Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Banksy, ένας θρύλος των graffiti artists

To ντοκυμαντέρ του προβάλλεται και στην Ελλάδα από 1η Νοεμβρίου


«Λένε ότι τα γκραφίτι τρομάζουν τους ανθρώπους και αποτελούν δείγμα κοινωνικής παρακμής. Είναι ψέμα. Τα γκραφίτι κρύβουν κινδύνους μόνο για τους πολιτικούς, τα στελέχη των διαφημιστικών και τους γκραφιτάδες»
Τάδε έφη Banksy. Eνας γνήσιος «αντάρτης της τέχνης», του οποίου το ντοκυμαντέρ του «Banksy: Η Τέχνη στο Δρόμο» από την Πέμπτη θα προβάλλεται και στην Ελλάδα.

Η παράξενη αυτή ταινία άρχισε αρχικώς να γυρίζεται ως ντοκυμαντέρ με θέμα τον Banksy από τον Τιερί Γκουετά, έναν γάλλο videoartist μετανάστη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη συνέχεια ο ίδιος ο Banksy (ο οποίος δεν κάνει ποτέ δημόσιες εμφανίσεις) «κάθισε» στην καρέκλα του σκηνοθέτη και την ολοκλήρωσε κινηματογραφώντας τον... κινηματογραφιστή του ο οποίος απέκτησε το ψευδώνυμο κύριος Brainwash (πλύση εγκεφάλου).

Τρία λινκ για δωρεάν ανάγνωση

www.lifo.gr

Θέλετε να διαβάσετε, αλλά δεν έχετε να ξοδέψετε; Τότε ελπίζω να ξέρετε αγγλικά, γιατί αυτή είναι η γλώσσα που κυριαρχεί. Πέρα από το καταπληκτικό και πάντα ενημερωμένο tuebl*, σας παρουσιάζω μερικά καινούρια λινκ για βιβλιοφάγους με άδειες τσέπες:

Η "Κίτρινη Πόλη" στο 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Μέσα στην “Κίτρινη Πόλη” σε ένα από τα λίγα σπίτια που έχουν ακόμη τα βράδια, όταν δεν ακούγονται πυροβολισμοί, το φως αναμμένο κατοικούν κάποιοι “αλήτες, άστεγοι”. Πέντε ανόμοιοι άνθρωποι, κάτω από τον ίδιο νόμο, αλλά για διαφορετικό λόγο ο καθένας. Δύο γυναίκες και τρείς άνδρες σε κατ' οίκον περιορισμό.  
Έλεγχος, ψυχολογική βία, σεξουαλική καταπίεση, παράνοια. Όλα αυτά μέσα σ’ ένα παλιό αρχοντικό με φανερή τη φθορά, που τώρα πια λόγω της συνθήκης παίζει το ρόλο της φυλακής αλλά και της κρυψώνας για τους πέντε ήρωες. 
Δημιουργούν ένα δικό τους σύμπαν και αποφασίζουν να στήσουν ένα παιχνίδι παίρνοντας πολιτική θέση απέναντι στο κράτος και τη διαταγή. Κανόνας του παιχνιδιού είναι η προσωπική κατάθεση ενός φανταστικού-ονειρικού θανάτου του καθενός.
 

Τάσος Λειβαδίτης: Ο ποιητής της πιο όμορφης ουτοπίας

Ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης πέθανε στην Αθήνα σαν σήμερα, στις 30 Οκτωβρίου του 1988.

Γιος του Λύσανδρου και της Βασιλικής, γεννήθηκε στην Αθήνα το βράδυ της Αναστάσεως του 1922 είχε τέσσερα μεγαλύτερα αδέρφια, μια αδερφή και τρεις αδερφούς. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όμως τον κέρδισε η λογοτεχνία και συγκεκριμένα η ποίηση. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα στο χώρο της αριστεράς με συνέπεια να εξοριστεί από το 1947 έως το 1951. Στο Μούδρο, στη Μακρόνησο και μετά στον Αϊ Στράτη κι από κει στις φυλακές Χατζηκώστα στην Αθήνα, απ' όπου αφέθηκε ελεύθερος το 1951. Το «Φυσάει στα σταυροδρόμια του κόσμου» θεωρήθηκε «κήρυγμα ανατρεπτικό» και κατασχέθηκε. Τελικά το δικαστήριο (Πενταμελές Εφετείο Αθηνών, 10 Φεβρουαρίου 1955) τον απάλλαξε λόγω αμφιβολιών.

«Γι’ αυτό σου λέω.
Μην κοιμάσαι: είναι επικίνδυνο.
Μην ξυπνάς: Θα μετανιώσεις.»

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Αντανακλάσεις ιδεών στις σελίδες των ελληνικών κόμικς. Του σκιτσογράφου Soloup

Όλα άρχισαν λιγάκι στην πλάκα. Κάπου το 2001 με 2002 ξεκίνησα να συνεργάζομαι με το μηνιαίο περιοδικό πολιτισμού «ΩΣ3». Μου παραχώρησαν αρχικά ένα ένα δισέλιδο για να κάνω σκίτσα αλλά σύντομα βρέθηκα να φτιάχνω αφιερώματα και συνεντεύξεις σε άλλους σκιτσογράφους: Γελοιογράφους, εικονογράφους, κομικξάδες, κινουμενάδες… " o σκιτσογράφος Αντώνης Νικολόπουλος (Soloup), αφηγείται στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs, τη δημιουργική πορεία της συγγραφής -από την ιδέα μέχρι το τυπογραφείο- του βιβλίου «Τα Ελληνικά Κόμικς- Αντανακλάσεις ιδεών στις σελίδες των κόμικς», που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τις εκδόσεις Τόπος.

Mιχάλης Κατσαρός: Η Διαθήκη μου

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χτίζει ένα μικρό σπιτάκι
και λέει: καλά είμαι εδώ.

Αντισταθείτε σ' αυτόν που γύρισε πάλι στο σπίτι
και λέει: Δόξα σοι ο Θεός .

Αντισταθείτε
στον περσικό τάπητα των πoλυκατοικιών
στον κοντό άνθρωπο του γραφείου
στην εταιρεία εισαγωγαί- εξαγωγαί
στην κρατική εκπαίδευση
στο φόρο
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.



Magnify Image

Αντισταθείτε
σ' αυτόν που χαιρετάει απ' την εξέδρα ώρες
ατέλειωτες τις παρελάσεις
σ' αυτή την άγονη κυρία που μοιράζει
έντυπα αγίων λίβανον και σμύρναν
σε μένα ακόμα που σας ιστορώ.


Αντισταθείτε πάλι σ' όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι
στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε
στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες
σ' όλα τ' ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε
πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι
σ' όλους που γράφουν λόγους για την εποχή
δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα
στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις
από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό
αρχηγό τους.



Magnify Image

Αντισταθείτε στις υπηρεσίες των αλλοδαπών και διαβατηρίων
στις φοβερές σημαίες των κρατών και τη διπλωματία
στα εργοστάσια πολεμικών υλών
σ' αυτούς που λένε λυρισμό τα ωραία λόγια
στα θούρια
στα γλυκερά τραγούδια με τους θρήνους
στους θεατές
στον άνεμο
σ' όλους τους αδιάφορους και τους σοφούς
στους άλλους που κάνουνε το φίλο σας
ως και σε μένα, σε μένα ακόμα που σας ιστορώ
αντισταθείτε.


Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την
Ελευθερία.

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Τα φαντάσματα του πολέμου

Το τότε και το τώρα, συνδυασμένα σε φωτογραφίες         

     http://www.lifo.gr/


Magnify Image
26 Ιουνίου 1944: Γερμανός στρατιώτης νεκρός στην οδό Armand Leveel του Cherbourg της Γαλλίας

Magnify Image
1943: Σκοπιά στη Σικελία

Magnify Image

Magnify Image
Άουσβιτς, 27 Ιανουαρίου 1945

Magnify Image
Κεντρικός σταθμός του Άμστερνταμ

Γνώση και αυτοδιαχείριση. Το εγχείρημα των Εκδόσεων των Συναδέλφων

Συνέντευξη με το Νίκο Κατσιαούνη μέλος των αυτοδιαχειριζόμενων εκδόσεων, από την Αναστασία Ματσούκα
Θα μας δώσεις κάποιες πληροφορίες για το πως-πότε ξεκίνησε το εγχείρημα των "Εκδόσεων των Συναδέλφων";
 
Το εγχείρημα αυτό ξεκίνησε περίπου πριν δυο χρόνια από ανθρώπους που απασχολούνται στον ευρύτερο χώρο του βιβλίου. Στην αρχή εκδόθηκαν ορισμένα λίγα βιβλία που ήταν πιο εναλλακτικά-κινηματικά με βάση το σκεπτικό ότι για να βγάλει κάποιος ένα βιβλίο δεν χρειάζεται να υπάρχει κάποιο αφεντικό που θα αναλαμβάνει τα πάντα. Οι εργαζόμενοι οι οποίοι βρίσκονται στο χώρο μπορούν να αναλάβουν και αυτοί εξίσου αποτελεσματικά να φέρουν εις πέραν τη διαδικασία της παραγωγής ενός βιβλίου. Μπορούν οι ίδιοι να φροντίσουν ο,τι χρειάζεται ένα βιβλίο. Από μια μετάφραση μέχρι το τύπωμα, τη βιβλιοδεσία κλπ. 
 

Θαμμένοι ζωντανοί μέσα στις ουσίες

Με τολμηρή, μεθοδική ανάλυση η Κατερίνα Μάτσα γράφει ένα συγκλονιστικό βιβλίο για όσους μπαίνουν στο κενό τοπίο των ναρκωτικών διότι πενθούν για κάτι, σχεδόν χωρίς να το ξέρουν.

Η εικόνα που έχουμε για τον τοξικομανή, και πιο λαϊκά για το περιφερόμενο πρεζόνι, που, είτε στον δρόμο είτε στη φυλακή είτε στους θεραπευτικούς χώρους επανένταξης, αναλώνει τη ζωή του ζητώντας τη δόση του και κατόπιν βοήθεια από τους ψυχοθεραπευτές, δεν είναι και τόσο θετική. Αρχικά ευθύνεται η ίδια η εμφάνισή του.

Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς Αθήνας 2012

Μετά από 3 χρόνια απουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς επανέρχεται. Πολλά πράγματα άλλαξαν αυτά τα 3 χρόνια, αλλάξαμε και εμείς. «Αντοχή υλικών» το φετινό θέμα του Φεστιβάλ, όρος της δομικής, σκληρά δοκιμασμένος στην πραγματικότητα. Εμείς στην πίεση, τη σύνθλιψη, την παραμόρφωση αντιδρούμε αφήνοντας τα πιο δυνατά υλικά να μιλήσουν.
Σε νέο χώρο φέτος, στην Πλατεία Θεάτρου, στο ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής, η οποία ενεργά συμβάλλει σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες  που δίνουν μια νέα, πιο χρωματιστή ζωή στο «γκρίζο» κέντρο της πόλης.
Εισιτήρια

Ημερήσιο: 3 ευρώ
10ημέρου: 6 ευρώ
Η είσοδος για τους άνεργους είναι δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.
Πληροφορίες εκδήλωσης

Διπλάρειος Σχολή
Πλατεία Θεάτρου 3, Ψυρρή, ,

Δευτέρα - Παρασκευή: 14.00 - 23.00
Σάββατο - Κυριακή: 12.00 - 00.00


Πηγή: ελculture.gr

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ναζιστικό πορνό. Από τον Στάθη Τσαγκαρουσιάνο

Υπάρχει κάτι άρρωστο στην υπερπροβολή της Χρυσής Αυγής


Πιστεύω ότι η υπερπροβολή που γίνεται αυτες τις μέρες στη Χρυσή Αυγή (και από το lifo.gr) δεν οφείλεται μόνο στην έκπληξη και το φόβο που προκαλεί το φαινόμενο. Οφείλεται και σε ένα είδος ηδονής. Τα φαινόμενα αυτά, που σχετίζονται με τα χαμηλά ένστικτα, “χτυπάνε” σε πολλά μαζί σκοτεινά σημεία: στην ορμή του θανάτου που ενδεχομένως να έχει μια κοινωνία, στη λατρεία προς τα άκρα που ενδεχομένως εχουν μερικοί (θυμηθείτε την υπερπλούσια αλλληλογραφία που παίρνουν πολλοί βιαστές και σίριαλ κίλερς στις φυλακές) -κυρίως όμως στο ηδονοβλεπτικό θέαμα του απαγορευμένου: σβάστικες, ξυρισμένα κεφάλια, παραβατικότητα κλπ.

Τα έχει πεί εξαίρετα, πολύ πριν από εμάς, ο Βισκόντι στους “Καταραμένους” και τον “Λούντβιχ”.

Πολλοί λένε ότι για να νικηθεί αυτή η γοητεία του απαγορευμενου πρέπει να πάψουμε να απαγορεύουμε τους ναζί. Μπαίνουν στο σύστημα, γλυκαίνονται και εξημερώνονται. 'Ο,τι δεν μπορέις να πολεμήσεις, το ενσωματώνεις. 

Αλλά εγώ έχω, τελικά, άλλη απόψη. Όπως είχα γράψει σε ένα παλιό εντιτόριαλ, θεωρώ ότι το ρητό  «Διαφωνώ μαζί σου, αλλά θα υπερασπίσω έως θανάτου το δικαίωμά σου να μιλάς» είναι η κερκόπορτα, μέσα από την οποία τα πιο δολοφονικά και ανελεύθερα πνεύματα μπήκαν στη νεοφιλελεύθερη κοινωνία για να τη μαγαρίσουν. Είμαι υπέρ της λογοκρισίας και της αυστηρής πόρτας. Όταν οι φασίστες μιλούν, δεν θέλω να τους ακούω. Κάτι παραπάνω: Πιστέυω ότι θα ήταν χρήσιμο τέτοιοι άνθρωποι να απομονωθούν, να μην τους μιλάει κανείς, να μην μεταδίδει κανείς τις επίτηδες προκλητικές μπαρούφες τους. Να γυρίσουν στις καταπακτές τους, με τα γελοία σύμβολα, τα παραστρατιωτικά τάγματα, τις φαιδρές πυραμίδες, τις ανελλήνιστες ελληνικούρες τους.

Για αυτό και το lifo.gr απο δώ και πέρα θα φιλτράρει πολύ προσεκτικά τι περνάει από την φαιδρή προπαγάνδα τους. Γι αυτό και θεωρώ φάουλ το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σρόιτερ και ποιός άλλος αύριο δέχονται να συνομιλούν με ναζιστές στο όνομα της δημοσιογραφίας (και του σουξε).

Απομονώστε τους!

Ο ειρηνιστής Νικηφόρος Βρεττάκος

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, που τα 100 χρόνια από τη γέννησή του τιμάει φέτος η χώρα μας, δεν υπήρξε μόνο μεγάλος ποιητής, αλλά και αφοσιωμένος αγωνιστής της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας.
Για την ποιότητα και τα μηνύματα της ποίησης του Ν. Βρεττάκου έχουν ήδη γραφεί πολλά. «Η ποίηση του Βρεττάκου -έγραφε ο Τάσος Βουρνάς στην Επιθεώρηση Τέχνης τον Μάρτιο του 1961- είναι μια ανθρωποκεντρική δημιουργία, που έταξε σαν προορισμό της να σώσει ό,τι καλύτερο διαθέτει ο πολιτισμός του τόπου μας, μια διάτορη λυρική κραυγή για τον άνθρωπο και το βαθύτερο χρέος του πάνω στη γη».

«Ο Ουρανός των Αρχαίων» στο Πλανητάριο του Ευγενίδειου

Μια νέα θεαματική παράσταση με τίτλο «O Oυρανός των Αρχαίων» θα παρουσιάσει το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Η νέα ψηφιακή παράσταση θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του Πλανηταρίου από την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, με τιμές εισιτηρίων 6 ευρώ για τους ενήλικες και 4 ευρώ για τα παιδιά. Η πρώτη επίσημη παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Οκτωβρίου.

Ξεκινώντας από τον «Ουρανό της Αρχαίας Αιγύπτου», η παράσταση αποτελεί μια εικονική περιήγηση σε μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία, από το ναό του Αμπού Σιμπέλ έως τον τάφο του Τουταγχαμών, δείχνοντας πόσο ακριβείς ήταν οι ουράνιες ευθυγραμμίσεις των Αρχαίων Αιγυπτίων, οι οποίες ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν.

Siamo tutti Greci: 112 Ιταλοί εικαστικοί στο πλευρό της Ελλάδας

Με μία έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, εκατόν δώδεκα καλλιτέχνες από την Ιταλία ενώνουν τις δυνάμεις τους, σε μία συμβολική χειρονομία αλληλεγγύης της Ιταλίας προς την Ελλάδα.
Τα έργα 112 Ιταλών εικαστικών, που δώρισαν οι ίδιοι στο Μουσείο Μπενάκη ως ένδειξη συμπαράστασης στη χώρα μας, θα παρουσιαστούν σε μία έκθεση που θα διαρκέσει από τις 25 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην εκκένωση του «Εμπρός»

Mετά από σχεδόν ένα χρόνο καλλιτεχνικών δράσεων στο θέατρο Εμπρός, η νεοσυσταθείσα ΕΤΑΔ AE (πρώην ΚΕΔ -εταιρεία διαχείρισης ακινήτων του Δημοσίου) προβαίνει στο κλείσιμο του καλλιτεχνικού και κοινωνικού χώρου του Εμπρός αύριο Πέμπτη 25 Οκτωβρίου με τη συνδρομή της Αστυνομίας.
Οι προσπάθειες που έγιναν τόσο από την Κίνηση Μαβίλη όσο και από την Κίνηση Κατοίκων Ψυρρή για μεσολάβηση του Υπουργείου Πολιτισμού προσέκρουσαν στην κατηγορηματική άρνηση του κ. Τζαβάρα.

Κάλεσμα

Pablo Picasso, όταν μιλάμε για τέχνη

Σαν σήμερα στις 25 Οκτωβρίου του 1881 γεννιέται ο σπουδαίος ζωγράφος, και γλύπτης Pablo Picasso, ο θεμελιωτής του κινήματος του Κυβισμού.

O Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Ruiz y Picasso, όπως ήταν ολόκληρο το όνομά του, ήρθε στη ζωή το 1881 στην ανδαλουσιανή πόλη της Μάλαγα, στην Ισπανία. Γιος ζωγράφου, επέδειξε από παιδί μεγάλο πάθος για εξαιρετικό ταλέντο για τη ζωγραφική, δημιουργώντας ρεαλιστικά έργα κατά την παιδική και εφηβική του ηλικία.

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Ο Χέλμουτ Νιούτον σοκάρει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Πρώτη αναδρομική έκθεση του ανατρεπτικού φωτογράφου στην Ελλάδα

 «Λατρεύω τη χυδαιότητα. Με έλκει αφάνταστα η κακογουστιά που τη θεωρώ πιο διεγερτική από το καλό γούστο, το οποίο στην πραγματικότητα δεν αποτελεί παρά τυποποίηση του βλέμματος» έχει πει. Αντιπροσωπευτικό δείγμα της «γραφής» του δημιουργού που επαναπροσδιόρισε τη φωτογραφία μόδας παρουσιάζεται στην πρώτη του αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα που πραγματοποιείται από τις 13 Νοεμβρίου έως τις 3 Μαρτίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση σε επιμέλεια Μαριλένας Καρρά.   

40 συγκλονιστικές φωτογραφίες: Αίμα και Χάος στη Συρία

www.Lifo.gr
1.
Magnify Image
Ένας μαχητής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού φωτίζει με το φακό του έναν νεκρό πριν τον θάψει
2.
Magnify Image
Τα άψυχα σώματα δύο παιδιών
3.
Magnify Image
Ο συγκλονισμένος άντρας κρατάει τον άψυχο αδερφό του
4.
Magnify Image
Ένας πατέρας θρηνεί τον γιο του

Μάνος Χατζηδάκης: βιογραφικό σημείωμα σε πρώτο πρόσωπο



Ταξίδεψα πολύ και αυτό με βοήθησε ν΄ αντιληφθώ πώς η βλακεία δεν ήταν αποκλειστικόν του τόπου μας προϊόν, όπως περήφανα ισχυρίζονται κι αποδεικνύουν συνεχώς οι έλληνες σωβινιστές και της εθνικοφροσύνης οι εραστές. Παράλληλα ανακάλυψα ότι τα πρόσωπα που μ΄ ενδιαφέρανε έπρεπε να ομιλούν απαραιτήτως ελληνικά, γιατί σε ξένη γλώσσα η επικοινωνία γινότανε οδυνηρή και εξαφάνιζε το μισό μου πρόσωπο.

Γράψε μια ιστορία στο Twitter

Σύμφωνα με έναν λογοτεχνικό θρύλο, ο Έρνεστ Χέμινγκουεϊ έβαλε κάποτε στοίχημα ότι μπορούσε να γράψει μια ιστορία με λιγότερες από 10 λέξεις. Το κέρδισε με μια ιστορία με σασπένς, δραματική ένταση και… μόνο έξι λέξεις: «For sale: Baby shoes, never worn» (Πωλούνται: Παπούτσια μπεμπέ, αφόρετα).

Σύνολο, στα αγγλικά, 27 χαρακτήρες, πολλοί λιγότεροι από ένα tweet, που συγκριτικά δίνει στους λάτρεις της μικρής, μικρότατης φόρμας 140 χαρακτήρες για να πουν μια ιστορία, όπως οι ιστορίες που θα αφηγηθούν όσοι συμμετάσχουν στο πενταήμερο online λογοτεχνικό φεστιβάλ μυθοπλασίας που διοργανώνει το Twitter στα τέλη Νοεμβρίου.

Η κρίση θέλει μουσική, τραγούδι και καλή παρέα

Η φτώχια θέλει καλοπέραση λέει ένα απόφθεγμα και η κρίση μουσική συμπληρώνουμε εμείς. Ο Οκτώβριος διανύει τις τελευταίες του ημέρες και οι μουσικές σκηνές φορούν για μια ακόμη χρονιά «τα καλά τους» για να υποδεχτούν το κοινό. Κάποιες ρίχνουν τις τιμές τους, για να μην πούμε όλες, κάποιες άλλες το συνδυάζουν και με δυνατά προγράμματα, ντουέτα, τρίο κοκ και όλοι καλλιτέχνες και ιδιοκτήτες περιμένουν την αντίδραση του κοινού. Η τάση θέλει το τελευταίο να είναι πλέον εκλεκτικό και να επιλέγει με αυστηρά κριτήρια την έξοδό του. Πώς θα πάει η φετινή σεζόν κανείς δεν μπορεί να το προεξοφλήσει. Αλλωστε η αντίδραση των θεατών φέτος θα είναι σε ευθεία συνάρτηση με την αντοχή του πορτοφολιού τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλά και ενδιαφέρονται πρόγραμμα και συναυλίες. Ως εκ τούτου επιλέξτε με προσοχή και καλή διασκέδαση.

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η τιμωρία ενός «αντισυστημικού» νεαρού

  Βιστωνίτης Αναστάσης 

Η κινηματογραφική μεταφορά του Στάνλεϊ Κιούμπρικ έκανε το «Κουρδιστό πορτοκάλι» παγκοσμίως γνωστό. Εφέτος συμπληρώνεται μισός αιώνας από την πρώτη έκδοση του δυστοπικού μυθιστορήματος του Αντονι Μπέρτζες

Οταν ρώτησαν κάποτε τον Αντονι Μπέρτζες γιατί έδωσε τον τίτλο Κουρδιστό πορτοκάλι στο διασημότερο μυθιστόρημά του, απάντησε ότι ήθελε να δημιουργήσει ένα οξύμωρο συνδυάζοντας το ζωντανό και το οργανικό στοιχείο με το ψυχρό και το μηχανικό, να προκαλέσει δηλαδή ένα μικρό γλωσσικό σοκ. Το γλωσσικό σοκ όμως προκύπτει από το αφηγηματικό αντίστοιχο που κυριαρχεί σε όλο το βιβλίο. Τόσο από το είδος της γραφής όσο και από το θέμα του.
Κάπου στο μέλλον μια παρέα εφήβων γυρίζει τις νύχτες προβαίνοντας σε πράξεις ακραίας βίας. Την αποτελούν ο Αλεξ, ο αρχηγός της, ο οποίος εκστασιάζεται με τη μουσική τού Μπετόβεν και ιδίως με την 9η Συμφωνία, ο Πιτ, ο Τζόρτζι και ο Ντιμ. Βασανίζουν αδύναμους ανθρώπους, τσακώνονται μεταξύ τους, ληστεύουν, κλέβουν αυτοκίνητα - για να καταλήξουν τελικά στον φόνο. Τότε η αστυνομία συλλαμβάνει τον αρχηγό. 

Γλυκόπικρη ροκ από μια νέα μπάντα

Κάποια πράγματα στη ζωή είναι γλυκόπικρα. Το αν γέρνουν περισσότερο προς το γλυκό ή προς το πικρό επαφίεται στη γεύση του καθενός. Η αγγλόφωνη ελληνική μπάντα BitterSweet δεν ξέρω αν είναι γλυκόπικρη, αλλά σίγουρα έχει κάτι να πει. «Dancing in the zoo» είναι ο τίτλος του πρώτου άλμπουμ της, το οποίο κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητη παραγωγή και αποτελεί project του Νικόλα Αλαβάνου. Indie ψυχεδελική ροκ, σε μια εποχή που δεν είναι καθόλου εύκολο να κάνεις μουσική στην Ελλάδα.
Ο τίτλος δεν ήταν τυχαίος. Οπως σημειώνει ο Νικόλας Αλαβάνος, «στον σύγχρονο ζωολογικό κήπο όπου κατοικοεδρεύουμε και στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουμε, μια υγιής αντίδραση είναι ο χορός, το κέφι, η αισιοδοξία. Ο "χορός σε έναν ζωολογικό κήπο" έχει εν μέρει και δισυπόστατη έννοια. Από τη μία ανήκεις και εσύ - ηθελημένα ή αθέλητα - στην καθημερινή ζούγκλα και αναγκαστικά παρασύρεσαι και "χορεύεις", από την άλλη προσπαθείς να κρατήσεις τις αποστάσεις σου και τα πνευματικά και ηθικά "πιστεύω" ψηλά, χορεύοντας στους δικούς σου ρυθμούς. Για εμάς αυτός ο χορός πρέπει να γίνεται οδηγός και φάρος αισιοδοξίας». 

Ντοκιμαντέρ - Αθήνα: Κοινωνική κατάρρευση

Η κοινωνική κατάρρευση με στιγμιότυπα από την Ελλάδα μεταξύ Μαΐου 2010 και Ιουνίου 2012.
Στη διάρκεια του ντοκιμαντέρ μιλάει ο καθηγητής Δημήτρης Δαλακόγλου και εξηγεί την κοινωνική κατάρρευση που έλαβε χώρα στην Ελλάδα μετά την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Ο Δημήτρης Δαλάκογλου είναι ανθρωπολόγος, λέκτορας Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Sussex της Αγγλίας.
Η ταινία περιέχει videos και φωτογραφίες από τους δρόμους τις κινητοποιήσεις, που συχνά περιέχουν βία, αλλά και συνεντεύξεις ανθρώπων που μιλούν για την εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία που υπέστησαν. 
Είναι μια δουλεία του βρετανού ρεπόρτερ, Ross Domoney, που εργάζεται ως freelancer για διεθνή media.
 
Δείτε το ντοκιμαντέρ

Το ντοκιμαντέρ «Φιλιά εις τα παιδιά» απέσπασε το Βραβείο Κοινού

Το ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λουλέ «Φιλιά εις τα παιδιά», μια συμπαραγωγή ΕΡΤ και ΕΚΚ, απέσπασε Βραβείο Κοινού στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Σικάγο.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η παραγωγή έχει καταφέρει να αποσπάσει τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (σκηνοθεσίας, μουσικής για τον Νίκο Κυπουργό και 2ο βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ), δύο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, και δύο στο Φεστιβάλ Αγών.Το «Φιλιά εις τα παιδιά» «καταγράφει τις μαρτυρίες πέντε Εβραίων, οι οποίοι χάρη στην προστασία που τους προσέφεραν χριστιανικές οικογένειες έζησαν την παιδική τους ηλικία στην Ελλάδα της γερμανικής κατοχής και σώθηκαν από βέβαιο θάνατο. Αφορμή για να καταπιαστεί ο σκηνοθέτης με τις συγκεκριμένες ιστορίες, στάθηκε μια έκθεση ντοκουμέντων και φωτογραφιών που πραγματοποιήθηκε το 2004 στο Εβραϊκό Μουσείο της Αθήνας. Εκεί ο δημιουργός γνώρισε τους πέντε πρωταγωνιστές, οι οποίοι έμελλε να γίνουν οι καθημερινοί του σύντροφοι για τα τρία χρόνια που διήρκεσαν τα γυρίσματα της ταινίας.».

Corpus Cristi : Κάθε Πέμπτη στις 21.15 στο Χυτήριο

Το θεατρικό έργο για το οποίο ιερείς, πιστοί  και μέλη θρησκευτικών οργανώσεων βγήκαν στο δρόμο για να διαμαρτυρηθούν για το περιεχόμενο του που θεωρούν βλάσφημο συνεχίζει τις παραστάσεις.

Θυμίζουμε ότι μετά τα επεισόδια έξω από το θέατρο Χυτήριο, την προηγούμενη εβδομάδα το έργο δεν ανέβηκε.

Οι υπεύθυνοι τώρα, ενημερώνουν με δελτίο Τύπου, ότι από αυτή την εβδομάδα η παράσταση θα ανεβαίνει κανονικά κάθε Πέμπτη, στις 21:15.

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Φεστιβάλ των Αοράτων Πόλεων

Δείτε τι είπε στο ελctv η Συραγώ Τσιάρα, διευθύντρια του ΚΣΤΘ, σχετικά με το "Φεστιβάλ των Αόρατων Πόλεων - Μία κοσμογραφία", που πραγματοποιείται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τον Φεβρουάριο του 2013. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.elculture.gr/festival/festival-ton-aoraton-poleon-367557

Athens Photo Festival 2012

To κεντρικό πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης του Athens Photo Festival 2012, εγκαινιάσθηκε την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου σε όλους τους χώρους της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και διαρκεί έως την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012. Με νέες ιδέες και προσανατολισμό στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία προσφέρει την ευκαιρία στους φίλους του σύγχρονου πολιτισμού να παρακολουθήσουν το σημαντικότερο γεγονός για τη φωτογραφία στην Ελλάδα.
Ένα εκτεταμένο πρόγραμμα από 21 εκθέσεις με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από 28 χώρες καθώς και ένα ευρύ φάσμα δράσεων -Διεθνές Φόρουμ Photo Voices, Φωτογραφικός Μαραθώνιος, προβολές, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, πρόγραμμα Performance, ειδικές ξεναγήσεις- και παράλληλων εκδηλώσεων, συνθέτουν μια σύγχρονη πλατφόρμα αφιερωμένη στη φωτογραφία και τον οπτικό πολιτισμό.

Κρήτη: Η... άλλη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη

Χιλιάδες γράμματα σε έναν τόμο από το μελετητή Peter Bien που ασχολείται μισό αιώνα με τον Κρητικό ποιητή και συγγραφέα...

Aurevoir, αδερφέ μου!  Φρόντιζε το κορμί σου―η ψυχή μας δεν έχει άλλον γάιδαρο σε τούτη τη γης.  Φρόντιζέ το, μην το κουράζεις πάρα πολύ, τάιζέ το καλά, μην του δίνεις κρασί (μήτε κονιάκ, μήτε ρακή, φυσικά), μην του δίνεις να καπνίζει πάρα πολύ (από πότε καπνίζουν τα γαϊδούρια»

Διεθνής διάκριση για Έλληνα φωτορεπόρτερ

Ο Άρης Μεσσήνης βραβεύτηκε στη Γαλλία για τη φωτογραφία του από τη λιβυκή έξέγερση που έκανε το γύρο του κόσμου...
Ο φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων Αρης Μεσσήνης τιμήθηκε με το 19ο βραβείο φωτογραφίας Bayeux-Calvados για τους πολεμικούς ανταποκριτές. Ο Αρης Μεσσήνης τιμάται με το σημαντικό αυτό βραβείο για επαγγελματίες φωτογράφους για τη δουλειά του στη μάχη της Σύρτης, στη Λιβύη, τον Οκτώβριο του 2011. Οι φωτογραφίες του ελήφθησαν την ώρα που οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου επέφεραν οριστικό πλήγμα στις στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες είχαν μείνει πιστές στον Καντάφι, λίγες ημέρες πριν από τον θάνατό του. Ο 35χρονος Αρης Μεσσήνης είναι επικεφαλής του φωτογραφικού τμήματος του AFP στην Ελλάδα από το 2006. Ηταν απεσταλμένος του Πρακτορείου στη Λιβύη και την Αίγυπτο στη διάρκεια της Αραβικής Ανοιξης και έχει κερδίσει στο παρελθόν πολλά σημαντικά διεθνή βραβεία. Οι άλλοι υποψήφιοι για το βραβείο ήταν ο Τζέρεμιν Μπόουεν του BBC, ο Νικ Ρόμπερτσον του CNN και ο Χαβιέρ Εσπινόζα της εφημερίδας «Ελ Μούντο».

Πηγή: Τα Νέα

Αρθούρος Ρεμπώ: Ο ποιητής της εξέγερσης

Ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Αρθρούρος Ρεμπώ γεννήθηκε σαν σήμερα στη Γαλλία το 1854...

Ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Αρθρούρος Ρεμπώ θεωρείται ένας από τους κύριους εκπροσώπους του συμβολισμού, με σημαντική επίδραση στη μοντέρνα ποίηση, παρά το γεγονός πως εγκατέλειψε οριστικά τη λογοτεχνία στην ηλικία των 20 ετών. Γεννημένος στη Γαλλία στις 20 Οκτωβρίου 1854, μέχρι πρόσφατα ο Ρεμπώ είχε χαραχθεί στη μνήμη του αναγνωστικού κοινού ως μία αέναη εφηβική μορφή, καθώς όλα τα μετέπειτα πορτρέτα του έδειχναν τη θολή απεικόνιση του.

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

H τελευταία "διαθήκη" του Τζον Λένον

 http://www.athensvoice.gr

Στις 9 Οκτωβρίου θα γινόταν 72 ετών. Δύσκολο να τον φανταστείς σε αυτή την ηλικία. Θα ήταν ένας συμβιβασμένος «Σερ» όπως ο Πολ Μακ Κάρτνει; Ένας συνταξιούχος ροκ-σταρ σαν τον Ντέιβιντ Μπάουι; Ή θα είχε τραβήξει τον δρόμο του Μπομπ Ντύλαν με ατελείωτες περιοδείες και εξαιρετικά άλμπουμ;
Οι σφαίρες του Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν εκείνο το βράδυ Δεκεμβρίου του 1980, γεννούν ένα σωρό συζητήσεις για το τι θα μπορούσε να είναι σήμερα ο Τζον Λέννον και ασφαλώς κανείς δεν είναι σε θέση να πει με σιγουριά, ούτε καν η Γιόκο Όνο, η οποία εικάζει στις συνεντεύξεις της ότι, αν ζούσε, θα πειραματιζόταν διαρκώς με νέα είδη μουσικής. Οπότε το μόνο που έχει αξία, πλην της κληρονομιάς που μας άφησε, είναι ίσως η τελευταία συνέντευξη της ζωής του, αυτή που έδωσε στο περιοδικό Rolling Stone την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 1980, τρεις μέρες πριν από τη δολοφονία του.

ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ – Χόρχε Λουίς Μπόρχες

Δεν γράφω για μια εκλεκτή μειοψηφία, που δε σημαίνει τίποτα για μένα, αλλ’ ούτε και για κείνη τη χιλιολιβανισμένη πλατωνική κατηγορία που είναι γνωστή ως “Οι μάζες”. Δυσπιστώ και στις δύο αυτές αφαιρέσεις τις τόσο προσφιλείς στους δημαγωγούς. Γράφω για τον εαυτό μου και για τους φίλους μου. Γράφω, ακόμα, για να κάνω ευκολότερο το πέρασμα του χρόνου... 

http://bibliotheque.gr/?cat=271

 

Αντι-κουλτούρα

Η ομαδική έκθεση που φιλοξενείται στο CAMP επιχειρεί μέσα από ένα χρονικό διάστημα τριών περίπου δεκαετιών να διερευνήσει τα αίτια της σταδιακής ανόδου και της ριζοσπαστικοποίησης του φαινόμενου της «αντι-κουλτούρας», ψηλαφώντας παράλληλα τη σχέση του πανκ και του χιπ χοπ με την αυτόνομη πράξη, το νέο κοινοτικό πνεύμα, τις καταλήψεις των σχολών Καλών Τεχνών, τον ποινικό ως ρομαντικό αρχέτυπο και την πολιτική διάσταση της κουλτούρας των γηπέδων.

ΕΚΘΕΣΗ
CAMP
Απελλού 2, Πλ. Κοτζιά, Αθήνα, 210 3247679
22/10-20/11

Η Ελλάδα αντιστέκεται πολιτιστικά - και το κάνει καλά

Εφημερίδα The Age: "Εν μέσω κρίσης η Ελλάδα βγάζει κινηματογραφικά διαμάντια"


Μπορεί το συνώνυμο της Ελλάδας αυτή τη στιγμή να είναι η οικονομική κρίση, υπάρχει όμως και η Ελλάδα της αντίστασης μέσα από τον κινηματογραφικό της φακό. Η Ελλάδα όχι απλά αντιστέκεται πολιτιστικά, αλλά το κάνει και καλά. Αυτό δείχνει και η συμμετοχή ρεκόρ στο 35ο Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας όπου οι συμμετοχές ανήλθαν στις 85 δείχνοντας πως ο πήχης βρίσκεται ψηλά.

Magnify Image

Και όχι μόνο αυτό. Εντυπωσιακή επιτυχία σημείωσε η πρεμιέρα του φεστιβάλ σε Σίδνεϊ και Μελβούρνη με την προσέλευση χιλιάδων φίλων του ελληνικού κινηματογράφου όπως αναφέρει η αυστραλιανή εφημερίδα «The Age». Η εφημερίδα υποστηρίζει πως εν μέσω της κρίσης «έχουν βγει κινηματογραφικά διαμάντια» από την Ελλάδα.

Picture desk live: the day's best news images


Picture desk live: the day's best news images

• Our photo coverage of the day's events in the UK and around the world
Muslim pilgrims pray at the Grand mosque during the annual haj pilgrimage in Mecca. The Arafat Day, when millions of Muslim pilgrims will stand in prayer on the mount of Arafat near Mecca at the peak of the annual pilgrimage, will be held on October 25 and Eid Al-Ahda or the feast of sacrifice will be held on October 26. Muslim pilgrims pray at the Grand mosque during the annual haj pilgrimage in Mecca. The Arafat Day, when millions of Muslim pilgrims will stand in prayer on the mount of Arafat near Mecca at the peak of the annual pilgrimage, will be held on October 25 and Eid Al-Ahda or the feast of sacrifice will be held on October 26. Photograph: Amr Abdallah Dalsh/Reuters
Yippee!: France's Jo-Wilfried Tsonga reacts as he beats Japan's Go Soeda during the ATP Stockholm Open tennis tournament in Stockholm. Tsonga beats Soeda with the score 6-2 7-6. Yippee!: France's Jo-Wilfried Tsonga reacts as he beats Japan's Go Soeda during the ATP Stockholm Open tennis tournament in Stockholm. Tsonga beats Soeda with the score 6-2 7-6. Photograph: Jonathan Nacdkstrand/AFP/Getty Images
Women participate in a procession honoring "The Lord of Miracles," the patron saint of Lima, in Lima, Peru. Women participate in a procession honoring "The Lord of Miracles," the patron saint of Lima, in Lima, Peru. Photograph: Rodrigo Abd/AP

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμιες πόλεις



Της Σώτης Τριανταφύλλου

Διαβάζοντας την Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης της Saskia Sassen (εκδ. Μεταίχμιο 2011)[1] κάνω μια σειρά παρατηρήσεις, μερικές από τις οποίες καταγράφω εδώ.
Στην πραγματικότητα, σχολιάζω περισσότερο στο πρώτο θεωρητικό της έργο The Global City: London, New York, Tokyo (1991) που δεν έχει εκδοθεί στα ελληνικά – μερικές από τις σκέψεις και τις ιδέες αυτού του πρώτου βιβλίου επανέρχονται σε μεταγενέστερα δοκίμιά της, όπως στην Κοινωνιολογία της παγκοσμιοποίησης, καθώς και στη συλλογή άρθρων Global Networks, Linked Cities (2002). 

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Ποιος είναι ο Κωστάκης Ανάν;

Ο Άρης Δημοκίδης (LIFO) στα ίχνη του ανώνυμου (και άφαντου) συγγραφέα που ξεπουλάει, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε καν στις παρουσιάσεις των βιβλίων του.
Εικονογράφηση: Sotos Anagnos
Εικονογράφηση: Sotos Anagnos

Ξεκίνησε απ’ τις σελίδες του περιοδικού «Βαβέλ», δημοσιεύοντας αντισυμβατικά,ξεκαρδιστικά ημερολόγια της καθημερινής του ζωής, απέκτησε σκληροπυρηνικούς οπαδούς που αγαπούν τον εξτρίμ σουρεαλισμό και την ξεχωριστή του ματιά στην μπανάλ ζωή του, ποτέ όμως δεν είχε εμφανιστεί επισήμως. Κανείς δεν ήξερε το όνομά του. Κανείς δεν του είχε πάρει ποτέ συνέντευξη. Προσπαθώντας να τον βρω, χάθηκα στα βάθη του ίντερνετ, ρώτησα φίλους και στο τέλος τηλεφώνησα στην ευγενέστατη εκδότρια των βιβλίων του (έχουν βγει τέσσερα μέχρι στιγμής, με κείμενά του απ’ τη «Bαβέλ» και το «mov»).

το gay φιλί στο Downton Abbey

Στην πολυδιαφημσμένη σειρά Downton Abbey, η οποία άρχισε να προβάλλεται χθες το βράδυ από τη ΝΕΤ, λογοκριτές απάλειψαν εντελώς το φιλί μεταξύ ενός δούκα και του υπηρέτη του.
 http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=NBBTUSTx13g

«Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο» στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη


Για έκτη χρονιά η Κίνηση εικαστικών καλλιτεχνών «Πέρα(σ)μα» μαζί με τα συνδικάτα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος διοργανώνουν την έκθεση εικαστικών «Άνθρωποι – χρώμα + σίδερο» που γίνεται μέσα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, με την συμμετοχή να έχει ξεπεράσει τους 200  Καλλιτέχνες.

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Ο Robert Crumb εικονογραφεί τον Bukowski.

Το 1996 ήμουν 12 χρονών, και πήγαινα στην έκτη δημοτικού.

Ήδη, από τα προηγούμενα δυο χρόνια περίπου, είχα ανακαλύψει την μαγεία του μυθιστορήματος με τα βιβλία της Άλκης Ζέη, της Ζώρζ Σαρή, και όλων των άλλων παιδικών συγγραφέων που μας έφερναν τότε στην νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Γρήγορα, το νέο μου αυτό χόμπι έγινε κάτι σαν εθισμός, και την ίδια χρονιά άρχισα να ψαχουλέυω την βιβλιοθήκη του σαλονιού μας, όπου η μητέρα μου φύλαγε όλα της τα βιβλία.

Το παιδικό μου μάτι έπεσε, φυσικά, αμέσως πάνω στον παιχνιδιάρικο και χρωματιστό τίτλο Τοστ Ζαμπόν , ενός κάποιου Τσαρλς Μπουκόφσκι.
Αυτό όμως που με μαγνήτισε ήταν το σόκιν εξώφυλλο όπου μια γυναίκα με ζαρτιέρες κάπνιζε στο κρεβάτι.
Το άρπαξα αμέσως!

Από τότε, φαίνεται, είχα ήδη αναπτύξει μία σχετική αδυναμία στο ακατάλληλο, όπως μάλλον κάθε παιδί στη προεφηβεία, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα..

Το βιβλίο το διάβαζα, θυμάμαι, κρυφά, τα απογεύματα όταν η μητέρα μου έλειπε στην δουλειά.
Και το βράδυ, πριν κοιμηθώ, το έκρυβα κάτω από το κρεβάτι μου ή στην τσάντα του σχολείου, για να μην το δει και με.. μαλώσει. Φοβόμουν πραγματικά πολύ!

Αυτό είναι λίγο αστείο αν το σκεφτείς, γιατί στο κάτω κάτω το βιβλίο ήταν δικό της, και το είχε σε κοινή θέα στην βιβλιοθήκη. Τελικά, δεν ξέρω καν αν θα μου έλεγε τίποτα βλέποντας με να το διαβάζω..

Παρ' όλα αυτά εγώ κρυβόμουν ενστικτωδώς, αφού γρήγορα κατάλαβα πόσο εντελώς ακατάλληλο ήταν.

Είχα όμως εντυπωσιαστεί!
Η ιστορία του Χένρι Τσινάσκι, κυριολεκτικά, με είχε μαγέψει.

Όταν τελείωσα, το έδωσα στην διπλανή μου, την Σοφία.
Θυμάμαι της είχα πει χαρακτηριστικά:

"Μιλάμε είναι τέλειο, δεν μπορείς να φανταστείς! Οι είκοσι όμως πρώτες σελίδες μπορεί να σου φανούν πολύ βαρετές.. Οπως και να χει, να το κρύβεις καλού κακού γιατί είναι γεμάτο βρισιές και ξέρεις..σεξ και τέτοια."

Το Τοστ Ζαμπόν με σημάδεψε, και το λάτρεψα όσο κανένα άλλο βιβλίο έκτοτε. Σύντομα ο Μπουκόφσκι έγινε ο αγαπημένος μου συγγραφέας.

Με τα χρόνια, διάβασα σιγά σιγά κι άλλα πολλά από τα υπόλοιπα βιβλία του, που τα έβρισκα πάντα στην ίδια βιβλιοθήκη, στο σαλόνι..

Όχι, δεν είπα ποτέ αυτή την ιστορία στην μητέρα μου.



 Ο Robert Crumb εικονογραφεί τον Bukowski.


Τον R.Crumb τον γνώρισα μέσα από τις σελίδες τις βαβέλ.

Περιοδικού- κόμιξ και όχι μόνο-, που επίσης άρχισα να διαβάζω νομίζοντας ότι επρόκειτο για κάτι σαν πορνό, λόγω των εξωφύλλων του...
(σίριουσλι, what's wrong with me?)

βθΟ 69χρονος σήμερα καρτουνίστας, διάσημος για την σειρά του Fritz The Cat ,  για την καλλιτεχνική επιμέλεια δίσκων 60's συγκροτημάτων όπως οι Grateful Dead, αλλά και για τις busty πανέμορφες γυναίκες που σχεδίαζε, θεωρείται ένας από τους πιο ανατρεπτικούς και underground σκιτσογράφους της Αμερικής.

Πολύ πρόσφατα έμαθα ότι στις αρχές της δεκαετίας του 1990, λίγο πριν τον θάνατο του Μπουκόφσκι, ο Crumb εικονογράφησε δύο μικρά βιβλία για λογαριασμό του συγγραφέα :

"Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, δύο τιτάνες του κυνισμού και του ανατρεπτικού ένωσαν τις δυνάμεις τους σε μια εξαιρετική συνεργασία:

Ο θρυλικός σκιτσογράφος R. Crumb εικονογράφησε δύο βιβλία του Charles Bukowski,  το Bring me your Love, και  There’s No Business.

Η χαρακτηριστική underground κόμιξ αισθητική του Crumb, και τα σχόλια του Bukowski πάνω στον σύγχρονο πολιτισμό μέσω της γνωστής του θεματολογίας - σεξ, αλκοόλ, και βιοπάλη-
συγχωνεύτηκαν σε μία συνεργασία τόσο ταιριαστή, από αυτές που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πως είναι δυνατόν να μην είχαν συμβεί νωρίτερα!"


Ιδού η απορία...:΄Εργα με θέμα το γνωστό Σαιξπηρικό ερώτημα

Να υπάρχεις στη ζωή αλλά και στο κέντρο της Αθήνας, να επιμένεις και να δίνεις ένα αυθύπαρκτο «παρών», υποστηρίζοντας αυτά στα οποία πιστεύεις, χρησιμοποιώντας τα ως έμπνευση, τρόπο ζωής και εξακολουθητική κινητήρια δύναμη. Κοινώς «To Be…»

Δανεισμένος από τον στίχο του Σαίξπηρ είναι ο τίτλος της ομαδικής έκθεσης που από 16 Οκτωβρίου έως 13 Νοεμβρίου θα φιλοξενείται στην αίθουσα τέχνης «Ιανός» στον πρώτο όροφο του βιβλιοπωλείου στην καρδιά της Αθήνας (Σταδίου 24). Πρόκειται για έκθεση αφιερωμένη στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ που εντάσεται στον κύκλο εκδηλώσεων τις οποίες έχει ετοιμάσει ο «Iανός» για τον συγγραφέα κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, τόσο στο βιβλιοπωλείο όσο και στον χώρο εκδηλώσεων.

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Εδώ προσκυνούν οι Graffiti Artists

 http://www.lifo.gr

Στη γειτονιά Queens, της Ν. Υόρκης, εδώ και μια δεκαετία "γράφουν" οι κορυφαίοι Graffiti Artists τους τοίχους των 200,000 τ.μ. του εργοστασίου που φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο παγκόσμιο μουσείο graffiti. 5 Pointz, η ταγκιά αυτού...

 Δε μπορώ, παρά να ξεκινήσω με την ίδια την υπογραφή του συγκεκριμένου μέρους, καθώς η υπογραφή είναι αυτή που προσδίδει το "ήθος", δηλαδή τον χαρακτήρα, του κάθε καλλιτέχνη. Και αυτό συμβαίνει είτε όταν το έργο εκτίθεται σε μια εντοιχισμένη gallery στην οποία καταβάλει κανείς αντίτιμο, είτε όταν το έργο εκτίθεται open air, σε όλους, για όλους, συνέχεια, μέχρι να το καλύψει το επόμενο, σύντομα...

ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΡΓΚΕΙ


ο Αγιος Αντρέι και ο άγγελος Σεργκέι,
στο δείπνο της σοφίας, με άδεια πιάτα,
αλλά με γαλήνια ουράνια διάθεση.
η πείνα των αγίων και των εξαθλιωμένων
δεν έχει ακόμα τραγουδηθεί.
οι στιγμὲς μιας δυνατής και γενναίας ζωής
μας πείθουν πὼς ο χαμένος παράδεισος
δεν έχει ανεπανόρθωτα χαθεί.



συνηθισμένοι άνθρωποι
είναι ικανοί για πράξεις μεγάλες, ασύλληπτες.
οι συγκεκριμένοι άνθρωποι
-
λίγοι και εξαιρετικοί  -
βρίσκονται στη ζωή μας αυτή τη στιγμή
για να μας δείξουν ότι μπορούμε
να βγάλουμε φτερά και να πετάξουμε
και να μοιάσουμε με αγγέλους.

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Οι αρχαίοι νεώσοικοι του Πειραιά στο φως

Εξι μνημειώδεις νεώσοικους, που χρονολογούνται στα τέλη του 6ου - αρχές του 5ου π. Χ αιώνα και επτά μη στεγασμένα νεωλκεία (ναυπηγεία) ανέσκαψαν στα αρχαία λιμάνια της Ζέας και της Μουνιχίας (σημερινό Μικρολίμανο) οι αρχαιολόγοι του Δανέζικου Ινστιτούτου υπό την εποπτεία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κατά την περίοδο 2010-2012.

 Οπως έδειξε η έρευνα οι νεώσοικοι της Μουνιχίας εκτείνονται σε απόσταση 35 μέτρων περίπου από τη σημερινή ακτογραμμή και βρίσκονται σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων. Κι αυτό, γιατί η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας είχε καλύψει ήδη από το τέλος της αρχαιότητας μεγάλο μέρος από τις αρχαίες λιμενικές εγκαταστάσεις καθώς και τις μεταγενέστερες, υστερορωμαϊκές προβλήτες. Το πλάτος των νεώσοικων πάντως, που φθάνει τα 6,2 μέτρα τους καθιστά μεγαλειώδεις τόσο όσον αφορά το μέγεθος όσο και ως προς την κατασκευή τους. Αποκαλύφθηκε μάλιστα και πλευρικός τοίχος σε μήκος 10,3 μέτρων και πλάτος 1,6 μέτρων ενώ οι κιονοστοιχίες που χώριζαν τους νεώσοικους _κάθε βάση κίονα έχει διαστάσεις 1,6 x 1.6 μέτρα_ συνεχίζουν σε απόσταση 27,2 μέτρων.

Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι – Σταλαγματιά πίσσας

Αγαπητοί κύριοι, αγαπητές κυρίες !

Αυτός ο χρόνος είναι χρόνος θανάτων· σχεδόν κάθε μέρα με θορυβώδη θλίψη οδύρονται οι εφημερίδες για κάποιο μαστόδοντο, το οποίο πριν την ώρα του αναχώρησε για έναν καλύτερο κόσμο. Κάθε μέρα με κλάμα γοερό ανακοινώνει με μικρά στοιχεία των 8 στιγμών ένα πλήθος ονομάτων, κομμένων από τον Άρη. Τι ευγενικές και μοναστικά αυστηρές που είναι σήμερα οι εφημερίδες που κυκλοφορούν. Σε μαύρα πένθιμα ενδύματα των αναγγελιών κηδειών, με μάτια, λαμπερά από το κρυστάλλινο δάκρυ εκείνου που υπογράφει τη νεκρολογία. Να γιατί ήταν κάπως ιδιαίτερα ευχάριστο να δει κανείς ότι αυτός ο εξευγενισμένος από το πένθος Τύπος ανέδειξε μια τόσο ανάξια διασκέδαση με αφορμή τον θάνατο ενός οικείου μου.

Όταν οι ζεμένοι σε τάντεμ κριτική οδήγησαν σε δρόμο βρωμερό, στο δρόμο της τυπωμένης λέξης, το πτώμα του φουτουρισμού, βδομάδες ολάκερες σάλπιζαν οι εφημερίδες: «Χο, χο, χο ! Καλά να πάθει! Πήγαινε τον, πήγαινε τον ! Επιτέλους!» (η τρομακτική ανησυχία του κοινού: «Πέθανε; Ο φουτουρισμός πέθανε; Μα τι λέτε;»

Αρσένι Ταρκόφσκι (1907-1989)

Πόσοι γνωρίζουν πως τα ποιήματα που αγαπήθηκαν μέσα από τις ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι ανήκουν στον Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του σκηνοθέτη;
 
ΤΗΣ ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΚΡΙΤΣΕΦΣΚΑΓΙΑ

Αρσένι και Αντρέι Ταρκόφσκι

Ακούγοντας το όνομα Ταρκόφσκι, συνήθως συμπληρώνουμε νοερά: Αντρέι. Πόσοι γνωρίζουν όμως πως τα ποιήματα που αγαπήθηκαν μέσα από τις ταινίες του Αντρέι Ταρκόφσκι ανήκουν στον Αρσένι Ταρκόφσκι, πατέρα του σκηνοθέτη;
Ο τελευταίος ποιητής του Αργυρού αιώνα της ρωσικής ποίησης έζησε μια μεγάλη σε διάρκεια ζωή: πέθανε στα ογδόντα δύο του χρόνια, τρία χρόνια μετά τον γιο του. Ζωή μεγάλη και δύσκολη για οποιονδήποτε άνθρωπο: στις φωτιές των δύο παγκοσμίων πολέμων, στη λάβα της Επανάστασης. Ζωή αποπνικτική για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο στα πυρά του σταλινικού καθεστώτος κι αργότερα στο βάλτο του καθεστώτος του Λεωνίδ Μπρέζνεφ. Ζωή πικρή για έναν ποιητή, που αναγκαζόταν να γράφει «για το συρτάρι», αποκομμένος από τους αναγνώστες του, να γράφει χωρίς να διαβάζεται.

Σκηνοθέτης «Corpus Christi»: Εφιάλτης μου η Χρυσή Αυγή - Δέχομαι απειλές για τη ζωή μου

Απειλές για τη ζωή του ισχυρίζεται ότι δέχεται ο σκηνοθέτης του «Corpus Christi».

Σε συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής ο Λαέρτης Βασιλείου εξομολογείται: «Nιώθω σαν να μας βίαζαν. Μας εγκλώβισαν μέσα στο θέατρο, δεν μπορούσαμε να βγούμε, μας έβριζαν, χτυπούσαν τις πόρτες και πέταγαν γιαούρτια. Μου φώναζαν “Αλβανέ, εδώ θα γίνει ο τάφος σου. Θα σε βρούμε μην ανησυχείς. Θα σε κάψουμε ζωντανό. Να πας στου μωαμεθανούς να τα κάνεις αυτά”», αναφέρει ο σκηνοθέτης.
Ο σκηνοθέτης εξομολογείται επίσης ότι δέχεται απειλές για τη ζωή του. «Έχουν φτάσει στο σημείο να απειλούν και τους γονείς μου. Τους λένε “θα στείλουμε τα μέλη του παιδιού σου σε ένα κουτί”. Θα με αναγκάσουν να ζητήσω άσυλο. Μένουμε σε αυτή τη χώρα είκοσι χρόνια και δεν μπορούμε να ζούμε υπό το καθεστώς του τρόμου».
Το έργο «Corpus Christi», έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις παραθρησκευτικών οργανώσεων που υποστηρίζουν ότι προσβάλλει τον Ιησού και τους Αποστόλους, ενώ ο σκηνοθέτης εξηγεί ότι αφηγείται με καινούργιο τρόπο την πιο παλιά και πλέον αμφιλεγόμενη ιστορία για τον άνθρωπο.

Πηγή:  thestival

Ναυάγια και ιστορίες των ανθρώπων

Της Έλενας Σωτηρίου
Ήταν γύρω στο 50 π.Χ. Η Μεσόγειος ήταν η ρωμαϊκή θάλασσα, ταξίδεψε κατακτητές και ηττημένους, ένωσε τις κτήσεις, μετέφερε τα γρήγορα εμπορικά πλοία. Η Δήλος ήταν ο φορολογικός παράδεισος της εποχής. Ίσως από κει ξεκίνησε το φορτηγό πλοίο που δεν έμελλε να φτάσει στον προορισμό του, αλλά ναυάγησε ανοιχτά των Αντικυθήρων, παίρνοντας μαζί του ένα ολόκληρο φορτίο τέχνης και κάμποσες ανθρώπινες ψυχές. Αυτό που ήταν το τέλος για τους επιβαίνοντες στο ναυάγιο, αποτέλεσε την αρχή μιας άλλης «περιπέτειας»: η απαρχή της ενάλιας αρχαιολογίας στην Ελλάδα τοποθετείται στα 1900 όταν Συμιακοί σφουγγαράδες βρέθηκαν κατά τύχη μπροστά στα ευρήματα του ναυαγίου και, τον επόμενο χρόνο, στήθηκε μια γιγάντια (για τα μέτρα και τα μέσα της εποχής) επιχείρηση για την ανέλκυσή του.
Τμήματα του σκαριού, αγάλματα και άλλα ευρήματα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, μεταξύ αυτών και ο λεγόμενος «υπολογιστής» ή μηχανισμός των Αντικυθήρων, παρουσιάζονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ αυτές τις μέρες είναι σε εξέλιξη μια νέα έρευνα στη θάλασσα των Αντικυθήρων που φιλοδοξεί, με τα πολύ πιο εξελιγμένα μέσα που σήμερα διαθέτουν οι ενάλιοι αρχαιολόγοι, να αποκαλύψει όσα ευρήματα τυχόν αναπαύονται ακόμη στον βυθό.

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Τζαζ στην «Μεγάλη πλημμύρα»

Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ο κιθαρίστας Μπιλ Φριζέλ για μια ενδιαφέρουσα μείξη μουσικής και κινηματογραφικής εικόνας

Ο Αμερικανός συνθέτης και κιθαρίστας Μπιλ Φριζέλ και το κουαρτέτο του (Ρον Μάιλς,Τόνι Σερ, Κένι Γουόλεσεν) θα βρίσκονται στην Αθήνα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου προκειμένου να ερμηνεύσουν το soundtrack της ταινίας «The Great Flood», η οποία θα προβάλλεται παράλληλα.

Το ντοκιμαντέρ «The Great Flood» αναφέρεται στην μεγαλύτερη φυσική καταστροφή στην σύγχρονη Ιστορία των ΗΠΑ όταν το 1927, περί τα 75.000 τ.χλμ. γης υπολογίζεται ότι σκεπάστηκαν από τα νερά ύστερα από υπερχείλιση στο Δέλτα του Μισσισσιπή.  

Στον κινέζο Μο Γιάν το Nομπέλ Λογοτεχνίας 2012

Tο βιβλίο του «Oι κόκκινοι αγροί» (1987) του δημιούργησε προβλήματα με τη λογοκρισία ενώ μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ζανγκ Γιμού

 O κινέζος συγγραφέας Μο Γιάν (Mo Yan) που βραβεύτηκε με το Νομπέλ Λογοτεχνίας 2012 γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1955 και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς κινέζους συγγραφείς.

Στη Δύση είναι γνωστός για δύο μυθιστορήματά του που αποτέλεσαν και τη βάση για την κινηματογραφική ταινία Red Sorghum, σε σκηνοθεσία Ζανγκ Γιμού.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Τabloid», ψύχωση και έγκλημα

Το σημαντικό ντοκιμαντέρ του Ερολ Μόρις προβάλλεται δωρεάν στο Exile Room


 Μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένα ρομαντικό κορίτσι για να κερδίσει την αγάπη και την δημοσιότητα; Κρίνοντας από την περίπτωση της Τζόις Μακ Κίνεϊ μπορεί να φτάσει πολύ μακριά. Η Μακ Κίνει _που επίσης κάποτε υπήρξε Μιs Γουαϊόμινγκ_ έφτασε ως το σημείο της απαγωγής του αντικειμένου του πόθου της, γεγονός που την οδήγησε στα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου.  

Πριν από δυο χρόνια η ιστορία της Τζόις Μακ Κίνεϊ υπήρξε το θέμα της ταινίας «Tabloid» που γύρισε ο  κορυφαίος αμερικανός ντοκιμαντερίστας Ερολ Μόρις. Στο «Tabloid» που θα προβληθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου στο Exile Room της οδού Αθηνάς, ο Μόρις ξετύλιξε μια αληθινή ιστορία που ξεπερνά ακόμα και την πιο τρελή φαντασία, πλάθοντας παράλληλα το εξωφρενικό πορτρέτο μιας γυναίκας - μυστήριο της οποίας το παράφορο πάθος για ένα νεαρό Μορμόνο οδήγησε την ίδια στο έγκλημα και τις βρετανικές φυλλάδες της δεκαετίας του 1970 σε ένα λυσσαλέο ξεκατίνιασμα για ένα κομμάτι από την πίτα του υπερατλαντικού σκανδάλου.  

Πέμπτη 11.10 στις 21.00 στο Exile Room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395)

«Ιστορίες φωτιάς» σε 147μουσεία

Παντέχνου πυρός σέλας - Λαμπερές ιστορίες φωτιάς» τιτλοφορούνται οι εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν από μεθαύριο Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή. Μετέχουν 147 μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της επικράτειας.


Διημερίδα για το μπουζούκι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται διημερίδα με θέμα το πιο στενά συνυφασμένο με την ελληνική ιστορία μουσικό όργανο, το μπουζούκι και τη συμβολή του στο Λαϊκό Τραγούδι, ενώ βασικό αίτημα στην συζήτηση είναι η κατοχύρωση κρατικού πτυχίου εξειδίκευσης του οργάνου.
Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, δημοσιογράφοι, κατασκευαστές λαϊκών οργάνων αλλά και οι καλύτεροι παλιοί και νέοι δεξιοτέχνες του μπουζουκιού θα συναντηθούν σεαυτό το σημαντικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό γεγονός, στο οποίο θα φιλοξενηθεί και η έκθεση οργάνων που ανήκαν σε μεγάλους συνθέτες και ερμηνευτές της λαϊκής μας μουσικής -Μάρκου Βαμβακάρη, Γιώργου Μητσάκη, Μανώλη Χιώτη, Γιώργου Ζαμπέτα, Βασίλη Τσιτσάνη, Απόστολου Καλδάρα, Θόδωρου Πολυκανδριώτη, Γιάννη Παπαϊωάννου, Γιάννη Τατασόπουλου, Γιάννη Σταματίου - Σπόρος, Δημήτρη Στεργίου - Μπέμπη, το τζουρά του Γιώργου Μουφλουζέλη και το πιστό αντίγραφο του ταμπουρά του Μακρυγιάννη.

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Ποτές δε μ΄ άρεζε να χύνω αίμας»

Ο πιο διαβόητος έλληνας πειρατής του 19ου αιώνα «αφηγείται» τη ζωή του διά χειρός Τέου Ρόμβου

 Μια ιστορία πειρατοσύνης και προσωπικού αναστοχασμού είναι το βιβλίο του μποέμ αναχωρητή Τέου Ρόμβου που κυκλοφορεί με τίτλο Γεώργιος Νέγρος, ο τίγρης του Αιγαίου (εκδόσεις Πανοπτικόν). Ο Τέος Ρόμβος, παλιός «τρόφιμος» του κοινοβίου της οδού Μπενάκη 87 και εδώ και 20 χρόνια κάτοικος Ερμούπολης Σύρου, μελετώντας παλιά κείμενα που αναφέρονται στους πειρατές, αφηγείται την ιστορία του διαβόητου έλληνα πειρατή Γεωργίου Νέγρου, ο οποίος έδρασε στις αιγαιοπελαγίτικες θάλασσες.
Οπως αναφέρει ο συγγραφέας, ο Γεώργιος Νέγρος γεννήθηκε στο Βαθύ της Σάμου το 1807 και η δράση του αναπτύχθηκε στο Αιγαίο την περίοδο μεταξύ 1840 και 1851. Με το πρόσχημα της εύρεσης ενός χειρογράφου όπου ο Νέγρος στο τέλος της ζωής του αφηγείται τις περιπέτειές του, ο Τέος Ρόμβος ξεδιπλώνει την πολιτιστική ιστορία των νησιών του Αιγαίου λίγο μετά την ανακήρυξη του νεαρού ελληνικού κράτους. 

Μιχάλης Γκανάς: Την ποίηση πρέπει να τη βρεις, δεν θα σε βρει αυτή

Του Γιάννη Μπασκόζου
 
Αψινθο τιτλοφορεί ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Γκανάς μια μεγάλη ποιητική του σύνθεση που κυκλοφορεί αύριο στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Μελάνι. Ποιήματα που έχουν αφορμή τον κλονισμό της φύσης αλλά και τη σύγχρονη κρίση, όπως τη «διαβάζει» ένας ποιητής.
«Αψινθος είναι ένα αστέρι που αναφέρεται στην Αποκάλυψη, το οποίο πέφτει από τον ουρανό, δηλητηριάζει τα νερά και πεθαίνουν οι άνθρωποι επειδή "επικράνθησαν"» λέει ο Μιχάλης Γκανάς. «Είναι όμως και το φυτό, η αψιθιά, από το οποίο βγαίνει το αψέντι, το ποτό των καταραμένων ποιητών, του Μποντλέρ και των φίλων του». Χαμογελάει... «Λένε ότι στα ουκρανικά άψινθος ονομάζεται το Τσερνόμπιλ. Είναι άραγε αλήθεια;». 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Ποιος ήταν ο πραγματικός Κόμης Μοντεχρήστος

Οταν τα ναζιστικά στρατεύματα εισέβαλαν στο Παρίσι στις 14 Ιουνίου 1940 μία από τις πρώτες τους ενέργειες ήταν να ξηλώσουν το άγαλμα ενός θρυλικού στρατηγού, του Τομάς Αλεξάντρ Ντυμά (1762-1806). Οχι επειδή ανήκε στα επιφανέστερα τέκνα της Γαλλίας, αλλά επειδή ήταν μιγάς. Το άγαλμα αυτό, που είχε στηθεί το 1906, στην επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του στρατηγού (το όνομά του είναι χαραγμένο στη νότια πλευρά της Αψίδας του Θριάμβου), δεν ξαναστήθηκε έκτοτε.
Η ιστορία του Τομάς Αλεξάντρ Ντυμά (ή Αλέξ Ντυμά, όπως προτιμούσε να τον αποκαλούν) παρέμεινε σχεδόν άγνωστη τόσο στη Γαλλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Τη φέρνει τώρα στο διεθνές προσκήνιο όχι ένας Γάλλος, αλλά ένας Αμερικανός: ο Τομ Ράις, συγγραφέας και δημοσιογράφος των «New York Times», του «New Yorker» και της «Wall Street Journal», ο οποίος έγινε παγκοσμίως γνωστός με το βιβλίο του Furher - Χ. Memoirs of a Former Neo-Nazi (παρουσιάστηκε στο «Βήμα» στις 10/11/1996). 
 

Ποιητικά αναλόγια στα Σπάτα

Καββαδίας, Βάρναλης, Λαπαθιώτης, Ρίτσος, Καβάφης και άλλοι ποιητές θα παρουσιαστούν στο αφιέρωμα στην ελληνική ποίηση που διοργανώνει ο Οργανισμός Παιδείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος «Ο Ξενοφών» του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, με τη συμπαράσταση της Εταιρείας Συγγραφέων.
Τα ποιητικά αναλόγια, που διεξάγονται εφέτος για δεύτερη χρονιά, θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο Μουσείο Οίνου (Λεωφ. Πέτσα, πλησίον Εξόδου 16 της Αττικής Οδού-Παλλήνη, τηλ. 210 6037 933 ).
Διακεκριμένοι μελετητές θα μιλήσουν για το έργο του ποιητή στον οποίο αφιερώνεται η βραδιά, ενώ γνωστοί ηθοποιοί θα απαγγείλουν στίχους του.

Τα αφιερώματα αναλυτικά:

Εκατόν εξήντα τρία χρόνια από το θάνατο του άρχοντα του μακάβριου, Edgar Allan Poe

Στην κηδεία του Edgar Allan Poe, πριν από 163 χρόνια, ήταν παρόντες μετά βίας δέκα άτομα που τον αποχαιρέτισαν βιαστικά.

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε (Edgar Allan Poe), γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1809 και πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849. Ήταν Αμερικανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός. Υπήρξε ένας από τους κύριους εκπροσώπους του αμερικανικού ρομαντισμού. To λογοτεχνικό του έργο είχε σημαντική επίδραση στην παγκόσμια λογοτεχνία, αποτελώντας θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία ή οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Το νέο τραγούδι των Active Member

Γεγονός είναι το νέο τραγούδι του συγκροτήματος Active Member με τίτλο «Μη μ' αφήνεις»
 http://www.youtube.com/watch?v=_f85Q_gWPmg&feature=player_embedded#!

Το πρόσωπό του εκείνο το γιωμένο
που της καρδιάς του δείχνει τη σκουριά
το γέλιο το κρυφό και λυσσιασμένο
που η δυστυχία των άλλων τού γεννά.
Το φθονερό του μάτι το σβησμένο
που δείχνει βουλιμιά για συμφορά
μας εξηγούν γιατ' είναι διψασμένο
τ' αχείλι του και πόλεμο ζητά.
Διψάει να ιδή στα μαύρα φορεμένους
πατέρες και μανάδες που μισεί,
να τους ιδή στα δάκρυα τους πνιγμένους
θάναι δροσιά στην έρμη του ψυχή.
Για τούτο
υπέρ Πατρίδος σκούζει, κράζει
Όρνιο,
που για κουφάρια αναστενάζει!

Με λίγα λόγια κόψε φάτσα και βγάλε συμπέρασμα
απόψε θρηνώ όσα χρόνια αγαπάω.
Εδώ χτυπήσανε πρόσφυγες στο Πέραμα,
στους τάφους των δικών μου ντρέπομαι να πάω.
Πως γίναμε έτσι λασπερά ποντικοσώμματα
Και ποια κατάρα δίπλα μας φωνάζουμε να 'ρθει;
Τα κατουρήματα του χρόνου σ' αυτά τα χώματα
κάναν τη μυρωδιά μας για πάντα να χαθεί.
Ποια λύσσα κακιά και ποια της πείνας αφορμή,
κάνει τ' αλάνια τα παλιά ανθρωπόμορφα κτήνη.
Πως ξεχαστήκαν της προσφυγιάς μας οι λυγμοί;
Τι άλλο ακόμα μπορεί να γίνει;
Εδώ ήτανε το απάγκιο μας, κάναμε όλοι υπομονή,
Είχαμε ταιριάξει τις παραξενιές μας.
Ήτανε το απάγκιο μας, κάναμε υπομονή
Τα δίναμε όλα απλόχερα και τις ευχές μας.
Ξεχάσαμε όμως τα παιδιά μας και πάνω στην ανησυχιά τους
Ήρθε μια πρόταση, μια μαύρη αφήγηση.
Τρύπησε στο μυαλό τους, έσφιξε τα κορμιά τους
και τους πότισε με μίσος κι εκδίκηση.
Κι άντε μάζεψε τα κι άλλαξε τα γούστα τους,
Έχουνε δήθεν αντρέψει, βιώσαν το μαρκάρισμα.
Μη τυχόν και γινήτε σα τα μούτρα τους,
το παραμύθι αυτό δεν τελειώνει με λυντσάρισμα.
Ψάχτε τον τρόπο 'κείνο τον μαγικό της ζωής
μέσα απ' τα σχολειά και τα σαλόνια σας.
Να τους μάθετε ποιος είναι ο τόπος της φυγής,
αλλιώς πάνω στους τάφους σας θα κρεμάνε τα εγγόνια σας

Παραγωγή, στίχοι και παρoυσίαση: B.D.Foxmoor
Κιθάρες: Γιώτης Παρασκευαίδης
Τσέλο: Σταύρος Παργινός
Ηχοληψία: Μιχάλης Σκαράκης

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Μάνος Χατζιδάκις: "Ο νεοναζισμός δεν είναι οι άλλοι"





Mάνος Χατζιδάκις αποδυκνύει για μια ακόμη φορά ότι ήταν μπροστά για την εποχή του και είχε μάτια και αυτιά ανοιχτά φιλτράροντας το κάθε τι που συνέβαινε και έχοντας ταχύτατα αντανακλαστικά το κατέγραφε και το παρατηρούσε. Έμπαινε σε βάθος στα φαινόμενα της εποχής και γι' αυτό κατάφερε να είναι διαχρονικός. Παρακάτω παραθέτουμε αυτούσιο ένα κείμενό του για το νεοναζισμό και τον εθνικισμό που έγραψε τον Φεβρουάριο του 1993, λίγους μήνες πριν τον θάνατό του. Το κείμενο αυτό είχε δημοσιευτεί στο πρόγραμμα αντιναζιστικής συναυλίας που είχε δώσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων με έργα Βάιλ, Λίστ και Μπάρτον. Το ίδιο κείμενο παράλληλα είχε δημοσιευτεί και στην εφημερίδα Ελευθεροτυπία

Ο χειμώνας στις παιδικές σκηνές

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το ρεπερτόριο των παιδικών θεάτρων για τη νέα θεατρική περίοδο. Το καλάθι έχει από όλα. Επαναλήψεις, νέες παραγωγές, απουσίες. Οι παραγωγές που έχουν ανακοινωθεί είναι λιγότερες σε σχέση με άλλες χρονιές και οι επιλογές των έργων και των συντελεστών περισσότερο προσεκτικές. Ωστόσο, ποιες παραστάσεις θα συγκινήσουν το νεαρό κοινό και ποιες θα το απογοητεύσουν είναι ένα στοίχημα που θα παίζεται όλο τον χειμώνα και θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις εξελίξεις.

Ο χάρτης του θεατρικού χειμώνα

Η Σαρλότ Ράμπλινγκ διαβάζει Καβάφη και υπερασπίζεται την Ελλάδα

"Έχουμε να διδαχτούμε πολλά ακόμα από την Ελλάδα" δήλωσε η ηθοποιός Σαρλότ Ράμπλινγκ, με αφορμή την παρουσίαση, στην αίθουσα Γκαβό, στο Παρίσι, των ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη, στο αναλόγιο "Καβάφης-Γιουρσενάρ", με τη Σαρλότ Ράμπλινγκ να διαβάζει τη γαλλική μετάφραση των ποιημάτων που έχει κάνει η Γιουρσενάρ, και ο ηθοποιός Πολύδωρος Βογιατζής το πρωτότυπο.
"Η Ευρώπη δεν είναι το ευρώ, είναι πάνω απ' όλα οι αξίες, η κατανόηση του άλλου και η αποδοχή του διαφορετικού", τονίζει η Σαρλότ Ράμπλινγκ και προσθέτει: "Έχω την εντύπωση ότι το ευρώ ‘απήγαγε’ την Ευρώπη και δυστυχώς όχι όπως ο Δίας, τότε που την ερωτεύτηκε. Ξεχάσαμε τους λόγους και το γιατί αποφασίσαμε να ενωθούμε. Πρέπει να επιστρέψουμε στα αυθεντικά μας κείμενα, για να μην αφήσουμε να μας 'καταπιεί' η κρίση. Η βαθιά γνώση και η σοφία αυτών των κειμένων μάς είναι απαραίτητη".

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ένα μικρό φωτογραφικό άλμπουμ από τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσει φέτος

 

[ΧΟΡΟΣ] ΑΚΡΑΜ ΚΗΑΝ, “DESH”, 5-10/12
κεντρική φωτο.: Pamela Raith
n
[ΜΟΥΣΙΚΗ] Η Καμεράτα με όργανα εποχής, 10/10

Δωρεάν Βιβλιοπωλείο

Άνοιξε στη Μαδρίτη το πρώτο δωρεάν βιβλιοπωλείο της Ισπανίας, ίσως και ολόκληρης της Ευρώπης. Το concept είναι απλό. Τα βιβλία δεν πουλιούνται, χαρίζονται. Υπεύθυνη για το πρωτοφανές αυτό project είναι μια μικρή μαδριλένια ΜΚΟ επονομαζόμενη GRUPO2013. Στόχος του πρωτότυπου αυτού βιβλιοπωλείου είναι να προωθήσει την ανάγνωση σε καιρούς κρίσης. Το βιβλιοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την περασμένη Παρασκευή 14/09 και έγινε αμέσως γνωστό σε ολόκληρη την πόλη. Οι πελάτες μπορούν να πάρουν ¨όσα βιβλία χωράν στις τσέπες τους¨, όπως αναφέρεται χιουμοριστικά στην ιστοσελίδα του βιβλιοπωλείου, καθώς φυσικά και να δωρίσουν εάν το επιθυμούν. Εκτός από τα βιβλία, το βιβλιοπωλείο διαθέτει και μια τεράστια γκάμα από DVD, που λειτουργούν δανειστικά.

Η Ηλικία της Νύχτας


Η Ηλικία της Νύχτας
του Ιάκωβου Καμπανέλλη
από τους μαθητές της Γ΄Λυκείου  Κατεύθυνση Θεάτρου
του Καλλιτεχνικού Σχολείου Γέρακα
Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 στο Θέατρο του Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» στον Νέο Κόσμο (Τιμοκρέοντος 6Α)
Ώρα 20:30    
Διάρκεια: 70΄


Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε
Όπως αυτός Ο δραπέτης
Ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο
απέναντί τους.

Μιχάλης Κατσαρός

όστρια

Συγγενικές σχέσεις

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top