Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Πούλιτζερ χωρίς λογοτεχνία

9:50 π.μ.

Είναι το αμερικανικό βραβείο λόγου με τη μέγιστη δημοσιότητα στις ΗΠΑ. Διότι το βραβείο που θέσπισε το 1917 ο ουγγρικής καταγωγής εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ αφορά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης και τον δημοσιογραφικό λόγο τον οποίο τιμά απονέμοντας βραβεία σε πολλές κατηγορίες. Από τη δημοσιότητα αυτή επωφελούνται και οι άλλες κατηγορίες που τιμά το βραβείο, η ποίηση, το δράμα, η βιογραφία, το μυθιστόρημα.
 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σύσσωμος ο εκδοτικός κόσμος στις ΗΠΑ διαμαρτύρεται για τη μη απονομή εφέτος βραβείου για το μυθιστόρημα. Κανένα από τα τρία υποψήφια μυθιστορήματα - Swamplandia της Κάρεν Ράσελ, το Train Dreams του Ντένις Τζόνσον και το The Pale King του Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, το τελευταίο ημιτελές μυθιστόρημα του αυτόχειρα συγγραφέα - δεν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, δήλωσε ο Σιγκ Γκίσλερ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου.
Περισσότερες εξηγήσεις δεν δόθηκαν, καθώς οι συνεδριάσεις της επιτροπής παραμένουν μυστικές. Ο εκδοτικός κόσμος όμως φοβάται ότι το μήνυμα που στέλνει η 20μελής κριτική επιτροπή των δημοσιογράφων και καθηγητών μεγαλόσχημων αμερικανικών πανεπιστημίων στο αναγνωστικό κοινό είναι ότι κανένα από τα μυθιστορήματα του 2011 δεν ήταν άξιο βράβευσης, πράγμα που μπορεί να ερμηνευθεί από τους αναγνώστες ως παρακμή και απαξίωση του πεζογραφικού λόγου.

Written by

We are Creative Blogger Theme Wavers which provides user friendly, effective and easy to use themes. Each support has free and providing HD support screen casting.

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top