Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η "Ιστορία του Λαού των ΗΠΑ" σε κόμικ

2:55 π.μ.

Το κλασικό έργο "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών", με το οποίο ο ιστορικός, συγγραφέας και ακτιβιστής Χάουαρντ Ζιν ανέτρεψε όλα τα στερεότυπα της επίσημης ιστοριογραφίας, καθώς επέλεξε να αφηγηθεί την ιστορία των ΗΠΑ ισορροπώντας ανάμεσα σε γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας και σε ιστορίες απλών ανθρώπων, επανέρχεται στο προσκήνιο με τη νέα του μορφή. Ο επιμελητής Paul Buhle, ο σεναριογράφος Dave Wagner και ο κομίστας Mike Konopacki μετέφεραν σε κόμικ την "Ιστορία" του Ζιντ συνδέοντάς τη με τη ζωή και τους αγώνες του ίδιου του συγγραφέα τους. Το κόμικ, που κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αιώρα (μτφ. Άρης Λασκαράτος) από τις οποίες κυκλοφορεί και η "Ιστορία του λαού των Ηνωμένων Πολιτειών", αξιοποιεί την τεράστια ποικιλία του οπτικού υλικού - σκίτσα, φωτογραφίες, χάρτες, αποκόμματα εφημερίδων, αρχειακό υλικό και πολιτικές γελοιογραφίες.
Εξηγώντας το εγχείρημα της μεταφοράς του βιβλίου του Ζιν σε κόμικ ο επιμελητής του Paul Buhle επισημαίνει ότι "το παρόν βιβλίο δεν έχει πρόθεση να υποκαταστήσει την 'Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών', κάτι που θα ήταν αδύνατον. Έχει στόχο να παρουσιάσει τα βασικά σημεία του αξιοθαύμαστου έργου του Ζιν σε μια άλλη μορφή... Στις σελίδες που ακολουθούν, βασικός αφηγητής είναι ο ίδιος ο Ζιν ή μάλλον ένας χαρακτήρας που βασίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο στα λόγια του Ζιν. Με τον τρόπο αυτό η προσωπική πορεία του αφηγητή εμπλέκεται άρρηκτα στην ιστορία που αφηγείται". Έτσι, μέρος της ιστορίας έγινε το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ζιν "Αυτοβιογραφία: Δεν μπορείς να είσαι ουδέτερος σ' ένα τρένο που κινείται" (εκδ. Αιώρα).

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top