Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Ξεσκονίστε τα κασετόφωνά σας

7:30 π.μ.

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Πόσοι από εσάς έχετε κασετόφωνα; Στο σπίτι βασικά γιατί στο αυτοκίνητο είναι ακόμα πιο δύσκολο να το υποθέσω. Οχι πολλοί, έτσι; Σαφώς λιγότεροι δε από εκείνους που διαθέτουν πικάπ. Προσωπικά έχω δύο, κασετόφωνο όμως όχι, οπότε να δω τι θα κάνω τις συλλεκτικές κασέτες που θα αγοράσω σήμερα.

Τι είναι σήμερα; Η «Cassette Store Day». Και πολλά δισκοπωλεία σε διάφορες περιοχές του κόσμου, σε Αγγλία, Καναδά, Φινλανδία, Ιαπωνία, Αυστραλία και αλλού, θα βάλουν στα ράφια τους κασέτες. Ενας εορτασμός που γίνεται κάθε χρόνο για τα βινίλια – να δούμε αν θα καθιερωθεί και με τις κασέτες. Στο http://cassettestoreday.co.uk θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στην Ελλάδα γιορτάζει η ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία Inner Ear, που βγάζει ειδικά για σήμερα δύο καινούργια της άλμπουμ και σε κασέτες, το «Eclipse» των Film και το «Secret Science» των Mechanimal.
kasetes1
«Το κάναμε πιο πολύ για το φαν της υπόθεσης», μας λέει ο Δημήτρης Μπούρας, μέλος της Inner Ear. «Οντας και λόγω ηλικίας αρκετά εξοικειωμένοι με τις κασέτες, αλλά και αρκετά φετιχιστές με τη μουσική, μας φάνηκε διασκεδαστικό να κυκλοφορήσουμε κάποιες από τις καινούργιες δουλειές της εταιρείας σε αυτή τη μορφή και να ξεσκονίσουμε και πάλι τα κασετόφωνά μας». Αληθινοί εραστές της μουσικής. «Κασετόφωνο έχετε; Πικάπ;» ρωτάω τους Film. «Φυσικά!» απαντούν αφοπλιστικά. «Ναι, και κασετόφωνο έχω και πικάπ και βίντεο VHS και View Master!» λέει και ο Γιάννης Παπαϊωάννου των Mechanimal.

«Η Cassette Store Day, όπως και η αντίστοιχη Record Store, δεν είναι για μας απλώς μια vintage αναβίωση, αλλά μία ακόμη καλή αφορμή να επισκεφτούμε τα δισκοπωλεία, να τσεκάρουμε τις καινούργιες κυκλοφορίες και να συζητήσουμε για μουσική», σημειώνει ο Δημήτρης από την εταιρεία, ο πλέον κατάλληλος να μας μιλήσει και για το βινίλιο, μια και η Inner Ear κυκλοφορεί όλα τα άλμπουμ της και σε δίσκους. «Οντως παρατηρείται άνθηση στο βινίλιο και στη χώρα μας. Ισως όχι σε τόσο έντονο βαθμό όσο στο εξωτερικό, αλλά σίγουρα υπάρχει κι εδώ ανοδική τάση τα τελευταία χρόνια. Η πλειονότητα του κόσμου ακούει πλέον μουσική από υπολογιστές, mp3 players, κινητά κ.λπ. Κι επειδή έχει ευτελιστεί και το cd, αν κάποιος θέλει να αγοράσει το έργο μιας μπάντας θα προτιμήσει το βινίλιο. Ο κόσμος το αντιμετωπίζει πλέον με πολύ μεγάλο σεβασμό».

Mechanical
Mechanical
Ο Γιάννης Παπαϊωάνου των αλχημιστών του ηλεκτρονικού ήχου Mechanimal μοιάζει ο πλέον ειδικός να μας πει για τις κασέτες, τα cd, τους ηλεκτρονικούς ρυθμούς, τα ψηφιακά και τα αναλογικά. Είναι master σε αυτά. «Η μουσική έχει ψυχή. Ασχετα με τον τρόπο που «φτιάχτηκε» και άσχετα με τον τρόπο που ηχογραφήθηκε. Κάποτε τη μουσική την ηχογραφούσαν κατευθείαν πάνω στις πλάκες των δίσκων.

«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια την έγραφαν σε μπομπινόφωνα με μαγνητοταινίες. Σήμερα όλη η μουσική που παράγεται γίνεται ψηφιακή πληροφορία και καταγράφεται σε σκληρούς δίσκους». Και η δική σας μουσική; «Το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από αναλογικά όργανα που ηχογραφούνται σε ψηφιακά μέσα. Θεωρώ ότι ο συνδυασμός των αναλογικών και των ψηφιακών μέσων χτίζει μια δυνατή γέφυρα και δημιουργεί ένα κλίμα αστείρευτης καλλιτεχνικής δημιουργίας».

Οσο για τους Film, να πούμε πως επιστρέφουν στη δισκογραφία μετά από αρκετά χρόνια. Ακούγονται πια περισσότερο ηλεκτρονικοί. «Το άλμπουμ μας ηχητικά είναι εντελώς διαφορετικό από ό,τι έχουμε κυκλοφορήσει μέχρι τώρα.

«Με το “Eclipse” είναι σαν να ξεκινάμε την μπάντα από την αρχή, οπότε έχουμε τον ενθουσιασμό του καινούργιου. Κάτι τέτοιο χρειαζόταν τον χρόνο του για να στηθεί ηχητικά και να εξοικειωθούμε ως μπάντα με την ηλεκτρονική “νοοτροπία”, η οποία απαιτούσε άλλου είδους προσέγγιση και χειρισμό, συνθετικά και εκτελεστικά. Κάπως σαν από πιλότος να γίνεσαι αστροναύτης».

d.kanellopoulos@efsyn.gr

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top