πεθαίνεις...

του Γιώργου Κιμούλη
Ο Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν είναι νεκρός! Προσπαθώντας, με κόπο, είναι αλήθεια, να κλείσω μάτια και αυτιά σ' όλο αυτό το πανηγύρι που έχει στηθεί γύρω από τον θάνατό του (ναρκωτικά, σύριγγες σε μπράτσα, τοξικολογικές αναλύσεις που αργούν να βγουν στη δημοσιότητα, ερωτικοί σύντροφοι που διεκδικούν σχέσεις, χωρισμοί και κροκοδείλια δάκρυα δημοσιογράφων, θαυμαστών και ομοτέχνων) αναρωτιέμαι πότε και πώς θα αποδοθεί σ' αυτήν την τέχνη -την τέχνη του ηθοποιού- η αξία που της αξίζει;\

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Ο "Υποδιοικητής Μάρκος" μόλις κυκλοφόρησε

Μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις των Συναδέλφων ο "Υποδιοικητής Μάρκος Οι άλλες Ιστορίες".
"Ονειρεύεται ο Αντώνιο ότι η γη που δουλεύει του ανήκει, ονειρεύεται ότι ο ιδρώτας του πληρώνεται"

Σχήμα: 14Χ18 • Σελίδες: 56 • Τιμή: 6 ευρώ • ISBN 978-960-9797-23-8

12 ιστορίες από την πένα του Εξεγερμένου Υποδιοικητή Μάρκος, αυτής της εμβληματικής μορφής του ζαπατίστικου αγώνα για την αυτονομία και τη χειραφέτηση των ιθαγενών πληθυσμών στην επαρχία Τσιάπας του Μεξικού.

Η Ορχήστρα των Λαχανικών

Μέλη της Ορχήστρας των Λαχανικών ποζάρουν στον φωτογραφικό φακό, κρατώντας τα μουσικά όργανα που έχουν κατασκευάσει από λαχανικά, στην κοινότητα Haguenau της Γαλλίας.
Η ορχήστρα δημιουργήθηκε το 1998, με βάση τη Βιέννη. Τα μέλη της περιλαμβάνουν καλλιτέχνες από διάφορα πεδία, από μουσικούς μέχρι σχεδιαστές. Τα όργανα δημιουργούνται από φρέσκα υλικά, πριν από κάθε παράσταση, ενώ όσα υλικά περισσεύουν χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα σούπας, η οποία μοιράζεται στα μέλη του κοινού μετά τη συναυλία.



Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Ο «αιώνιος έφηβος» Φρανσουά Τρυφώ

Σαν σήμερα, 6 Φεβρουαρίου του 1932, γεννιέται ο Φρανσουά Τρυφώ, ο σπουδαίος Γάλλος κριτικός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου, ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του γαλλικού νέου κύματος. Του Γιώργου Ρούσσου TVXS
 
«Το Σινεμά του αύριο δε θα γίνει από υπαλλήλους της κάμερας, αλλά από καλλιτέχνες για τους οποίους το γύρισμα θα είναι μια περιπέτεια εκπληκτική και παθιασμένη... Το σινεμά του αύριο, θα είναι μία ερωτική πράξη» Φρανσουά Τρυφώ


 
Ο Φρανσουά Τρυφώ από νωρίς εκδηλώνει την αγάπη του για την 7η Τέχνη. Με τη βοήθεια του θεωρητικού του κινηματογράφου Αντρέ Μπαζέν, άρχισε να γράφει κριτικές στο θρυλικό περιοδικό Cahiers du cinema.
 
Εκεί και μαζί με άλλους συναδέλφους του άνοιξαν τον δρόμο για το νέο κύμα και το μη εμπορικό κινηματογράφο. Με την μικρού μήκους ταινία του Les Mistons (1958) και θέμα την σεξουαλική αφύπνιση μιας ομάδας νεαρών, έθεσε στην πράξη τις θεωρίες του, τις οποίες συνέχισε στην ημιαυτοβιογραφική, μεγάλου μήκους ταινία του, "Τα 400 χτυπήματα" (Les Quatres Cents Coups, 1959).
 

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Κώστας Αξελός: Η έλλειψη οράματος, ήταν κάτι που με πονούσε αφάνταστα

Γεννήθηκα σε μια μεγαλοαστική οικογένεια, γνώρισα την οικογενειακή θαλπωρή και μαζί και την οικογενειακή ασφυξία. Από παιδί ήταν κάτι που με έσπρωχνε πέρα από την οικογένεια, πέρα από τον τόπο. Ποιο είναι το πολύτιμο στοιχείο της παιδικής ηλικίας: το πολύτιμο στοιχείο της παιδικής ηλικίας θα 'λεγα αυτή η θαλπωρή, για τα παιδιά που μπόρεσαν βέβαια να την γνωρίσουν – εκατομμύρια παιδιά δεν την γνωρίζουν – αλλά και ο κλοιός μέσα στον οποίον κλείνει τον νέον άνθρωπο, το παιδί, και τον σπρώχνει στην εφηβεία.

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ντοκιμαντέρ για την τέχνη της οινοποίησης στο CineDoc (Διαγωνισμός)

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ «Red Obsession» των David Roach και Warwick Ross, για τα κρασιά του Μπορντό και την είσοδο της Κίνας στην αγορά. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, που φέτος διανύει τον πέμπτο χρόνο μίας συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας, συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες προβολές του για το 2014 με ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στο πάθος, αλλά και στην τέχνη της οινοποίησης. Αυτή την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα προβληθεί το «Red Obsession» των David Roach και Warwick Ross. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την ταινία αφηγείται ο γνωστός Αυστραλός ηθοποιός, Ράσελ Κρόου.

«Η φθορά»: Μια φανταστική ομιλία σε ένα ανύπαρκτο κοινό στο Καφενείο Μουριά

ομάδα Ρέον παρουσιάζει την παράσταση «Η φθορά, μια φανταστική ομιλία του Ραφαήλ Εσθητού σε ένα ανύπαρκτο κοινό» του Δημήτρη Τσεκούρα, στο καφενείο Μουριά στα Εξάρχεια, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15. Ο Στάθης Κόκκορης ερμηνεύει το ρόλο του Εσθητού και ο Βαγγέλης Κηπουρός (μπουζούκι) συνοδεύει ζωντανά, σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση

Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν: Αποχαιρετισμός σε έναν σπουδαίο ηθοποιό...

Ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της γενιάς του, ο αγαπημένος Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, έφυγε προώρα σε ηλικία μόλις σαρανταέξι ετών. Έχοντας συνδέσει το όνομά του με μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης αμερικανικής φιλμογραφίας, ο χαρισματικός ηθοποιός βρέθηκε νεκρός το απόγευμα της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη. Τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή μέσα ο θάνατός του οφείλεται σε υπερβολική δόση ναρκωτικών. Του Γιώργου Ρούσσου (TVXS)

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

«Nymphomaniac: Volume 1» - Η νέα ταινία του ιδιοφυούς Λαρς Φον Τρίερ

Ένα άγριο, όσο και ποιητικό ταξίδι, όπως το αφηγείται η διαγνωσμένη νυμφομανής Τζο, από τη γέννηση της μέχρι σήμερα, σε ηλικία 50 ετών. Ο γοητευτικός εργένης Σέλιγκμαν, την ακούει με βαθιά προσήλωση καθώς η πολύπλευρη και χειμαρρώδης ζωή της ξετυλίγεται σε οκτώ κεφάλαια. Το «Nymphomaniac: Volume 1», αποτελεί το πρώτο μέρος της νέας ταινίας του Λαρς Φον Τρίερ, η οποία όπως αναμενόταν έχει χαρακτηριστεί αυστηρώς ακατάλληλη για ανηλίκους... Του Γιώργου Ρούσσου (TVXS)

Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε
Όπως αυτός Ο δραπέτης
Ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο
απέναντί τους.

Μιχάλης Κατσαρός

όστρια

Συγγενικές σχέσεις

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top