Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Ο κομμουνιστής που αγαπούσε τις πόρνες και τα αποβράσματα


ΛΑΪΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Ορθόδοξος αριστερός; περιθωριακός; ή μήπως ένας κοσμοπολίτης του λόγου; Ο Πέτρος Πικρός, ο συγγραφέας που συγκινούσε την Ελλάδα του Μεσοπολέμου με τα ιστορικά του μυθιστορήματα, παραμένει άγνωστος

Ι. Ν. ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ


Μια άγνωστη μορφή του Μεσοπολέμου τάραξε τα νερά της λογοτεχνίας και της κομματικής ορθοδοξίας γύρω στα 1920-1930 και μετά χάθηκε χωρίς κανείς να μάθει τι απέγινε. Τo όνομά του ήταν Πέτρος Πικρός. Ως σήμερα τα ερωτήματα γύρω από αυτόν παραμένουν πολλά. Ποιος ήταν ακριβώς; Ενας ορθόδοξος κομμουνιστής; ένας κοσμοπολίτης συγγραφέας; ένας άνθρωπος του περιθωρίου;
Ένας σημαντικός λογοτέχνης που δεν εκτιμήθηκε όσο ζούσε;

Πιθανόν να ήταν όλα αυτά μαζί. Για τη ζωή του Πέτρου Πικρού ακόμη και σήμερα ελάχιστα γνωρίζουμε. Ως πριν από λίγο καιρό δεν ήταν γνωστό ούτε ποιο ήταν το πραγματικό του όνομα ούτε πότε ακριβώς γεννήθηκε ούτε πότε ήρθε στην Ελλάδα. Δεν είναι καν γνωστό το σύνολο του έργου του. Οι ιστορίες της ελληνικής λογοτεχνίας τού αφιέρωσαν λίγες αράδες ενώ οι κριτικοί της Αριστεράς και της συντηρητικής παράταξης τον αγνόησαν επιδεικτικά. Οι εκδόσεις Αγρα και η Χριστίνα Ντουνιά με τη φροντισμένη κυκλοφορία των πιο γνωστών πεζογραφημάτων του τον «ανέστησαν», ενώ η έκδοση για πρώτη φορά του λαϊκού μυθιστορήματός του Θεοφανώ.Η Μεσσαλίνα του Βυζαντίου από τον μελετητή Γιάννη Δ. Μπάρτζη, με πρόλογο της ανιψιάς του Π. Πικρού Νίνας Μαυρατζά-Κουμή, λύνει μερικά βασικά ερωτήματα για τη ζωή του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=56&artid=381348&dt=30/01/2011#ixzz1CcdP7vri

Σαν σήμερα (31-01-1797) Γεννήθηκε ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Πέτερ Σούμπερτ


Ιδού, ιδού το τέλος μου» ήταν τα τελευταία λόγια του Φραντς Πέτερ Σούμπερτ (Franz Peter Schubert) στις 19 Νοέμβρη του 1928.

Αν και πέθανε πολύ νέος, 31 ετών, άφησε πίσω του σημαντικό έργο. Η δημιουργικότητα και η παραγωγικότητα του συνθέτη μεταφράζονται στα 600 Λήντερ (lieder, ρομαντικά τραγούδια) που συνέθεσε, καθώς και σε πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και πολλά άλλα.

Η αναγνώριση

Όσο ζούσε έτυχε περιορισμένης αναγνώρισης, ίσως επειδή την εποχή εκείνη στη Βιέννη «λατρευόταν» ο Μπετόβεν, ίσως επειδή η μικρή αναγνώριση και η φτώχεια ήταν τα κοινά γνωρίσματα των σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής. Ωστόσο, ο ποιητής Franz Grillparzer γράφει στο μνημείο του Σούμπερτ: «Η Τέχνη της Μουσικής ενταφίασε εδώ ένα πλούσιο απόκτημα, αλλά ακόμη ωραιότερες προσδοκίες».

Η αναγνώριση ήρθε αργότερα, προς το τέλος του 19ου αιώνα από μουσικολόγους και από τις ερμηνείες και τις ηχογραφήσεις των έργων του. Έως τα μέσα του 20ου αιώνα, η φήμη του εδραιωνόταν κυρίως στο ευφάνταστο, λυρικό και μελωδικό του στυλ, όπως αυτό εκφράζεται στα λήντερ (Lieder) του.

Η ζωή, το έργο και ο θάνατος του συνθέτη

Ο Σούμπερτ γεννήθηκε σε ένα προάστιο της Βιέννης πριν από 204 χρόνια και δεν έφυγε ποτέ από την μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εκεί έμαθε μουσική από τον δάσκαλο πατέρα του και εκεί αργότερα διδάχτηκε σύνθεση από τον ιταλό Αντόνιο Σαλιέρι. Επειδή εκτός από γνώσεις μουσικής διέθετε και καλή φωνή, στην ηλικία των 11, εισήχθη Παιδική Χορωδία του Βασιλικού Παρεκκλησίου. Εκεί διδάχτηκε βιολί και πιάνο, ενώ αργότερα σπούδασε παιδαγωγός στην Ανωτέρα Σχολή.

Σύντομα κατάλαβε ότι η διδασκαλία δεν τον ενδιέφερε καθόλου και αποφάσισε να ασχοληθεί με την σύνθεση. Ζούσε χωρίς πόρους, διδάσκοντας όμως μουσική ενίοτε.

Η ζωή του υπήρξε πολύ σύντομη, ωστόσο κατάφερε να συνθέσει, πέρα από τα 600 λήντερ, 4 λειτουργίες, 4 όπερες, 9 συμφωνίες και τουλάχιστον 20 σονάτες για πιάνο.

Οι δύσκολες συνθήκες της ζωής του επέσπευσαν τον θάνατό του, ιδιαίτερα ύστερα από την εμφάνιση της σύφιλης, θανατηφόρο, τότε, αφροδίσιο νόσημα. Λίγο πριν πεθάνει προσβλήθηκε και από τυφοειδή πυρετό που υπήρξε καταλυτικός για την υγεία του.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=381469&dt=31/01/2011#ixzz1CccSQLQL

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αποτελέσματα ψηφοφορίας: Τα καλύτερα βιβλία του 2010


Να που έφτασε η ώρα να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τα καλύτερα λογοτεχνικά βιβλία του 2010. Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε δύο λίστες. Μία με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των επισκεπτών του Acidart.gr και μια δεύτερη λίστα βιβλίων με τις επιλογές των συνεργατών του site. Η σειρά κατάταξης είναι τυχαία.

Επισκέπτες-αναγνώστες του Acidart.gr
Ελληνική Λογοτεχνία 2010:

Χρήστος Οικονόμου, Κάτι θα γίνει, θα δεις, Εκδόσεις Πόλις
Λένα Διβάνη, Ένα Πεινασμένο Στόμα, Εκδόσεις Καστανιώτη
Γιάννης Μακριδάκης, Λαγού Μαλλί, Εκδόσεις Εστία
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ο παλαιστής και ο δερβίσης, Εκδόσεις Πατάκη
Φαίδων Θεοφίλου, Η νεκροφάνεια του πέους, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ξένη Λογοτεχνία 2010:
Χρήστος Τσιόλκας, Το χαστούκι, Εκδόσεις Ωκεανίδα
Τζόναθαν Κόου, Ο ιδιωτικός βίος του Μάξουελ Σιμ, Εκδόσεις Πόλις
Ζοζέ Σαραμάγκου, Κάιν, Εκδόσεις Κατσανιώτη
Ορχάν Παμούκ, Τα Άλλα Χρώματα, Εκδόσεις Ωκεανίδα
Austen Jane & Seth Grahame-Smith, Περηφάνια και Προκατάληψη και Ζόμπι, Εκδόσεις Πλατύπους

Και οι συντάκτες του site
Ελληνική Λογοτεχνίας 2010:

Χρήστος Οικονόμου, Κάτι θα γίνει, θα δεις, Εκδόσεις Πόλις
Σοφία Νικολαΐδου, Απόψε δεν έχουμε φίλους, Εκδόσεις Μεταίχμιo
Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Ο παλαιστής και ο δερβίσης, Εκδόσεις Πατάκη
Αμάντα Μιχαλοπούλου, Πώς να κρυφτείς, Εκδόσεις Καστανιώτη
Ελεωνόρα Σταθοπούλου, Καλό αίμα, κακό αίμα, Εκδόσεις Εστία

Ξένη Λογοτεχνία 2010:

Χρήστος Τσιόλκας, Το χαστούκι, Εκδόσεις Ωκεανίδα
Lewis Roy, Γιατί έφαγα τον πατέρα μου, Εκδόσεις Άγρα
Ζοζέ Σαραμάγκου, Κάιν, Εκδόσεις Κατσανιώτη
Michel Maisonneuve, Ένας Τσετσένος σκύλος στη Μασσαλία, Εκδόσεις Πόλις
Αντρέγιεφ Λεονίντ, H σκέψη και ο κυβερνήτης, Εκδόσεις Άγρα

http://www.acidart.gr/index.php/component/content/article/8-enallasomena/1209--2010

Εις υγείαν των ελληνικών αμπελώνων με ένα βιβλίο

Σημαντική αμπελογραφική μελέτη των ποικιλιών από τον Μανόλη Σταυρακάκη

Της Σταυρούλας Kουράκου

ΜΑΝΟΛΗΣ Ν. ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
Αμπελογραφία
εκδ. Τροπή 2010, σελ. 336


Η πολυτελής έκδοση της Αμπελογραφίας του Μανόλη Σταυρακάκη, καθηγητή Αμπελολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έρχεται, μετά περίπου 60 χρόνια, να συμπληρώσει το «ιερό ευαγγέλιο» του Βάσου Κριμπά, την τρίτομη Ελληνική Αμπελογραφία, που είχε εκδοθεί την περίοδο 1943 και 1949. Από αυτή διδαχτήκαμε τις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου όλοι εμείς οι σκαπανείς του νεότερου ελληνικού κρασιού. Και είναι δίγλωσση, ελληνικά-γαλλικά, εκείνη η έκδοση, λες και είχε προβλέψει ο αείμνηστος πανεπιστημιακός Δάσκαλος, ότι με βάση το έργο του αυτό θα πηγαίναμε η ελληνική Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες το 1978 να διαπραγματευτούμε με την Επιτροπή τής τότε ΕΟΚ, την κατάταξη των ποικιλιών αμπέλου ανά γεωγραφικό νομό και διαμέρισμα της χώρας μας. Εύκολος ο ρόλος μας· ήταν στρωμένος με χαλί ο δρόμος, καθώς είχαμε αδιάψευστο τεκμήριο των αιτημάτων μας ένα βιβλίο γραμμένο σε ανύποπτο χρόνο στην επίσημη γλώσσα των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε περισσότερα: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_23/01/2011_429586

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ανθρωποι χωρίς χαρτιά


Tου Παντελη Μπουκαλα

Απορία πρώτη: Αν καταλαμβανόταν η Ακρόπολη ή η Μητρόπολη από Τούρκους αλεξιπτωτιστές στο πλαίσιο κάποιας «Βαριοπούλας», πόσο μεγαλύτερος θα μπορούσε να γίνει ο ηθικοεθνικός μας πανικός, όταν τώρα η παρουσία των 237 μεταναστών σε κτίριο της Νομικής που δεν χρησιμοποιούνταν στην εκπαιδευτική διαδικασία οδήγησε αστραπιαία στην κατάχρηση (από πολιτικούς και δημοσιογράφους) ενός εθνικοαπελευθερωτικού λεξιλογίου που του στερεί κάθε νόημα η ίδια η κατάφωρη υπερβολή του; Αν τώρα η «ιερή αγανάκτηση» μιλάει για «ανακατάληψη» ή «απελευθέρωση της Νομικής» (από ανθρώπους, παρεμπιπτόντως, που συμφωνούν στη μετακίνησή τους σε άλλο δημόσιο κτίριο), πού θα βρεθούν λέξεις ικανές να αποδώσουν την οργή όταν θα συμβεί κάτι όντως οριακό, απίστευτο κ. λπ.;

Απορία δεύτερη:
Οσοι τώρα, μηνίοντες, διατείνονται ότι «μόνο στην Ελλάδα γίνονται τέτοια αδιανόητα πράματα», δεν διαθέτουν υπολογιστή; Υπάρχει πάντως η λύση των ίντερνετ καφέ. Αν πληκτρολογήσουν στο ψαχτήρι τις λεξούλες «sans-papiers», θα θυμηθούν ότι και στη Γαλλία «γίνονται τέτοια αδιανόητα πράγματα». Το 1996, στην κορύφωση του κινήματος των «ανθρώπων χωρίς χαρτιά», τριακόσιοι μετανάστες κατέλαβαν την εκκλησία του Αγίου Βερνάρδου, με αιτήματα ίδια με των απεργών πείνας της Νομικής. Αν η κατάληψη ενός ναού κριθεί ύβρις, τι είναι άραγε, για το σύστημα σκέψης οιουδήποτε χριστιανού, η εισβολή στην παρισινή εκκλησία 1.500 αστυνομικών, οι οποίοι, πιθανόν σταυροκοπηθέντες πρώτα, μπούκαραν και «χειροτόνησαν» τους καταληψίες; Μάλλον δεν γνώριζαν τι έπραξαν οι Σπαρτιάτες εναντίον του κατηγορηθέντος για δοσοληψίες με τον Ξέρξη στρατηγού Παυσανία, που είχε προσφύγει ικέτης σε ναό: έχτισαν την είσοδο και τα παράθυρα και τον οδήγησαν σε θάνατο από ασιτία. Είναι μια λύση.

Απορία τρίτη: Αραγε, δεν μπορούμε να κρύψουμε το αίσθημα υπεροχής μας έναντι των ξένων ούτε και όταν δηλώνουμε ότι τους νοιαζόμαστε; Μάλλον. Αλλιώς δεν εξηγείται η σιγουριά όλων των βοώντων εν τη τηλεοπτική ερήμω ότι τους μετανάστες «τους καθοδήγησαν» και τους «παραπλάνησαν». Τους θεωρούμε δηλαδή πρόβατα προς διαβουκόληση, ανίκανους να έχουν πολιτική σκέψη, ανίκανους να κάνουν λόγο την ανάγκη και την αγωνία τους, να διεκδικήσουν. Και όμως, διαβάζοντας δηλώσεις τους σε εφημερίδες άλλα πληροφορείσαι. Ιδού η δήλωση του Μαροκινού Νουά στον προχθεσινό «Ελεύθερο Τύπο»: «Το 2008 έκανα απεργία πείνας γιατί δεν μου έδιναν άδεια παραμονής στην Ελλάδα, που δικαιούμουν. Τελικά η αίτησή μου έπειτα από πολλές προσπάθειες έγινε αποδεκτή. Ηρθα να συμπαρασταθώ στους μετανάστες που αν και πληρούν τις προϋποθέσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε». Λοιπόν, αν αντιστρέψει κανείς όχι τα πράγματα, αλλά τον τρόπο που τα βλέπουμε, ίσως το κτίριο της Νομικής είναι αυταπόδεικτα το καταλληλότερο: Εκεί δεν διδάσκεται το Δίκαιο;

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Oθωμανικό παζάρι, μια πόλη μέσα στην πόλη


Ηταν τόπος μεταποίησης σε κοινή θέα, ενώ τμήμα της ήταν στεγασμένο

Του Σπυρου Ι. Ασδραχα*

Ο,τι αποκαλούμε οθωμανική πόλη είναι ένα πολύπλεγμα σχέσεων. Ισως ο χαρακτηρισμός «οθωμανική» να ευσταθεί μόνο σε ένα υπερκείμενο θεσμικό επίπεδο και όχι στις καθέκαστα πραγματικότητές της που εμφανίζονται από το ιστορικό και πολιτισμικό τους απόβαρο. Μια οθωμανική πόλη έχει βέβαια τη σημειολογία της που αποτυπώνει μια οθωμανικότητα υποκείμενη κι αυτή σε μια οικουμενικότητα, στο Ισλάμ: χαρακτηριστικό και διακριτικό σημάδι, ο ευκτήριος οίκος, το τζαμί, με την κορύφωσή του, τον μιναρέ με ισοδύναμο στις δυτικές κτήσεις το καμπαναριό. Στο καμπαναριό δεν ανεβαίνει κάποιος ομόλογος του μουεζίνη να αναπέμψει στον ουρανό την προσευχή του: ο ήχος του καμπαναριού είναι μεταλλικός, όχι ανθρώπινος. Ωστόσο, οι κατακτημένοι δεν είχαν το δικαίωμα να ηχούν εκκωφαντικά, τους έφτανε το σήμαντρο με τους ρυθμούς του. Αλλά ο λόγος εδώ δεν είναι για τη σημειολογία των πόλεων και για τις επιμέρους εδαφικότητές τους, κοινές τοπογραφικώς και στις δύο κοινωνίες, την κατακτημένη και την κατακτητική. Θα ακροθίξουμε μια από τις οικονομικές τους λειτουργίες, το παζάρι.

Η λέξη δεν είναι μονοσήμαντη και δεν είναι ταυτόσημη με τον όρο αγορά, έστω κι αν τον αναγάγουμε αποκλειστικά στην πόλη. Δηλώνει, ανάμεσα στα άλλα, την προσφορά και ζήτηση και συγχρόνως τον τόπο όπου πραγματοποιούνται η μία και η άλλη. Το παζάρι έχει την τοπογραφία του και τις κατατμήσεις του. Συμβαίνει να είναι και ο τόπος μεταποίησης και κατασκευής, όχι εν παραβύστω αλλά σε κοινή θέα και συνεπώς σε έλεγχο. Ο Κανέτι έδωσε ωραίες εικόνες αυτής της πρακτικής, εικόνες με οικονομικό και ανθρωπολογικό βάθος. Ως τις μέρες μας έχει επιβιώσει αυτή η «διαφάνεια», μάλιστα στη μαγειρική, ιδίως την υπαίθρια, από το γιαπωνέζικο ψαρομενού ως τα κάστανα, τα ψητά καλαμπόκια, το μαλλί της γριάς, τη διατροφή με άλλα λόγια και τα τερψιλαρύγγια.

Ενα είδος της αγοράς της πόλης είναι στεγασμένο: έχει επιβιώσει και συγχρονιστεί κι αυτό. Στην οθωμανική πόλη ήταν το «μπεζεστένι» με τις εσωτερικές του κατανομές: μια πόλη μέσα στην πόλη, έκλεινε τη νύχτα τις πύλες του. Αυτή η αγορά της πόλης υπάκουε σε νόρμες και σε έλεγχο. Κάποτε η λογοτεχνία μεταρσίωνε την αγορά της πόλης, τις οικουμενικές λειτουργίες της αγοράς της πόλης αναγόμενη στην ανάδειξη των ατομικών παθών, τόσο συνδεδεμένων με τα γενικά, χωρίς να χάσει την οικονομική δομή από την οποία αναδύονταν. Εκκρεμές παράδειγμα ο Εμίλ Ζολά, όταν περιγράφοντας την «κοιλιά» του Παρισιού συμπλέκει τον νατουραλισμό με την ανθρωπολογία και την ιστορική συγκυρία με την ιστορική μεγάλη διάρκεια. Ανάγκη, ωστόσο, στήναι.

Η αγορά της οθωμανικής πόλης υπακούει σε κανονισμούς, ανάμεσα στους οποίους εκείνοι που ρυθμίζουν τις τιμές: στον καθορισμό των τιμών συμμετέχουν κρατικοί λειτουργοί και επαγγελματικοί: «καδήδες», δηλαδή δικαστές, και εκπρόσωποι των συντεχνιών, των επαγγελμάτων αλλιώς. Η διατίμηση ονομάζεται «ναρχ», «νάρκια» ή «ταρίφα» στα τρέχοντα ελληνικά. Οι διατιμήσεις κωδικοποιούνται βάσει μιας λεπτομερούς ταξινόμησης εμπορευμάτων και υπηρεσιών: εκατοντάδες αγαθών, δίπλα σε ορισμένες υπηρεσίες, ταξινομούνται λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλία και την προέλευση των εμπορευμάτων: εμπορεύματα που θα λέγαμε ότι ανήκουν στο κύκλωμα της «εσωτερικής», αλλά τόσο πολυκυτταρικής αγοράς και της εξωτερικής, δηλαδή τα εισαγόμενα (τα «φράγκικα») προϊόντα. Προφανώς οι τιμές είναι οι ανώτερες.

Το μέτρο των τιμών είναι το νόμισμα: δεν είναι αμετάβλητο ούτε μοναδικό, γιατί στην οθωμανική Αυτοκρατορία κυκλοφορούν όλα σχεδόν τα νομίσματα του Κόσμου που έρχεται σε συναλλαγή. Το νόμισμα είναι μεταλλικό: η βάση του το ασήμι, μολονότι κόβονται και χρυσά, προορισμένα όμως στα μεγάλα μεγέθη της εμπορίας. Το εθνικό οθωμανικό νόμισμα, όπως το χαρακτήριζε ένας παλιός Γάλλος ανατολιστής, ήταν το ασημένιο και από νωρίς, το μικρότερο, ανάμιχτο με χαλκό το «μανγκίρ», λέξη που ίσως σημαίνει «κακό» νόμισμα. Η νομισματική βάση, το άσπρο ή «ακτσέ» (οι λέξεις είναι ομόσημες) ήταν συγχρόνως το νόμισμα των καθημερινών συναλλαγών και αμοιβών αλλά και δημοσιονομική νομισματική μονάδα. Το άσπρο ήταν τμήμα του «ντιρχέμ», του δραμιού, του τετρακοσιοστού δηλαδή της οκάς. Υπήρχαν δύο οκάδες στο οθωμανικό μετρικό σύστημα, αλλά και οι δύο είχαν τετρακόσια δράμια, δύο οκάδες με λιγοστή απόκλιση. Η οκά, λοιπόν, τα ’χει τετρακόσια, γι’ αυτό ως σήμερα λέμε για τον ορθολογικό άνθρωπο ότι τα έχει τετρακόσια.

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου από ένα δράμι ασημιού κόβονταν περισσότερα από πριν άσπρα, μεταβαλλόταν συνεπώς η εσωτερική τους αξία. Κάποια στιγμή το άσπρο κατάντησε ως πραγματικό νόμισμα σε ένα απειροελάχιστο κλάσμα του μεγαλύτερου νομίσματος, του γροσιού, που κόβεται κατά μίμηση του αντίστοιχου ευρωπαϊκού στα τέλη (μάλλον) του 17ου αιώνα. Κατάντησε η βασική νομισματική μονάδα να μετριέται με ένα είδος σταγονόμετρου, σταλιά-σταλιά από ένα μεγάλο απόθεμα. Ετσι από βασική μονάδα το άσπρο κατέληξε να είναι κλασματική. Το τριπλάσιό του και όχι το ίδιο έγινε συνώνυμο του χρήματος και του πλούτου: παράς το χρήμα, παραλής ο πλούσιος.

Υπήρχαν βέβαια, οι αναπροσαρμογές, με σκοπό την ενίσχυση της εσωτερικής αξίας του βασικού νομίσματος, του άσπρου, με το οποίο γίνονταν οι καθημερινές συναλλαγές και η αμοιβή της εργασίας: από ένα δράμι ασημιού κόβονταν λιγότερο από πριν άσπρα. Συνέβαινε τα παλιά υποτιμημένα άσπρα να συγκεντρώνονται για να ξαναχυθούν και να προκύψει το νέο ενισχυμένο νόμισμα. Ο χρόνος που μεσολαβούσε ανάμεσα στις δύο νομισματικές πράξεις επέφερε σπάνι του καθημερινού νομίσματος και υποτίμηση του ισχυρού. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά: σταματούσαν οι δουλειές, κάποιοι απελπίζονταν, κάπου αλληλοσκοτώνονταν ή πνίγονταν στο ποτάμι. Ακραίο παράδειγμα;

Το μοντέλο

Προφανώς ναι, αλλά ενδεικτικό της λογικής ενός συνολικού οικονομικού συστήματος. Μιλούσαμε για ρύθμιση, μάλιστα λεπτόλογη, των τιμών στην αγορά της πόλης. Το μοντέλο μοιάζει συνεκτικό και υποβάλλει την εικόνα μιας στατικής και χωρίς αντιφάσεις οικονομίας καταδικασμένης, εκ των πραγμάτων, στην «εξωτερική» της διαλεκτική, δηλαδή στην κυριαρχία των κατακτητικών -προκαπιταλιστικών στην περίπτωση- οικονομικών με τις οποίες ερχόταν σε επαφή μέσω του μηχανισμού της άνισης ανταλλαγής: εξαγωγή, κατά κύριο λόγο, πρώτων υλών έναντι εισαγωγής μεταποιημένων εμπορευμάτων. Τα δεύτερα, για να θυμηθούμε τον Σράφα, ήταν εμπορεύματα που είχαν παραχθεί μέσω εμπορευμάτων. Αλλά μήπως τυπολογικώς δεν συνέβαινε το ίδιο στις κυριαρχούμενες οικονομικώς κοινωνίες; Γιατί κατέληξαν οι κυριαρχούμενες να εξάγουν πρωτίστως πρώτες ύλες και σε ελάχιστο βαθμό βιοτεχνικά προϊόντα; Η απάντηση μοιάζει αυτονόητη: υψηλό συγκριτικά κόστος, τεχνολογική καθυστέρηση. Δεν θέλω να πω ότι η απάντηση δεν είναι σωστή, από την άποψη των νικητών: θέλω απλώς να υπενθυμίσω, αναδύοντας του Γκέρσενκρομ την ιστορικοκρατούμενη ερμηνεία, το πρόβλημα της οικονομικής καθυστέρησης. Ισως άλλοτε: όσο για τώρα ας μείνουμε στην υπόμνηση των ιστορικών όρων που επέβαλαν την απενεργοποίηση των αντιφάσεων των ανισορροπιών που ενείχε ένα μακραίωνο οικονομικό σύστημα, του οποίου είμαστε εμείς και πολλοί άλλοι ακόμη υπόφοροι.

* Ο Σπ. Ι. Ασδραχάς είναι ιστορικός.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_23/01/2011_429590

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου υποψήφιος για το ξενόγλωσσο Οσκαρ

Η τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει η ταινία «Κυνόδοντας» συνεχίζεται. Οπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, τo φιλμ του Γιώργου Λάνθιμου βρίσκεται στην πεντάδα του Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας μαζί με τις ταινίες «Hors la loi» (Αλγερία) του Ρασίντ Μπουσαρέμπ, «In a better world» (Δανία) της Σουζάνε Μπίερ, «Biutiful» (Μεξικό) του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου και «Incendies» (Καναδάς) του Ντενί Βιλνέβ.

Η ένταξη του «Κυνόδοντα» στην πεντάδα του ξενόγλωσσου Οσκαρ σημαίνει μεγάλη επιτυχία του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς η τελευταία φορά που ελληνική ταινία διεκδίκησε το ξενόγλωσσο Οσκαρ ήταν το 1978, με την «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Στις εφετινές υποψηφιότητες προηγείται η ταινία «Ο λόγος του βασιλιάς» του Τομ Χούπερ με τον Κόλιν Φερθ που διεκδικεί 12 Οσκαρ.

Πως το μάτι «ντύνει» ένα γυμνό σώμα



Τoυ Δημοσθένη Κούρτοβικ

Η ιστορία του γυμνού στον κινηματογράφο είναι και μια ιστορία της στάσης του πολιτισμού μας απέναντι στο ανθρώπινο σώμα: από την εξύμνηση της ομορφιάς του και των μυστηρίων της ώς την ιδεολογική και πρακτική απομάγευσή της
Τι βιβλίο! Τι δουλειά! Η ιστορία του κινηματογραφικού γυμνού με αφηγητή τη φωτογραφία. Χιλιάδες στιγμιότυπα από ταινίες όλων των ειδών, ξένες και ελληνικές, κλασικές και λησμονημένες, από τις ονειροφαντασίες του Μελιές ή τα «ιστορικά» έπη του Χόλιγουντ και της Τσινετσιτά ώς τον ερωτικό ρεαλισμό του πιο πρόσφατου ευρωπαϊκού, αμερικανικού και γιαπωνέζικου κινηματογράφου, από το βουκολικό γυμνό στο προπολεμικό «Δάφνις και Χλόη» του Ορέστη Λάσκου ώς τους σεξουαλικούς άθλους του Γκουσγκούνη. Ακόμη και πόστερ από ταινίες, με εικόνες γυμνών ή ημίγυμνων σωμάτων που διατρέχουν όλη την κλίμακα των εκφράσεων του αισθησιασμού.

Ο Γιάννης Σολδάτος γράφει, στην εισαγωγή του, ότι το κυρίαρχο θέμα του βιβλίου του είναι το γυμνό και όχι ο ερωτισμός στον κινηματογράφο. Μα υπάρχει άραγε τόσο σαφής διαχωρισμός; Ο λόγος που η όποια τέχνη απεικονίζει το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι η ανάγκη μνημείωσης μιας ομορφιάς όπως υφίσταται στην ανάμνηση του βλέμματος μάλλον παρά στην πραγματικότητα. Και η ανάμνηση αυτή έχει χαρακτήρα ερωτικής αίσθησης. Από τότε που η όραση έγινε ο κύριος υποδοχέας ερωτικών ερεθισμάτων, δηλαδή από τότε που ο άνθρωπος ξεχώρισε από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο, η τάση προς την ηδονοβλεψία, περισσότερο ή λιγότερο έντονη, «κοινωνικοποιημένη» κι εξημερωμένη ή εκτροχιασμένη και παραβατική, είναι σύμφυτη με την ανθρώπινη σεξουαλικότητα.

Το βιβλίο του Σολδάτου αποκλείει (με λίγες παραχωρήσεις) τον πορνογραφικό κινηματογράφο. Και καλά κάνει. Η πορνογραφική ταινία δεν είναι η οπτικοποιημένη ανάμνηση της συγκίνησης που προκαλεί ένα ωραίο γυμνό σώμα ή η ίδια η ερωτική πράξη. Είναι μια εντελώς κλινική αντιμετώπιση του σεξ, όπως δεν το βιώνουν ποτέ δυο εραστές.

Οι παθιασμένες περιπτύξεις, τα παράφορα ερωτόλογα και ξεφωνητά σ΄ αυτές τις ταινίες φαίνονται (και είναι) αφόρητα ψεύτικα. Η μόνη πραγματικότητά τους είναι η μηχανική κίνηση συναρθρωμένων γεννητικών οργάνων, που, καδραρισμένη, απομονωμένη από τα φυσιολογικά συμφραζόμενά της, δεν έχει περισσότερη ομορφιά από το πήγαινεέλα ενός πιστονιού στον κύλινδρό του και δεν διατηρείται ποτέ ως παράσταση στη μνήμη αυτού που κάνει έρωτα.

Σε τι πλεονεκτεί το καρέ, το ακινητοποιημένο πλάνο, από τη ροή της κινηματογραφικής ταινίας; Στο ότι μας επιτρέπει να προσέξουμε, να εξερευνήσουμε μια φευγαλέα κίνηση, ματιά, έκφραση του προσώπου, στάση του σώματος που ήταν αδύνατο να ελεγχθεί από τον σκηνοθέτη ή τον ηθοποιό τόσο απόλυτα όσο το συνολικό πλάνο. Το εμπεδώσαμε αυτό με το βίντεο και με το DVD, που μας δίνουν τη δυνατότητα να παγώνουμε την ταινία όπου θέλουμε, για να ψηλαφήσουμε μια αδιόρατη λεπτομέρεια, την οποία πιο πολύ υποψιαστήκαμε παρά αντιληφθήκαμε. Το 1/24 του δευτερολέπτου που διαρκεί μια τέτοια εικόνα στο φιλμ είναι πολύ μικρό διάστημα για να την καταγράψει το μάτι του δημιουργού της ταινίας (ή του λογοκριτή). Ο Σολδάτος έχει δίκιο, όταν λέει ότι το γυμνό στην τέχνη είναι μια πλαστογραφία, γιατί επεμβαίνει στην πραγματικότητα για να την κάνει πιο ωραία απ΄ όσο είναι. Αλλά σ΄ εκείνες τις απειροελάχιστης διάρκειας εισβολές του αυθόρμητου και του ασύνειδου στην πλαστή ομορφιά του κινηματογραφικού γυμνού κρύβονται συχνά εκπλήξεις και αινίγματα, που μας παραπέμπουν σε μια αυθεντικότερη πραγματικότητα κι έτσι επαυξάνουν τη συγκίνηση της εικόνας. Παρατηρώντας τις φωτογραφίες αυτού του βιβλίου, έγχρωμες και ασπρόμαυρες, διαπιστώνω για άλλη μια φορά ότι το ασπρόμαυρο φιλμ αναδεικνύει την ομορφιά και τον αισθησιασμό ενός γυμνού ή ημίγυμνου σώματος πολύ καλύτερα από το έγχρωμο. Το ότι επιμένουμε να φανταζόμαστε τα αρχαία αγάλματα αχρωμάτιστα, ενώ ξέρουμε ότι ήταν βαμμένα, δεν οφείλεται μόνο σε πολιτισμική συνήθεια. Τα χρώματα έχουν την τάση να θαμπώνουν τα περιγράμματα, ν΄ απαλύνουν το κοντράστ του φωτός και της σκιάς, να συγκαλύπτουν την πλαστικότητα των γραμμών.

Διαβάστε περισσότερα

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4614491

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Σπέρνει λέξεις στις πόλεις


Τι γίνεται με όλες αυτές τις σκέψεις, τις αγωνίες, τις εμμονές, τις επιθυμίες που κατακλύζουν το μυαλό μας κάθε μέρα καθώς περπατάμε στο δρόμο; Χάνονται; Εξαφανίζονται; Η εικαστικός Βαρβάρα Παπαδοπούλου σε ένα μοναχικό της περίπατο στους δρόμους του Βερολίνου σκέφτηκε την απάντηση και αποφάσισε να μας τη δείξει κιόλας.

Έτσι, μια μέρα του περασμένου Ιουνίου ξεκίνησε να θάβει λέξεις σε δημόσιους χώρους της πόλης. Η ποιητική της δράση είχε μια απρόσμενη ανταπόκριση. Περαστικοί, παιδάκια, ενήλικοι βοηθούσαν συστηματικά στη σπορά, στο καθημερινό πότισμα, στην καταγραφή της διαδικασίας.

«Με αφορμή τις λέξεις που άρχισαν να φυτρώνουν, δημιουργήθηκε ένας καμβάς σχέσεων στο δημόσιο χώρο. Για τους περαστικούς λειτουργούσε σαν έκπληξη η ανακάλυψη μιας χορταρένιας λέξης που φύτρωνε ξαφνικά σε μια δημόσια πρασιά, για τους κατοίκους της περιοχής ήταν μια ζωντανή διαδικασία συμμετοχής», τονίζει.

Οι άνθρωποι συγκινούνται

Κάποιες φορές, πολύ συγκινητική. Οπως εκείνη την ημέρα που πάνω από τη λέξη ΘΥΜΑΜΑΙ στάθηκε μια μεσήλικη Ανατολικογερμανίδα. «Θα προσπαθήσω να θυμηθώ», μονολόγησε. «Την είδα έτσι θλιμμένη και αισθάνθηκα ότι πρέπει να πω κάτι. "Ξέρετε, καμιά φορά είναι σοφό στη ζωή να ξεχνάει κανείς", είπα. Και γυρίζει και μου απαντάει, έτοιμη σχεδόν να βάλει τα κλάματα. "Ολη μου τη ζωή προσπαθώ να ξεχάσω". Τότε συνειδητοποίησα ότι αυτή η απλή χειρονομία μου έχει νόημα. Οχι μόνο γιατί ακουμπά εμένα, αλλά γιατί μπορεί να ακουμπήσει την ευαισθησία ενός άλλου ανθρώπου».

Στις 18 Δεκεμβρίου ξεκίνησε να θάβει λέξεις στην Αθήνα. Αρχικά σε συνεργασία με την πρωτοβουλία κατοίκων «ΚΜ Πρότυπη γειτονιά» στον Κεραμεικό. Στο εγκαταλειμμένο οικόπεδο στη γωνία Μεγ. Αλεξάνδρου και Ευρυμέδοντος, έσπειρε τη λέξη ΑΠΛΟΧΕΡΑ. Λίγο πιο πέρα στην πλατεία Αυδή, ξεχορτάριασε το χώμα γύρω από ένα δέντρο και φύτεψε τη λέξη ΤΩΡΑ. Στη συνέχεια, στην οδό Κεραμεικού 96, σε ένα ακόμη από τα οικόπεδα που έχουν καθαρίσει οι κάτοικοι, έβαλε σε δύο διαφορετικά σημεία τις λέξεις ΔΕΣ και ΜΠΟΡΩ.

Και τότε δέχτηκε ένα τηλεφώνημα. Κάποιος ανακάλυψε στο Ιντερνετ το πρότζεκτ της «Buried words» (Θαμμένες λέξεις) και την κάλεσε στη δική του γειτονιά στο Ιλιον, όπου έσπειρε τις λέξεις ΑΝΑΣΑΙΝΩ και ΦΩΣ.

Στην Αθήνα, σε αντίθεση με το Βερολίνο τις λέξεις αναλαμβάνουν «ανάδοχοι». Πρέπει να τις φροντίζουν και να τις ποτίζουν. «Αυτό ήταν το καινούργιο στοιχείο της αθηναϊκής εμπειρίας. Με συγκίνησε η στιγμή της προσφοράς. Η διαδικασία της καθημερινής φροντίδας της λέξης είναι θεραπευτική. Οταν πηγαίνεις πάνω από τη λέξη ΑΠΛΟΧΕΡΑ κάθε μέρα και ποτίζεις, έρχεσαι καθημερινά σε επαφή με την έννοια της γενναιοδωρίας. Ολοι οι ανάδοχοί μου με ευχαριστούν για το δώρο που τους έχω κάνει», λέει περήφανη.

Την ενόχλησε όμως στην Αθήνα η έλλειψη περιέργειας και η αδιαφορία των περαστικών. «Δεν θεωρώ καθόλου φυσιολογικό να είμαι σε ένα παρτέρι στα Εξάρχεια, να σκαλίζω και να περνάνε οι άνθρωποι και να μη ρωτάνε τι κάνω. Ωσπου πάω στον Αγ. Παντελεήμονα. Ξαφνικά όλοι, Ελληνες και μετανάστες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενδιαφέρονται και συμμετέχουν». Στο παρτέρι μπροστά στην είσοδο του ναού, πάνω στην πλατεία, έσπειρε τη λέξη ΑΦΟΒΑ.

«Ακριβώς επειδή δεν είχε ευθέως χαρακτήρα πολιτικού ακτιβισμού η δράση μου, δεν δίσταζαν να με πλησιάζουν και εκεί που θα περίμενε κανείς βία είχε την πιο αυθόρμητη ανάμιξη. Μέχρι σήμερα γνωρίζω ότι παρά τις διάφορες "Κασσάνδρες", η λέξη δεν έχει βανδαλιστεί», τονίζει.

Για τη 43χρονη δημιουργό ακόμη και το χορτάρι που φύεται ανάμεσα στις μαρμάρινες πλάκες στην Πανεπιστημίου θυμίζει «άτακτο κείμενο, σαν άναρθρες κραυγές που δεν έχουν βρει ακόμη σχήμα. Ας πούμε ότι εγώ δίνω σχήμα και φωνή σε έναν τέτοιο λόγο».

Οι λέξεις χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να φυτρώσουν στο αθηναϊκό χώμα. Τα περιστέρια δεν αποδείχθηκαν φιλικά. Ετρωγαν τους σπόρους του γρασιδιού!

Ελπίζουν

Η Βαρβάρα Παπαδοπούλου ζει ήδη δύο χρόνια στο Βερολίνο, μια πόλη με την οποία είχε ως γερμανόφωνη πολύ καλές σχέσεις. «Το "Buried words" ξεκίνησε σαν κάτι δικό μου και μετασχηματίζεται σε μια διαδικασία όπου πια εγώ είμαι μόνο ο αρχικός καταλύτης και άλλοι άνθρωποι, σε μια ανοιχτή αλυσίδα, αναλαμβάνουν να ζήσουν και να φροντίσουν κάθε μέρα αυτό το αποσπασματικό, άνευ ορίων κείμενο της γης. Η συγκίνηση που ένιωσα σε πρώτη φάση εγώ παρακολουθώντας να φυτρώνει από το πουθενά μια λέξη μέσα από τη γη γίνεται πια συγκίνηση άλλων. Αυτή η διάσταση του εγχειρήματός μου είναι η πιο ενδιαφέρουσα και δυναμική: η διάσταση του σπέρνω και χαρίζω τις λέξεις της γης σε άλλους», καταλήγει.

Την επόμενη διετία σκέφτεται να ταξιδεύει στον κόσμο και να σπέρνει λέξεις σε διάφορες γλώσσες. «Δημιουργώντας ένα μεγάλο τάπητα, ένα είδος hypertext που θα φυτρώνει και θα αναδύεται μέσα από τη γη. Σκέφτομαι ν' ακολουθήσω το δρόμο της βροχής, δηλαδή να ξεκινήσω από την Ιρλανδία και να φτάσω μέχρι την Ινδία. Ο ουρανός να βρέχει και η γη να γεννάει λέξεις. Εξάλλου είμαι περίεργη να δω πώς θα αντιδράσουν άλλοι λαοί και πολιτισμοί».

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

ΧΑΟΥΑΡΝΤ ΖΙΝ ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ


Ο Χάουαρντ Ζιν, ο κορυφαίος αμερικανός διανοούμενος, ο οποίος από πολύ νέος ανέπτυξε έντονο πολιτικό ακτιβισμό, αποτελεί μοναδικό παράδειγμα για το πώς οι ιδέες γίνονται πράξη, πώς το ατομικό γίνεται συλλογικό.

Πρωτοστάτης του αντιπολεμικού κινήματος, υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μαύρων, πιστός σε έναν δημοκρατικό σοσιαλισμό, πήρε μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ, έδωσε πύρινες ομιλίες, βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με το νόμο και την εξουσία, μέχρι και που φυλακίστηκε για τη δράση του.
Ενα χρόνο μετά το θάνατο του αριστερού ιστορικού και συγγραφέα (28/1/2010), κυκλοφορεί αύριο πρώτη φορά στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Αιώρα» η αυτοβιογραφία του (μετάφραση: Νίκος Σταμπάκης) που καλύπτει την περίοδο 1956-1992 και ρίχνει φως στις ιδέες και την μακρόχρονη πορεία του.

Γιος εβραίων μεταναστών, από μικρός δούλεψε στα ναυπηγεία όπου ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, πήρε μέρος σε αεροπορικές επιδρομές κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο θέτοντας στη συνέχεια στον εαυτό του βασανιστικά ερωτήματα, ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα από ένα «μαύρο κολέγιο» της Τζόρτζια, τάραξε την αμερικανική κοινή γνώμη γράφοντας την ανατρεπτική «Ιστορία του λαού των ΗΠΑ».
Μέχρι τέλους διατηρούσε την πεποίθηση: «Οι μικρές πράξεις αντίστασης στην εξουσία, αν δεν το βάζεις κάτω, μπορεί να οδηγήσουν σε μεγάλα κοινωνικά κινήματα. Συνηθισμένοι άνθρωποι είναι ικανοί για ασυνήθιστες πράξεις θάρρους». Ετσι αιτιολογείται και ο υπότιτλος της αυτοβιογραφίας, αποσπάσματα της οποίας προδημοσιεύουμε σήμερα: «Δεν μπορείς να μένεις ουδέτερος σε ένα τρένο που κινείται».

Διαβάστε περισσότερα: http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=23/01/2011&id=243314

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ MAGNUM




Κυνηγοί του παραδόξου

Νέα Υόρκη, 1957. Το περίεργο θέαµα ενός λάµα που βγάζειτο κεφάλι του έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου στην Τάιµς Σκουέαρ στη Νέα Υόρκη τράβηξε την προσοχή της αυστριακής φωτογράφου Ινγκε Μόρατ, ηοποία µε ένα κλικ στην κάµερά της απαθανάτισε το στιγµιότυπο. Και ως µέλος της εκλεκτής οµάδας των φωτορεπόρτερ του πρακτορείουΜάγκνουµ απέδειξε ότι οι επιδιώξεις του πρακτορείου που ήταν πάντα να συλλαµβάνουν εκφάνσεις του παραδόξου και του παραλόγου αλλά και της ουσίας κατέληγαν στο ζητούµενο.

Το πρακτορείο ιδρύθηκε το 1947στο απόγειο της φωτοειδησεογραφίας. Τα τέσσερα ιδρυτικά µέλη του – ΡόµπερτΚάπα, Ντέιβιντ «Τσιµ» Σέιµορ, Τζορτζ Ρότζερ καιΑνρί Καρτιέ-Μπρεσόν – δηµιούργησαν µια δοµή αυτοδιαχείρισης ώστε να καταργήσουν τους µεσάζοντες ανάµεσα στη δουλειά του φωτογράφου και του εντύπου. Σκοπός τους ήταν να προστατεύσουν την αισθητική άποψη τουφωτογράφου ο οποίος είχε δικαίωµα να ορίσει τον τρόπο αναπαραγωγής της εικόνας του. Από αυτήν τη συλλογή αρχείου κυκλοφόρησε πρόσφατα ένας τόµος που αποτυπώνει το πνεύµα του Μάγκνουµ. Το «A Year in Photography: Magnum Archive» έχει τον χαρακτήρα ενός ηµερολογιακού άλµπουµ. Κάθε ηµέρα του χρόνου υπάρχει και µία φωτογραφία των µελών του ιστορικού πρακτορείου, όπως των Ρόµπερτ Κάπα, Ιβ Αρνολντ, Ράγκου Ράι. Επίσης παρουσιάζει και τα πορτρέτα σκύλων και σταρ του Ελιοτ Εργουιτ. Οπως το διάσηµο πορτρέτο της Μάρλεν Ντίτριχ ντυµένη µε ανδρικό φράκο µια βραδιά στο ξενοδοχείο «Γουόλντορφ Αστόρια» το 1959.

Το αρχείο του φωτογραφικού πρακτορείου Magnum που έχει καταγράψει εικόνες από την ιστορία του 20ού αιώνα άλλαξε ιδιοκτήτη και έχει αρχίσει δηµόσιες εµφανίσεις. Ο δισεκατοµµυριούχος Μάικλ Ντελ της αµερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell απέκτησε το αρχείο των 185.000 φωτογραφιών του Magnum. Αυτή η αγοραπωλησία θεωρείται από τις µεγαλύτερες στην Ιστορία, καθώς ο φωτογραφικός αυτός συνεταιρισµός που ιδρύθηκε µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµοδιαχειρίστηκε την τράπεζα εικόνων του σύγχρονου πολιτισµού.

Ο νέος ιδιοκτήτης του Magnum συµφώνησε µε το Πανεπιστήµιο του Τέξαςη συλλογή να φιλοξενηθεί στο Κέντρο Χάρι Ράνσοµ καινα είναι προσβάσιµη στο κοινό. Το ποσό που κατέβαλε γι’ αυτήν την αγορά ο δισεκατοµµυρι ούχος επιχειρηµατίας δενέγινε γνωστό. ∆ιέρρευσε όµως ότι 100 εκατοµµύρια δολάρια ήταν τα ασφάλιστρα της µεταφοράς του αρχείου από τη Νέα Υόρκη στην περιοχή του Οστιν, όπου βρίσκεται το Κέντρο Χάρι Ράνσοµ. Το ερευνητικό αυτό κέντρο θεωρείται ένας από κορυφαίους κατόχους αρχειακού υλικού του 19ου και του 20ού αιώνα. Ετσι, ανάµεσα στα έγγραφα της υπόθεσης του Γουότεργκεϊτ, το αρχείο του Νόρµαν Μέιλερ, τα χειρόγραφα του «Οδυσσέα» του Τζέιµς Τζόις, βρίσκονται από σήµερα και τα πρωτότυπα ιστορικών φωτογραφιών των µελών του Magnum. Οπως το στιγµιότυπο του Μποµπ Αντελµαν από την εκφώνηση του λόγου τού Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στα σκαλιά του µνηµείου του Λίνκολν το 1963 ή από τον Ντένις Στοκτο πορτρέτο του Τζέιµς Ντιν που περπατά στην άδεια Τάιµς Σκουέαρ µια βροχερή ηµέρα του 1955. Το Κέντρο Χάρι Ράνσοµ πρόκειται να περάσει σε ψηφιακό αρχείο τα 185.000 πρωτότυπα. Ενώ τα δικαιώµατα των φωτογραφιών θα παραµείνουν στα ίδια τα µέλη του Magnum ή τους διαχειριστές της περιουσίας τους.

Ο διευθυντής του ιστορικού πρακτορείου Μαρκ Λούµπελ ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε να διαχειριστεί το µέλλον του φωτογραφικού πρακτορείου στη σύγχρονη εποχή. Κατά την οποία η αλλαγή της τεχνολογίας, ηµετάβαση στην ηλεκτρονική µορφή ενηµέρωσης έπληξε την παραδοσιακή πρακτικήτου φωτογραφικού πρακτορείου που συνήθιζε να δουλεύει µε εκτυπώσεις και να συνεργάζεται µε εφηµερίδες και περιοδικά.

Δες http://www.magnumphotos.com/Archive/C.aspx?VP3=MAGCollections&CID=24K39YE_Y

Πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4614198

Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Ήρωας κόμικ από τα εξεγερμένα γαλλικά προάστια!


Επιτέλους! Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και συγκεκριμένα στις περιπέτειες του Μπάτμαν -στη σειρά Batman Inc.- κάνει την εμφάνιση του ένας Γάλλος σούπερ ήρωας, αλγερινής καταγωγής, μουσουλμάνος και κάτοικος του γαλλικού προάστιου Clichy-sous-Bois (Η εξέγερση των γαλλικών προαστίων, τον Οκτώβριο του 2005, ξεκίνησε στο Clichy-sous-Bois, μετά το θάνατο δύο νεαρών μεταναστών που τους κυνηγούσαν αστυνομικοί)! Το όνομά του είναι «Nightrunner» και όταν φοράει το κοστούμι του θυμίζει περισσότερο νίντζα.

O Nightrunner «στρατολογείται» από τον ίδιο τον Μπάτμαν, μαζί με έναν ακόμα μαχητή, με στόχο να κατατροπώσουν τους «κακούς». Αποφεύγοντας την παγίδα της καρικατούρας, ο χάρτινος ήρωας Nightrunner, όταν δε φοράει το κουστούμι του σούπερ ήρωα, είναι ντυμένος με ένα μπoυφάν, κουκούλα και μεγάλα ακουστικά μουσικής, ενώ πηδάει από ταράτσες κτιρίων καλύτερα και από τους μοντέρνους σαμουράι Yamakasi.

Ο Άγγλος δημιουργός, David Hine,
για να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά τού ήρωά του, ανέφερε ότι, αντί ενός μοντέρνου σωματοφύλακα αποφάσισε, επαναφέροντας στη μνήμη του τις εξέγερση στο Clichy-sous-Bois, να «γεννήσει» μέσα από αυτό το χάος ένα «θετικό» ήρωα, αγκιστρωμένο σε μια ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα. Ο Nightrunner, του οποίου το μικρό όνομα είναι Bilal, εμφανίστηκε σε δύο τουλάχιστον επεισόδια της σειράς Batman Inc, υπό τη σκέπη της DC Comics.

Και πού είναι ο «κακός» μουσουλμάνος;

Η παρουσία ενός τέτοιου ήρωα δε διέφυγε των ρατσιστικών κριτικών, από την πλευρά κάποιου συντηρητικού Αμερικάνου, πιστού στην ισλαμοφοβία του, που αρνείται κατηγορηματικά ότι ένας Γάλλος ήρωας μπορεί να είναι μουσουλμάνος, με καταγωγή από χώρα διαφορετική από αυτή που δηλώνει ότι αγαπάει και ότι θέλει να υπερασπίζεται. Για κάποιους, μοιάζει αδιανόητο έναν «τυπικό» Γάλλο να μην τον λένε Φρανσουά, οι παππούδες του να μη μιλάνε σωστά τα γαλλικά και να μην έχει ξανθά μαλλιά κι ένα μικρό μουστάκι. Η ταυτότητα του καθενός δεν προσδιορίζεται, αδιαμφισβήτητα, μέσα από το θρησκευτικό πρίσμα, αλλά ένα βήμα πιο κοντά στο διαφορετικό, στο «άλλο», είναι πάντα αναγκαίο και ενίοτε σωτήριο.

Η συγκεκριμένη σειρά κόμιξ δεν κυκλοφορεί –ακόμα τουλάχιστον- στη Γαλλία αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν καλό να συμβεί, αν είναι δυνατόν. Έτσι, δε θα εκλείψει σίγουρα και η γαλλική συντηρητική κριτική του.

Απόδοση:Τζένη Τσιροπούλου

Παζάρι Βιβλίου

Από 21 Ιανουαρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος με τιμές από 0,50 ευρώ

Το γνωστό και καθιερωμένο, πλέον, Παζάρι Βιβλίου, η μεγαλύτερη και πιο οργανωμένη εκποίηση βιβλίου στην Ελλάδα θα ξεκινήσει την προσεχή Παρασκευή, στις 21 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Το Παζάρι που θα πραγματοποιηθεί σε ένα τεράστιο περίπτερο στην πλατεία, θα διαρκέσει 20 ημέρες (έως τις 9 Φεβρουαρίου) και σε αυτό διατίθενται βιβλία σε τιμές που ξεκινούν από 0,50 ευρώ!

Σε έναν χώρο 1.000 τ.μ. θα εκτίθενται 500.000 βιβλία.

Το Παζάρι Βιβλίου 2011 δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν έναν μικρό περίπατο στο ιστορικό κέντρο της πόλης με το σύνθημα: «Υιοθετήστε ένα βιβλίο, πρέπει να ζήσει!».

Συνδιοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Επαγγελματικό σωματείο εκδοτών-βιβλιοπωλών, ενώ το Παζάρι πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Η έκπτωση για τα περισσότερα βιβλία ανέρχεται στο 70%.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=378889&dt=18%2F01%2F2011#ixzz1BVSzK9eD

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Χρήστος Οικονόμου Κάτι θα γίνει, θα δεις


Κλείνοντας το βιβλίο, μια αίσθηση πίκρας είχε κάτσει σα φουντούκι στο λαιμό μου. Μια αίσθηση όμως πολύ γνωστή, σχεδόν οικεία. Για μέρες έσπαγα το κεφάλι μου. Μέχρι που το μάτι μου έπεσε σε ένα από τα πιο αγαπημένα μου μέσα στους χρόνους βιβλία, και θυμήθηκα. Έμοιαζε με εκείνη την πίκρα που μου άφηναν -εκεί δα στην άκρη του χαμόγελου- τα διηγήματα του Νίκου Τσιφόρου, στη συλλογή "Άνθρωποι και ανθρωπάκια". Εκεί όπου ο μπάρμπα-Νίκος, έστω και από τη θέση του αριστοκρατικού του συντηρητισμού, αποτύπωνε με ευαισθησία και τρυφερότητα έναν κόσμο (και κοσμάκη) ο οποίος ζούσε ερήμην στην αφιλόξενη πίσω πλευρά του φεγγαριού. Έναν κόσμο που σήμερα νοσταλγούμε με τον (ψευδο)ρομαντισμό του γκαζοντενεκέ και της ρετσίνας και την πολυτέλεια της απόστασης. Μήπως επειδή η φτώχεια τότε δεν ήταν κρυμμένη και ξορκισμένη πίσω από τα φύκια του lifestyle, ήταν καθολική και εξαπλωμένη σε μια ιδιότυπη ισοπεδωμένη ισότητα, με πρόσφατα τα δεινά του πόλεμου; Δεν ξέρω...

Είχα πολλές προσωπικές αντενδείξεις για τη συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου με τίτλο "Κάτι θα γίνει, θα δεις". Λίγο η δημοσιογραφική ιδιότητα του συγγραφέα ("άλλος ένας δημοσιογράφος με το ψώνιο του συγγραφέα";), λίγο το θέμα της φτώχειας (άλλος ένας που προσπαθεί να σπεκουλάρει πάνω στην "κρίση";) λίγο η υψηλή του θέση στα ευπώλητα (αχ, αυτό το αιώνιο σύμπλεγμα). Η σφραγίδα των καλύτερων ελληνικών εκδόσεων ΠΟΛΙΣ δεν μου έφτανε. Επιπλέον, είχα καιρό πολύ να διαβάσω ελληνικό διήγημα που να στέκεται, το μικρό δεν σημαίνει απαραίτητα απλό και εύκολο, και λίγοι αντεπεξέρχονται με επιτυχία. Το διήγημα απαιτεί πάνω απ' όλα καλή σχέση του συγγραφέα με τον ...κάλαθο των αχρήστων, γι' αυτό και οι πολλοί (και η κουτσή Μαρία με ...διπλό επώνυμο κατά προτίμηση) προτιμούν τη φόρμα του φλύαρου μυθιστορήματος και της συνταγής "μην πετάς τίποτε".

Τελικά όμως, για άλλη μία φορά, η ζωή και η πραγματικότητα περιγέλασαν χωρίς έλεος προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Τόσο ώστε να ομολογώ ότι πρόκειται για ένα από τα καλύτερα βιβλία εγχώριας παραγωγής των τελευταίων χρόνων.
Ένα βιβλίο στο οποίο θα βρείτε ιστορίες, αληθινές ή μη αδιάφορο (ποτέ αλήθεια τέθηκε τέτοιο ζήτημα στη μεγάλη λογοτεχνία;), ιστορίες για ανθρώπους κρυμμένους πίσω από αριθμούς μακροοικονομικούς και μικροοικονομικές στατιστικές, για "ανθρώπους που ζουν για να δουλεύουν", "που μυρίζουν τσίπουρο και δουλειά", για υπάρξεις-φυλλαράκια σε μακρινούς ακατανόητους ανέμους. Βλέπω όμως ότι αρχίζω πέφτω στην παγίδα την οποία απέφυγε επιμελώς ο Οικονόμου, και σταματώ.
Γιατί τα διηγήματά του δεν μυρίζουν από "ταξική πάλη" και "κοινωνικούς αγώνες", αποφεύγουν το φτηνό "λαϊκότροπο" μελόδραμα, δεν ξεπέφτουν (σε ενοχλητικό τουλάχιστον βαθμό) σε λογοτεχνίζουσες ευκολίες, δεν εξωραΐζουν, δεν εξιδανικεύουν τη φτώχεια, δεν ...ξανθοπουλίζουν δηλαδή και δεν εμφορούνται από τον καταγγελτικό της μόδας οίστρο.

Τα διηγήματα επίσης δεν έχουν "χάπι έντ", το τέλος δεν έρχεται για να φέρει τη λύτρωση ή την κάθαρση, όλα μένουν ανοιχτά και μετέωρα, η ζωή (ευτυχώς ή δυστυχώς) πάντοτε συνεχίζεται και η τραγωδία από την κωμωδία πολλές φορές διακρίνονται μόνο από το που θα βάλεις την τελεία.
Οι δε ήρωες δεν είναι μαριονέτες των απόψεων του συγγραφέα, σέρνουν τα βήματα της δικής τους ζωής με αξιοπρέπεια στους δρόμους της Β' Πειραιώς, στη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, την Κοκκινιά (εδώ το χω το αγαπημένο του Λοΐζου). Και όταν θέλουν να φωνάξουν, να βρίσουν, να ξεσπάσουν, η φωνή τους βγαίνει μονόχορδη, κοινότυπη, "τηλεοπτική". Τα αισθήματα περισσότερο υπονοούνται, κυλάνε υποδόρια, και αναδεικνύονται από μια γραφή σπιρτόζα και έξυπνη, με καίρια τοποθετημένες παρομοιώσεις, τολμηρές αλλά όχι αναιδείς ή εξυπνακίστικες, κοφτή, με ελάχιστα σημεία στίξης, ενίοτε σκληρή, πικρή, χειρουργικά διεισδυτική αλλά συνάμα ευαίσθητη, ακόμη κι όταν αγγίζει θέματα δύσκολα.

Πρωταγωνιστής μόνιμος και στις 16 μικρές ιστορίες του βιβλίου είναι και ο καιρός. Ο (όποιος) θεός είναι πανταχού ...απών, κρυμμένος πίσω από το γαλάζιο του ουρανού και τη γκριζάδα των σύννεφων. Το νιώθεις στο πετσί σου το κρύο που αδιαφορεί για τη γηραιά αξημέρωτη ουρά του ΙΚΑ, τη σκονισμένη ζέστη που σαν να περιγελάει τους ήρωες με το ζεστό τραύμα της ανεργίας, το φως της μέρας είναι μουντό, υπάρχουν σελίδες μουλιασμένες από βροχή, λες και τα στοιχειά της φύσης συμμετέχουν δίνοντας φωνή στον ανείπωτο πόνο. Να είναι τυχαίο ότι το μοτίβο "κλαίει και ο ουρανός μαζί μου" επαναλαμβάνεται μονόχορδα σε ένα σωρό λαϊκά τραγούδια; Κοινότοπο; Είπαμε... Στην κοινοτοπία κρύβεται πολλές φορές η αυθεντική λαϊκή αλήθεια.

16 μικρές ιστορίες... Μαγικός ρεαλισμός και κουραφέξαλα, όταν η πραγματικότητα είναι τόσο πλούσια σε ιστορίες ανθρώπων χειροπιαστών! Διαβάζοντας δε τέτοια βιβλία, "βγαλμένα απ' τη ζωή", σκέφτομαι ότι ο μεγάλος συγγραφέας δεν είναι εκείνος που τρέχει ασθμαίνοντας πίσω από την επικαιρότητα, αλλά εκείνος που τη μετασχηματίζει σε κάτι που μπορεί να αγγίξει τον οποιονδήποτε. Ακόμη και κάποιον που πληκτρολογεί αυτή τη στιγμή από την ασφάλεια του μικροαστικού του σπιτιού...

(ΠΟΛΙΣ)


Πηγή: http://www.mic.gr/

Ενας «Σπόρος», μεγάλος δεξιοτέχνης

Γνώρισε όλους τους μεγάλους συνθέτες και σολίστες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού, μαθήτευσε και έπαιξε μαζί τους, στα ίδια μαγαζιά, ο Γιάννης Σταματίου, ο οποίος παραδόξως είχε το παρατσούκλι «Σπόρος», που του είχε κολλήσει ο Μανώλης Χιώτης.

Είχε πει χαρακτηριστικά: «Ωραία παίζει το σποράκι...». Το «σποράκι» είχε μέσα τη σπορά του δεξιοτέχνη του μπουζουκιού, ώστε υποχρέωσε τον μεγάλο Στέλιο Καζαντζίδη να αναφωνήσει σε μια στιγμή γενναιοδωρίας: «Μπουζούκαρος!». Πρωτόμαθε κιθάρα, μετά πέρασε στο τρίχορδο μπουζούκι και αργότερα πρόσθεσε άλλη μία χορδή, μετατρέποντάς το σε τετράχορδο, όταν ο Χιώτης έφερε την επανάσταση με τη μετατροπή του οργάνου σε...«αεροπλάνο».

Τι τα θέλετε, ο χρόνος είναι χρόνος: ο Γιάννης Σταματίου «Σπόρος» θα ακούγεται πλέον από τους δίσκους, αυτά τα παντοτινά μνημεία τής δεξιοτεχνίας του. Πέθανε σε ηλικία 76 ετών, αν και έκρυβε τα χρόνια του, αφού είχε γεννηθεί, κατά δήλωσή του, στα 1935. Δεν υπήρχε συνθέτης, από τον Βασίλη Τσιτσάνη μέχρι τον Μάνο Χατζιδάκι, που να μην ήθελε αυτό το «χρήσιμο εργαλείο» στις ηχογραφήσεις του.

Η μουσική περιπέτεια του μοναδικού μπουζουξή άρχισε με μια κιθάρα του πατέρα του στα χέρια του, την οποία σύντομα εγκατέλειψε, για να παίξει με δανεικό μπουζούκι. Πρώτη μουσική του γεωγραφία η φτωχιά Γούβα του Αγίου Αρτέμη, σε ηλικία 13 ετών. Δεν άργησε να αναδειχθεί, ακόμη μαθητής του τότε οκτατάξιου Γυμνασίου, όταν πήγε στο περιβόητο στέκι της εποχής, στο «Μπαράκι του Μάριου», στην οδό Ιωνος. Από το 1947 στο κουρμπέτι της νύχτας και της ημέρας, γιατί έπαιξε και σε πανηγύρια, και από το 1952 στα στούντιο ηχογραφήσεων με τους Παγιουμτζή, Νίνου, Χασκίλ, Μπέλλου, Τσαουσάκη, Λίντα, Γαβαλά, Γκρέυ, Λύδια, Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Τζουανάκο, Πάνου, Βοσκόπουλο, Μαρινέλλα.

Μέσα σ' αυτή τη δεκαετία πρόλαβε και έγινε πρώτης κλάσεως ερμηνευτής, ώστε από το 1957, όταν το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα, έφυγε ως ανυπότακτος του στρατού, το 1957, για την Αμερική. Εκεί συνάντησε τους εκρηκτικούς μπουζουξήδες Λεμονόπουλο, Στεργίου (Μπέμπη), Τσομίδη και τους ηφαιστειακούς συνθέτες Καπλάνη, Παπαϊωάννου, Τατασόπουλο, Καπλάνη, παίζοντας τα πάντα: σπανιόλικα, ιταλικά, μεξικάνικα, αργεντίνικα, κουβανέζικα, αρμένικα, εβραϊκά, ακόμη και κάντρι. Και παρέμεινε στις επάλξεις του λαϊκού μας τρόπου, μέχρι τέλους.

* Η ημέρα και ώρα της κηδείας του Γιάννη Σταματίου θα αποφασιζόταν σήμερα.

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=18/01/2011&id=242511

Αρχιτεκτονική συσπείρωση για την Αθήνα

ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Να λοιπόν που η Αθήνα ενδιαφέρει. Και μάλιστα πολύ. Τους επόμενους έξι μήνες φοιτητές και καθηγητές από πανεπιστήμια όπως το Parsons New School for Design της Νέας Υόρκης, τα γαλλικά Paris 1-Pantheon και Paris 8, το Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (ΝΑΙ) αλλά και το Πολυτεχνείο θα μελετούν την Αθήνα με στόχο να προτείνουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα και πιο συγκεκριμένα να εξετάσουν πώς συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες μπορούν να ωφεληθούν.


Ολα αυτά κάτω από την ομπρέλα του ερευνητικού προγράμματος «Against all odds» (ΑΑΟ) που εμπνεύστηκε και υλοποίησε η αρχιτέκτων Λίνα Στεργίου. «Μέσα από πολλά επαγγελματικά ταξίδια σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική για συνέδρια, διδασκαλία και διαλέξεις εδραιώθηκε μέσα μου η πεποίθηση ότι συχνά το οριοθετημένο γνωστικό πεδίο της αρχιτεκτονικής, όπως και κάθε άλλου επαγγέλματος, μας εγκλωβίζει από το να γίνουν αντιληπτά ζητήματα που είναι σε άλλους αυτονόητα και προφανή. Το ΑΑΟ είναι το έναυσμα, μια νέα αφετηρία άρσης των διαχωριστικών γραμμών ώστε σε συνεργασία με άλλους κλάδους, όπως η τέχνη και το ντιζάιν, να επινοήσουμε πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στην εξελικτική διαδικασία του κοινωνικού συνόλου».

Ουσιαστικά το ΑΑΟ έφερε σε επαφή τις νέες συλλογικότητες, αλλά και μεμονωμένα άτομα, με στόχο να αναδείξει την κοινωνική διάσταση της Αρχιτεκτονικής και τη διεύρυνσή της, ώστε να βρεθούν οι λύσεις που μπορεί να προσφέρει πάνω σε θέματα κοινωνικά και οικολογικά, στο δημόσιο χώρο και στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας.

«Δεν μπορούμε να απομακρύνουμε το πρόβλημα του αστικού μας χώρου από το κοινωνικό» τονίζει η Λίνα Στεργίου. «Η παθογένεια της πόλης είναι ένα φαινόμενο πάρα πολύ παλιό. Προέκυψε ήδη από τη μεταπολίτευση και από τον τρόπο που οικοδομήθηκε η Αθήνα. Στο πλαίσιο όμως της γενικότερης διεθνούς κρίσης αξιών οι τοπικές παθογένειες άγγιξαν το σημείο μηδέν».

Το ΑΑΟ μάς «συστήνεται» αύριο με το διήμερο συνέδριο με τίτλο «Ηθική/Αισθητική» που ξεκινά (5.30 μ.μ.) στο αμφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας (Πειραιώς 256). Οι Ελληνες και ξένοι ομιλητές θα μοιραστούν τις νέες ιδέες για το επάγγελμα του αρχιτέκτονα στις διεθνείς συγκυρίες, τις ηθικές επιταγές και πρακτικές, τη δυναμική της αρχιτεκτονικής σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, αλλά και το ρόλο των σχέσεων ανάμεσα στο ντιζάιν, τη μετανάστευση και τον συμμετοχικό σχεδιασμό στη δημιουργία μετα-εθνικών ταυτοτήτων. Ανάμεσα στους ομιλητές και οι Μορίς Μπεναγιούν (Paris 8), Ολε Μπούμαν (Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής), Λίντια Μάθιους (Parsons), Ντέιβιντ Κότινγκτον (πανεπιστήμιο Kingston του Λονδίνου). (Στο site aaoproject.org θα μπορεί κανείς να δει «ζωντανά» τις εργασίες του ενδιαφέροντος συνεδρίου.)

Από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο τα εργαστήρια των φοιτητών των πανεπιστημιακών σχολών θα καταγράψουν το πολιτιστικό υπόβαθρο της πόλης, θα κάνουν βίντεο με στιγμές του καθημερινού βίου, θα σχεδιάσουν χάρτες με την ανθρώπινη γεωγραφία της Αθήνας, του όγκου των κτιρίων κ.ά. Περιοχές όπως τα Εξάρχεια, η πλατεία Κουμουνδούρου, η Ομόνοια, ο Κεραμεικός ενδιαφέρουν τους διοργανωτές, ενώ κάτοικοι, σύλλογοι κι άλλες ομάδες θα συνεργαστούν μεταξύ τους παρουσιάζοντας από τον Μάρτιο έως και τον Ιούλιο δρώμενα μέσα στην πόλη.

Οπως η ομάδα των Rebar από το Σαν Φρανσίσκο με το ελληνικό δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής και δύο ελληνικές ποδηλατικές ομάδες.

Το υλικό που θα προκύψει θα εκτεθεί το καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη. Τα έργα μάλιστα θα διατίθενται προς πώληση και τα χρήματα θα προσφερθούν σε κοινωνικές ομάδες της Αθήνας που τα χρειάζονται. Οχι μόνο θεωρία λοιπόν, αλλά και πράξη.

«Επιστρέφουμε στη συλλογικότητα», τονίζει και η Λίνα Στεργίου. «Ηδη από τους Δίδυμους Πύργους το 2001 και μετά φάνηκε ότι έπρεπε να επαναπροσδιορίσουμε το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής, να υπερβούμε όλοι μας το γνωστικό μας πεδίο προς όφελος του κοινωνικού συνόλου».

Λονδίνο Νέο μυθιστόρημα με τον Σέρλοκ Χολμς μετά από 96 χρόνια!

Ο Σέρλοκ Χολμς, ο βρετανός ντετέκτιβ με το χαρακτηριστικό καπέλο και την πίπα που δημιουργήθηκε το 1887 από τον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ξαναζωντανεύει στο χαρτί!

Το ίδρυμα που διαχειρίζεται τα δικαιώματα του Ντόιλ έδωσε την άδεια σε έναν νέο συγγραφέα να γράψει ένα νέο μυθιστόρημα με θέμα μια ακόμη περιπέτεια μυστήριου που θα αναλάβει να διαλευκάνει ο πανούργος ντετέκτιβ. Θα είναι η πρώτη φορά, μετά το 1915, που θα κυκλοφορήσει ένα νέο βιβλίο του Σέρλοκ Χολμς. Το νέο μυθιστόρημα, που θα γραφτεί από τον Αντονι Χόροβιτς, θα βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Σεπτέμβριο.


Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Βασίλης Βασιλάτος «Ολα άρχισαν με την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ»


Από τους πιο... αεικίνητους έλληνες «κρουστούς», με «θητεία» 25 χρόνων, ο επικεφαλής του συγκροτήματος Ιστορίες για Κρουστά μιλάει για τη σχέση μεταξύ μουσικής, μαθηματικών και φιλολογίας, αμφιβάλλει για το μέγεθος της κρίσης και τη χρεώνει στην «επέλαση» του καπιταλισμού

Το χαρτζιλίκι είναι μεγάλο κίνητρο.

Πολύ περισσότερο όταν είσαι πιτσιρικάς και βλέπεις τον αδερφό σου να κερδίζει από τους συγγενείς και φίλους το κατοστάρικο παίζοντάς τους στο πιάνο τα αγαπημένα τους κομμάτια, ενώ εσύ αγωνίζεσαι να τραβήξεις την προσοχή τους με τα πινέλα και τον καμβά σου. Εγινε μία, έγινε δύο, την τρίτη ο Βασίλης Βασιλάτος δεν άντεξε.

Και άρχισε να βαράει με τα πινέλα του ό,τι έβρισκε πρόχειρο: κατσαρολικά της μαμάς, ταπεράκια, φωτιστικά... Απέκτησε έτσι μια συνήθεια η οποία εφέτος συμπληρώνει 25 χρόνια. Την προσεχή Παρασκευή εμφανίζεται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στο πλαίσιο της σειράς Γέφυρες, με το συγκρότημά του, τις Ιστορίες για Κρουστά. Στόχος τους, μαζί με το κοινό, να στήσουν ένα πανηγύρι ήχων, μέσα από πρωτότυπες συνθέσεις αλλά και διασκευές σκοπών της ελληνικής, της βαλκανικής και της μεσογειακής παράδοσης.

Το βιογραφικό του περκασιονίστα και συνθέτη Βασίλη Βασιλάτου περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπουδές στη μουσική και στα συμφωνικά κρουστά, με εξειδίκευση στα λάτιν, στα παραδοσιακά και στα έθνικ κρουστά. Εχει συνεργαστεί με έλληνες και ξένους συνθέτες (Μικρούτσικος, Πλέσσας, Μαρκόπουλος, Κραουνάκης, Τόκας κ.ά.) και τραγουδιστές (Πρωτοψάλτη, Γαλάνη, Μητροπάνος, Κότσιρας, Τσαλιγοπούλου, Λέκκας κ.ά.), τόσο στη δισκογραφία όσο και στις συναυλίες που έχει κάνει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει συμμετάσχει σε γκρουπ τζαζ, αβανγκάρντ, λάτιν και φλαμένκο, ενώ υπήρξε βασικό μέλος των Συνήθων Υπόπτων. Είναι ιδρυτής και επικεφαλής του σχήματοςΙστορίες για Κρουστά. Παράλληλα γράφει μουσική για κινηματογράφο, θέατρο και παραμύθια (ΕΡΤ), ενώ έχει διδάξει σε ωδεία, μουσικές σχολές και κύκλους σεμιναρίων. Ακόμη, είναι καθηγητής κρουστών στο μουσικό τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. «Ουσιαστικά... ένας τεμπέλης είμαι» σχολιάζει ο ίδιος, «αλλά έχω ρίξει πολλή δουλειά και πολύ τρέξιμο στη ζωή μου. Ολα αυτά τα έχω κάνει πολύ απλά για να μη με πάρει από κάτω. Δημιουργώ αφορμές για να κινούμαι».

Για να ασχοληθεί με τα κρουστά και κατ΄ επέκταση με τη μουσική, αφορμή υπήρξε ο αδερφός του. Για να συνεχίσει, η αγάπη του για τα μαθηματικά και τη φιλολογία. «Ετερόκλητα ακούγονται όλα αυτά. Αλλά όντως τα μαθηματικά και η φιλολογία με ισορροπούν με τη ζωή και τη μουσική. Και επειδή ως άνθρωπος είμαι πολύ “χύμα”, ο μαθηματικός τρόπος σκέψης με κρατάει όρθιο. Επίσης, η φιλολογική σκέψη ενισχύει τη ροπή προς τον ρομαντισμό που έχουν όλοι οι καλλιτέχνες.Ή τουλάχιστον αυτό που νομίζει ο κόσμος ότι έχουν».

Η ισορροπία αυτή τον κάνει να βλέπει θετικά ολόκληρη τη μουσική διαδρομή του. «Κοίτα να δεις,δεν θέλω ούτε να γκρινιάζω ούτε να λέωπράγματα. Για κάποια χρόνια ήμουν ένας πολύ καλός σέσιον μουσικός στα νυχτερινά μαγαζιά όπου εμφανιζόμουν- δίπλα δηλαδή στα ονόματα της “νύχτας”.Αλλωστε την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν μουσικές σκηνές.Αν ήθελες να ακούσεις έναν καλό μουσικό,εκεί θα τον άκουγες.Και φυσικά κέρδισα χρήματα.Επειτα ήρθαν οι Συνήθεις Υποπτοι που με έβαλαν στο τραγούδι, κάτι που ως τότε το σνομπάριζα- μια λογική που σήμερα έχω αναθεωρήσε ι . Σήμερα αυτό που θέλω είναι κάθε συναυλία να αποτελεί και μια γιορτή. Χωρίς τίποτε το εξεζητημένο. Μόνο με μουσική,τραγούδια,κέφι και μεράκι».

Ο Βασίλης Βασιλάτος επιμένει «κρουστά» εδώ και 25 χρόνια. Θεωρεί μάλιστα ότι κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. «Ας αφήσουμε για λίγο τη μουσική.Εγώ προσωπικά,ειλικρινά δεν έχω πειστεί για το μέγεθος της κρίσης: αν έτσι είναι ή αν έτσι παρουσιάζεται. Θεωρώ ότι όλα αυτά άρχισαν με την κατάρρευση του σοσιαλιστικού μπλοκ,το οποίο λειτουργούσε ως αντισταθμιστική δύναμη. Οταν κατέρρευσε, τα πήραν όλα αμπάριζα. Μέσα από την επέλαση του καπιταλιστικού μπλοκ,όλα όσα είχαν κερδίσει οι απλοί άνθρωποιτους τα πήραν πίσω.Και στην απελπισία που έχει πλέον δημιουργηθεί είναι πιο εύκολο να περάσεις στους πολίτες ό,τι θέλεις.Σαν και αυτά που περνούν σήμερα.Αυτό πριν από δέκα χρόνια δεν θα γινόταν».

Η πολιτική στάση του Βασίλη Βασιλάτου είναι η αισιοδοξία: «Να παίρνεις την τύχη στα χέρια σου και να παλεύεις. Οπως εγώ φιτιλιάζω την τεμπελιά μου, χρειάζεται να φιτιλιάσουμε τους πολιτικούς.Να φιτιλιάσουμε τη ζωή του μέσου πολίτη».

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα Βanguet, Βασ. Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ.210 7282.333. Ωρα έναρξης: 21.00. Τιμές εισιτηρίων 15 και 25 ευρώ. Η συναυλία εντάσσεται στον κύκλο «Η νέα γενιά στο προσκήνιο» της σειράς Γέφυρες που διευθύνει ο Δημήτρης Μαραγκόπουλος. Τις Ιστορίες για Κρουστά «αφηγούνται» οι Βασίλης Βασιλάτος (κρουστά), Ελλη Βασιλάτου (κλαρινέτο-φωνή), Νίκος Παπαναστασίου (ακορντεόν), Claudia Rossini (βιολί), Γιάννης Σιφναίος (κιθάρα- φωνή) και Σταύρος Ράπτης (μπάσο) με τη σύμπραξη του συνόλου Ρercussion System (Ξένια Κατσικοκέρη, Παναγιώτης Βρυζάλας, Χάρης Νείλας, Νικολέττα Ρουσογιάννη, Ιράνα Σάμιτα και Στράτος Κρυσταλλίδης). Συμμετέχουν ο Χαρίτωνας Χαριτωνίδης (γκάιντα) και η Ομάδα Κρουστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artId=378391&dt=16/01/2011#ixzz1BOc02NOm

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Ενα καλάθι με κίτρα και λεμόνια


Tου Nικου Γ. Ξυδακη

Η κρίση αναδεύει τα στερεότυπα. Αφρός και σώμα και πάτος ανακατεύονται βίαια, κοντά στο σημείο ζέσεως, δοκιμάζοντας βεβαιότητες, εδραίες πεποιθήσεις, κλισέ ορθοφροσύνης. Παραχωμένες ή ξεχασμένες λέξεις, εξορισμένες από το καθημερινό λεξιλόγιο του κανονικού βίου, κατά τον βρασμό της κρίσης κοχλάζουν στον αφρό, ταράζουν την μέχρι προ τινος αμέριμνη επιφάνεια. Πατρίδα, κοινότητα, κοινωνία, φιλία, αλληλεγγύη, οικογένεια, γειτονιά, συναδελφικότητα, ανάγκη, δανεικά, δουλειά, ματαίωση, φόβος...

Ενα μεσημεριανό Κυριακής, εντοπίσαμε μερικές ακόμη απρόοπτες φυσαλίδες. Καθόμασταν γύρω απ’ το συνηθισμένο φιλόξενο τραπέζι, φίλοι, συνομήλικοι, με παρόμοιες εμμονές. Ολοι είχαν συνεισφέρει το κατιτίς δικό τους. Διαπιστώσαμε ότι τα κατιτίς ήταν, επί το πλείστον, τοπικές λιχουδιές, προερχόμενα από σπίτια, κτήματα, κήπους, οικοτεχνίες, μικρές βιοτεχνίες. Ολα ξεχωριστά, διακεκριμένα, από χέρι, με ονομασία προελεύσεως, με αύρα προσώπων. Και υψηλής ποιότητας. Μπουρέκι σπιτικό από το Ηράκλειο, ελιές με ξύσματα πορτοκαλιού από τη Μάνη, κάστανα και αφρώδης οίνος Ιωαννίνων, γλυκό φραγκόσυκο και λιαστό κρασί απ’ τις Κυκλάδες, μανταρίνια Κορινθίας. Στο τραπέζι έλαμπε πολιτισμός: υλικός, αισθητηριακός και πνευματικός, παλαιός και απολύτως μοντέρνος.

Ενα αντικείμενο, μια χειρονομία μάλλον, μάς έσπρωξε να τα αντιληφθούμε αυτά σαν όλον, με δυναμική απρόσμενη. Ενας συνδαιτυμόνας κατέφθασε με την προσφορά του, ένα καλάθι. Το καλάθι περιείχε εσπεριδοειδή, κίτρα, λεμόνια, μανταρίνια, τόνους του κίτρινου, το πικρό και το ωχρό, λαμπρό πορτοκαλί, πράσινο· υφές των καρπών και υφή του καλαμιού· σφαίρες, ελλείψεις και κυλίνδρους. Το είδαμε σαν δώρο προς όλες τις αισθήσεις και σαν κέντρισμα του πνεύματος. Το καλάθι ερχόταν από την Κορινθία, συγκροτημένο από το φιλόπονο χέρι όχι ενός αγρότη, αλλά ενός αστού. Ο οποίος ωστόσο ζει τον τόπο, το νησί του, το χωριό του, το κτήμα, τον οπωρώνα, το άστυ, το πανεπιστήμιο, το όλον. Και το χέρι του συνεχίζει μια πράξη υπέρτατης κομψότητας και πραγματισμού: συνάζει τους καρπούς και τους ταιριάζει σ’ ένα καλάθι, κι ύστερα το μεταφέρει απ’ την εξοχή στην πόλη, από την Κορινθία στον Λυκαβηττό. Οι κόσμοι συναιρούνται, σαν να μην ήταν ποτέ χωρισμένοι, και το καλάθι απιθωμένο στο αστικό σαλόνι λάμπει, ακτινοβολεί, αρχαίο, μυθικό, μοντέρνο, αισθαντικό. Μάς φανερώνεται μια εκδοχή της ομορφιάς η ελληνική αρχοντιά, το Greek Chic, μια εκδοχή κομψότητας εφάμιλλη της τοσκανέζικης φινέτσας, της νοτιοϊταλικής, της σικελικής, της προβηγκιανής, της γοητείας του Χαλεπιού και της Μπαρμπαριάς, της ακατάλυτης αρχοντιάς της Μεσογείου.

Αυτή η ομορφιά έχει αλήθεια. Είναι η αλήθεια. Τολμώ να πω, είναι το κοινό και το κύριο των ρομαντικών και του Σολωμού, η sophia perennis του Πικιώνη, η sprezzatura του Καστιλιόνε και του Ραφαήλ, η ενορατική σύνθεση του Μπρωντέλ, η πυρετική διαύγεια του Καμύ. Είναι η αισθητή, η κτιστή ουσία του αρχαιότατου κόσμου που μας περιβάλλει, που τον ζούμε, κι είναι ουσία ολοζώντανη, παρούσα, δραστική, σήμερα, στον δύσκολο καιρό μας.

Κάλλος, φινέτσα, αλήθεια, ύλη, στρώματα πολιτισμού: αν τα αισθανθούμε, αν τα αντιληφθούμε, κι αν τα εντάξουμε μαλακά, αβίαστα, στον τωρινό βίο τον ψηφιοδικτυακό, τότε ίσως νιώσουμε λιγότερο αμήχανοι, λιγότεροι αβέβαιοι μες στο σκυθρωπό παρόν, λιγότερο φοβισμένοι μπρος στο σκοτεινό μέλλον. Η λησμονημένη και ταπεινωμένη ύλη του περιβολιού, και άλλες ύλες σαν κι αυτή, φέρνοντας τον χυμό, φέρνει τη μνήμη, τον αναστοχασμό, τη συνείδηση. Το ρίζωμα και τα κλαδιά. Με τη συνείδηση έρχεται και η περηφάνια της επάρκειας: να ξέρεις ποιος είσαι, ποιες φωνές αντηχείς, φωνές κεκοιμημένων, ηρώων, αισθητών, ταπεινών βροτών, να ξέρεις πόσος είσαι, περατός και συνεχόμενος.

Είδαμε το θαύμα του καλαθιού με τα κίτρα. Μια έλλαμψη, μια εμπειρία. Κι ακούσαμε φωνές: ένα λόγιος μάς διηγήθηκε την ιστορία ενός δυσειδούς αντάρτη που τραγούδησε αγγελικά το κλέφτικο του Κατσαντώνη τις μέρες της απελευθέρωσης: «Αυτού που πας μαύρο πουλί, μαύρο μου χελιδόνι, να χαιρετάς την κλεφτουριά κι’ αυτόν τον Κατσαντώνη», μα αυτός το άλλαζε κι έβαζε “κι’ αυτόν τον Βελουχιώτη”, καταλαβαίνετε, και το χωριό εμύριζε ψωμί φρεσκοψημένο, συμπληρώνει ο αφηγητής. Ενας άλλος λόγιος αφηγήθηκε ιστορίες της φυλακής και της εξορίας, με θηριώδεις φονιάδες και ζωοκλέφτες, ομηρικές μορφές, πρώην ήρωες πολέμων, άγριες ιστορίες ειπωμένες ανάλαφρα, σκανδαλωδώς χαριτωμένα, με το αίσθημα ιστορικού ανθρώπου, που βάζει σιμά τον πόνο και την αγαλλίαση, που ξέρει να μετράει τα μεγέθη και τους χρόνους. Θυμηθήκαμε έναν κεκοιμημένο φίλο, μαέστρο της ζωγραφικής, άρχοντα των αφηγήσεων, ακραίο αισθητή εν πτωχεία, αυθεντικό αριστοκράτη.

Κοχλάζει ο καιρός. Ας δούμε το καλάθι με τα εσπεριδοειδή.

Χρυσή σφαίρα κέρδισε η Νάταλι Πόρτμαν

Η Νάταλι Πόρτμαν κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού δραματικού ρόλου για το ρόλο της στο «Μαύρο Κύκνο» .

Η Νάταλι Πόρτμαν κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ηθοποιού για τη δραματική ταινία «Ο Μαύρος Κύκνος». Τα βραβεία απονέμονται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Ο Κόλιν Φερθ κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα καλύτερου ηθοποιού για την ερμηνεία του στην δραματική ταινία «Ο Λόγος του Βασιλιά». Επίσης, η ταινία «The Social Network» με θέμα την δημιουργία του Facebook κέρδισε συνολικά τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ανάμεσά τους αυτή της καλύτερης δραματικής ταινίας.

Η ταινία τιμήθηκε επίσης με το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για τον Ντέιβιντ Φίντσερ, καλύτερου σεναρίου για τον Άαρον Σόρκιν και καλύτερης μουσικής για τον Τρεντ Ρέζνορ.

Στην κατηγορία καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ το βραβείο απονεμήθηκε στην ταινία «Τα Παιδιά είναι εντάξει» και η Ανέτ Μπένινγκ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ίδια ταινία.

Ο Πολ Τζιαμάτι κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ερμηνεία σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την ταινία «Barney's Version».

Δύο Χρυσές Σφαίρες κέρδισε η δραματική ταινία «The Fighter» : Ο Κρίστιαν Μπέιλ το βραβείο ερμηνείας β' ανδρικού ρόλου και η Μελίσα Λίο το βραβείο β' γυναικείου ρόλου.

Η ταινία «Toy Story 3» τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων και το «In a Better World» από την Δανία κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξενόγλωσσης ταινία.

Τέλος, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο τιμήθηκε με το βραβείο Σεσίλ ΝτεΜιλ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Ακολουθεί πλήρης λίστα με τους βραβευθέντες με Χρυσή Σφαίρα:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: «The Social Network”
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: «Τα παιδιά είναι εντάξει"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: Κόλιν Φερθ, «Ο Λόγος του Βασιλιά"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ: Νάταλι Πόρτμαν, «Ο Μαύρος Κύκνος"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ: Πολ Τζιαμάτι, «Barney's Version"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ: Ανέτ Μπένινγκ, «Τα παιδιά είναι εντάξει"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β' ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ: Κρίστιαν Μπέιλ, «The Fighter"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ - Mελίσα Λίο, «The Fighter"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ντέιβιντ Φίντσερ, «The Social Network"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΥ ΚΙΝ/ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ: Ααρον Σόρκιν, «The Social Network"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: Τρεντ Ρέζνορ, Ατικους Ρος, «The Social Network"
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Νταϊάν Γουόρεν, «You Haven't Seen the Last of Me» (από την ταινία «Burlesque")
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ: «Toy Story 3"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ: «In a Better World» (Δανία)

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: «Boardwalk Empire"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΩΜΩΔΙΑ: «Glee"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΜΙΝΙ ΣΕΙΡΑ/ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ: «Carlos"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ : Στιβ Μπουσέμι, «Boardwalk Empire"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ: Κέιτι Σαγκάλ, «Sons of Anarchy"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ: Τζιμ Πάρσονς, «The Big Bang Theory"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΚΩΜΩΔΙΑ: Λόρα Λίνεϊ, «The Big C"
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ - Aλ Πατσίνο, «You Don't Know Jack"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΙΝΙ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ/ ΤΗΛΕΤΑΙΝΙΑ: Κλερ Ντέινς, «Temple Grandin"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β΄ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΡΟΛΟΥ: Κρις Κόλφερ, «Glee"
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ Β' ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΥ ΡΟΛΟΥ: Τζέιν Λιντς, «Glee"

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_17/01/2011_373495

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Οιωνοί, ξόρκια και προφητείες


Τoυ Δημοσθένη Κούρτοβικ

Έκλεισε, λοιπόν, η πρώτη από τις πιθανώς πολλές χρονιές που το ελληνικό βιβλίο θα πορεύεται κάτω από τον αστερισμό της Κρίσης. Μιας κρίσης πολιτισμικής, πριν και πάνω από οτιδήποτε άλλο, που κάποιοι συγγραφείς μας την είχαν προαναγγείλει, θα το ξαναπώ, σε μυθιστορήματα και διηγήματά τους, όταν ακόμη φαινόταν αδιανόητη
Χαρίζω αυτή την παρατήρηση κυρίως σ΄ εκείνους που αγανακτούν επειδή οι διανοούμενοι «δεν μιλάνε». Είναι οι ίδιοι που τους αγνοούν, όταν μιλάνε έγκαιρα αντί για «επίκαιρα», γιατί εκείνοι προτιμούν ό, τι τους χαϊδεύει τ΄ αφτιά και τους επιβεβαιώνει. Καθόλου τυχαία, η έκφραση «Κασσάνδρες» είναι ειρωνική και απαξιωτική στην τρέχουσα γλώσσα, διαστρεβλώνοντας αυτό που έκανε η αυθεντική Κασσάνδρα. Είναι, φυσικά, υπερβολικά νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για τη μεσομακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει η εκδηλωμένη κρίση στη φυσιογνωμία της λογοτεχνίας μας και στη συμπεριφορά του αναγνωστικού κοινού. Μερικές διαπιστώσεις όμως με αφορμή τη φετινή παραγωγή βάζουν σε σκέψεις.

Μελετώντας, πρώτα, τον κατάλογο με τα δεκαπέντε πιο ευπώλητα βιβλία της χρονιάς, όπως τον παρουσίασε ο Μανώλης Πιμπλής στο «Βιβλιοδρόμιο» της 11-12 Δεκεμβρίου, παρατηρώ ότι δεν περιλαμβάνει ούτε έναν τίτλο της απαιτητικής λογοτεχνίας (απαιτητικής ως προς τον προβληματισμό, όχι απαραίτητα την τεχνική της γραφής), όπως δεν περιλαμβάνει καμία από τις προσιτές στο ευρύ κοινό μελέτες και δοκίμια που εκδόθηκαν γύρω από την παγκόσμια κρίση ή την ελληνική παραφυάδα της. Επιπλέον, σχεδόν όλα τα βιβλία της δεκαπεντάδας κινούνται, θεματικά, στον χώρο της ιδιωτικής ζωής και οι ελάχιστες εξαιρέσεις οφείλονται ολοφάνερα στη μόδα που συνδέεται με το όνομα του συγγραφέα. Η εικόνα αυτή ασφαλώς δεν παραπέμπει σε μια κοινωνία που κλονίζεται από βίαιες αλλαγές και προσπαθεί να ανασυνταχτεί. Μάλλον υποδηλώνει μια κοινωνία που επιμένει στις διανοητικές συνήθειές της, που επιδιώκει να ξεχάσει την κρίση αυξάνοντας την ήδη μεγάλη εσωστρέφειά της και γυρίζει την πλάτη σε μορφές δράσης ή προβληματισμού που επιχειρούν να δώσουν καινούργιο περιεχόμενο στη δημόσια σφαίρα.

Βλέπω, έπειτα, ότι στα περισσότερα μυθιστορήματα και νουβέλες της χρονιάς, στη συντριπτική θα έλεγα πλειονότητά τους και χωρίς μάλιστα να υπολογίσουμε τη ροζ λογοτεχνία, το θεματικό πλαίσιο είναι η οικογένεια. Αυτό βέβαια δεν είναι καινούργιο. Το καινούργιο και ενδιαφέρον είναι ότι, με προφανή εξαίρεση τα ροζ μυθιστορήματα, η ελληνική οικογένεια δεν περιγράφεται πια ως καταφύγιο, εγγύηση ασφάλειας, κύτταρο κοινοτικής συνοχής και αλληλοϋποστήριξης, παρά τις όποιες αντιθέσεις και τριβές της. Απεναντίας, παρουσιάζεται όχι απλώς προβληματική αλλά ανεπανόρθωτα διαβρωμένη, δηλητηριασμένη, εστία κινδύνων και πρόξενος κάθε λογής ψυχικών διαταραχών. Το περίεργο, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, είναι ότι προσωποποίηση όλων αυτών των δεινών γίνεται σχεδόν πάντοτε η μητέρα, στην οποία συχνά αποδίδονται δαιμονικά χαρακτηριστικά! Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν η ελληνική οικογένεια ασθενεί- η διάγνωση της λογοτεχνίας μας είναι κατηγορηματική αλλά αν η παρακμή του πατριαρχικού μοντέλου οικογενειακής εξουσίας οδηγεί σήμερα από τις τραυματικές σχέσεις με πατέρες αφέντες σε τραυματικές σχέσεις με τις αναβαθμισμένες μητέρες. ( Ενδεικτικά, θα μπορούσα να αναφέρω τα βιβλία των: Ελένης Γιαννακάκη Snaf, Μάρως Δούκα Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ, Σπύρου Καρυδάκη Τherion, Ιωάννας Καρυστιάνη Τα σακκιά, Σοφίας Νικολαΐδου Απόψε δεν έχουμε φίλους, Χρήστου Οικονόμου Κάτι θα γίνει, θα δεις, Σταυρούλας Σκαλίδη Κρέας από σταφύλι Παναγιώτη Χατζημωυσιάδη Αστοχία υλικού ).

Αλλά το ακόμα πιο περίεργο είναι ότι, παρά την κατάσταση σήψης στην οποία απεικονίζεται η ελληνική οικογένεια, τα νεότερα ενήλικα μέλη της δεν κατορθώνουν και μάλλον δεν επιθυμούν αληθινά την απεξάρτηση από αυτήν. Απλώς δυσφορούν και η δυσφορία τους βρίσκει διέξοδο μόνο σε ατέρμονες όσο και άγονες αντιπαραθέσεις και προστριβές με τους μεγαλύτερους. Αυτό κι αν μας βάζει σε σκέψεις! ΄Οποια κοινωνικο-οικονομική πραγματικότητα και αν αντανακλά (κρίση στην αγορά εργασίας, μικρή απορροφητικότητα εργατικού δυναμικού από τον ελληνικό καπιταλισμό, αντοχή των παραδόσεων ακόμα και όταν έχουν χάσει το περιεχόμενό τους), μας υπενθυμίζει πόσο λίγο έχει προχωρήσει ο ΄Ελληνας από τον «ομαδισμό» (όπως θα έλεγε ο Στέλιος Ράμφος) προς την εξατομίκευση, που χαρακτηρίζει τις πραγματικά σύγχρονες κοινωνίες. Κάτι που επιβεβαιώνεται άλλωστε από τους χαρακτήρες των περισσότερων ελληνικών μυθιστορημάτων.

Λέγεται συχνά τώρα τελευταία ότι η εφαρμογή του Μνημονίου θα οδηγήσει σε κοινωνικό κανιβαλισμό. Στην πεζογραφία μας, ένα κύμα πραγματικού κανιβαλισμού δεν περίμενε το Μνημόνιο για να ενσκήψει. Λιγότερα εγκλήματα και φρικαλεότητες συναντάει κανείς πια στα αστυνομικά μυθιστορήματα απ΄ ό, τι στα άλλα. Σαδιστικοί φόνοι, τελετουργικές ανθρωποθυσίες, αφαίρεση οργάνων (και ζωών) για εμπορική εκμετάλλευση, ακραίες ψυχοπαθολογικές συμπεριφορές από φαινομενικά καθωσπρέπει άτομα πληθαίνουν με γοργό ρυθμό στα ελληνικά λογοτεχνικά κείμενα. Το φαινόμενο είναι απίθανο να οφείλεται σε διαστροφές της συγγραφικής φαντασίας. Μάλλον εκφράζει τον τρόμο απέναντι σε μια κοινωνική πραγματικότητα που, με ή χωρίς το Μνημόνιο, αποκτά ολοένα πιο θηριώδη χαρακτηριστικά, που δεν δεσμεύεται πια από καμία αξία και όπου οποιοσδήποτε σκοπός οποιουδήποτε ατόμου ή ομάδας αγιάζει οποιοδήποτε μέσο.

Καλή χρονιά, παρόλα αυτά! ΄Ετσι κι αλλιώς οι ευχές βρίσκονται πάντοτε εκείθεν (ή εντεύθεν) της λογοτεχνίας...

Το πιο περίεργο είναι ότι, παρά την κατάσταση σήψης στην οποία απεικονίζεται στα βιβλία η ελληνική οικογένεια, τα νεότερα ενήλικα μέλη της δεν κατορθώνουν και μάλλον δεν επιθυμούν αληθινά την απεξάρτηση από αυτήν

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4613283

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Η ζημιά «στα μυαλά των ανθρώπων»

Tης Mαριαννας Tζιαντζη

H μεγαλύτερη ζημιά που φέρνει η κρίση συντελείται «στα μυαλά των ανθρώπων», είπε πριν από μια εβδομάδα ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αρης Καζάκος, καλεσμένος στο «Καλημέρα Ελλάδα» (ΑΝΤ1) του Γιώργου Παπαδάκη. Δεν εννοούσε την κατάθλιψη, τον φόβο και την ανασφάλεια, αλλά την απαξίωση κάποιων θεσμών, όπως του συνδικαλισμού.

«Διαλέγω προσεχτικά τις λέξεις που χρησιμοποιώ», εξήγησε. «Αλλο η κριτική στους “συνδικαλιστές” και άλλο η ισοπέδωση του συνδικαλισμού». Τα συνδικάτα είναι «δομές αντίστασης, με μεγαλύτερη αξία και σημασία σήμερα από ό, τι στο παρελθόν».

Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποίησαν τον συνδικαλισμό σαν εφαλτήριο για πολιτική καριέρα. Πολλοί συνδικαλιστές δίνουν την εντύπωση του πολιτικάντη, όχι του αγωνιστή. Ομως μαζί με τα φθαρμένα πρόσωπα βουλιάζει κι ένας ιστορικός θεσμός που έχει προσφέρει πολλά στη βελτίωση της θέσης όλων των εργαζομένων. Η απαξίωση αυτή καλλιεργείται από «το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό σύστημα, το επικοινωνιακό σύστημα», σύμφωνα με τον κ. καθηγητή και, προφανώς, σε συνθήκες κρίσης, αυτή επιταχύνεται. Είναι υπαρκτές, ορατές οι αδυναμίες, οι αποτυχίες, οι αμαρτίες και οι διασπάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «οι άνθρωποι εξαπατώνται και με ψέματα... και με αλήθειες».

Tη Δευτέρα, στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, παρουσιάστηκε ένα ρεπορτάζ του «Economist» για τον συνδικαλισμό και τους δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και με αναφορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό, οι εργασιακές σχέσεις βρίσκονται σήμερα στην καρδιά της πολιτικής, όχι όμως με τη μορφή της σύγκρουσης ανάμεσα σε κεφάλαιο και εργασία, αλλά ανάμεσα σε κρατικοδίαιτους υπαλλήλους που έχουν λάβει μισθούς, επιδόματα, συντάξεις σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Μιας σύγκρουσης ανάμεσα σε «φορολογούμενους» και σε «φοροφάγους». Η συμμετοχή στα σωματεία μειώνεται διεθνώς μαζί με το κύρος τους, όπως δείχνουν τα πρόσφατα γκάλοπ. Ακριβώς στο ίδιο θέμα αναφέρεται, στο τελευταίο τεύχος του, το έγκριτο αμερικανικό περιοδικό «Τhe New Yorker». Για κοινωνικό αυτοματισμό και για στροφή της μιας κοινωνικής ομάδας εναντίον της άλλης μίλησε και η Ολγα Τρέμη στο προχθεσινό δελτίο του Mega, με αφορμή τις απεργίες στις συγκοινωνίες.

Πράγματι τα ζητήματα αυτά βρίσκονται στην καρδιά της πολιτικής, αλλά και της καθημερινής ζωής μας. Ισως πάντα να βρίσκονταν, όμως τώρα τα βλέπουμε μπροστά μας. Και η αντιμετώπισή τους απαιτεί σοβαρότητα, ήθος και επίγνωση και όχι κραυγές και αφορισμούς περί ημίαιμων Ελλήνων.

Από τη λίθινη στη σκοτεινή εποχή των υπερηρώων


75 ΧΡΟΝΙΑ ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΗΡΩΕΣ

Η κυκλοφορία ενός επιβλητικού λευκώματος αποτελεί την κορύφωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων
για τα 75 χρόνια του εκδοτικού κολοσσού DC CΟΜΙCS, στο οποίο ξεδιπλώνεται το παράλληλο σύμπαν όπου κατοικούν υπερήρωες όπως ο Μπάτμαν και ο Σούπερμαν
Υπήρξαν εποχές που το σύμπαν των υπερηρώων της εταιρείας DC Comics έμοιαζε να έχει επισκιαστεί από εκείνο της μεγάλης ανταγωνίστριάς της Μarvel Comics (Σπάιντερ Μαν, ΧΜen, Χουλκ, Κάπτεν Αμέρικα κ.λπ.)- που είναι λιγότερο «παιδικό» και περισσότερο «κατάλληλο από 13 ετών και άνω»- με την οποία μοιράζονται γύρω στο 80% της αγοράς των κόμικς στις ΗΠΑ. Η αλήθεια είναι όμως ότι ο περισσότερος κόσμος, ειδικά όσοι δεν υπήρξαν σπασίκλες του είδους, όταν σκέπτεται σούπερ ήρωες και κόμικς, σκέπτεται κατ΄ αρχάς τον Σούπερμαν και τον Μπάτμαν, τους δύο πιο διάσημους εκπροσώπους του ρόστερ μυθικών χαρακτήρων της DC, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων χαρακτήρες όπως η Wonder Woman, ο Green Lantern (σύντομα στις μεγάλες οθόνες του πλανήτη), ο Flash, ο Αquaman.

Η ιστορία αυτού του παράλληλου σύμπαντος αρχίζει το 1935 όταν ο Μάλκολμ Γουίλερ Νίκολσον, ιδρυτής της DC, δημοσίευσε ως εκδότης το πρώτο τεύχος του περιοδικού κόμικς «Νew Fun». Κυκλοφορία καθοριστική για τη δημιουργία ενός εκδοτικού κολοσσού που γεννήθηκε ως Νational Αllied Ρublications για να πάρει τελικά το όνομα με το οποίο έγινε ευρέως γνωστός από τα αρχικά της επιτυχημένης σειράς κόμικς Detective Comics, στην οποία έμελλε να κάνει το ντεμπούτο του ως γκεστ σταρ ο χαρακτήρας του Μπάτμαν τον Μάιο του 1939. Είχε προηγηθεί σχεδόν έναν χρόνο πριν ο Σούπερμαν, που έκανε την παρθενική εμφάνισή του τον Ιούνιο 1938 μέσα από τις σελίδες του άλλου τίτλου της εταιρείας, στο πρώτο τεύχος του περιοδικού «Αction Comics». Το συγκεκριμένο τεύχος αποτελούσε εδώ και δεκαετίες ένα από τα «ιερά δισκοπότηρα» για τους συλλέκτες σπάνιων κόμικς αλλά και τους συλλέκτες επενδυτές γενικώς- στις 22 Φεβρουαρίου της περασμένης χρονιάς ένα αντίτυπο άλλαξε χέρια σε επίσημη δημοπρασία αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων (όπως στις περισσότερες τέτοιες συναλλαγές αντικειμένων εξαιρετικής σπανιότητας, τα ονόματα τόσο του αγοραστή όσο και του πωλητή κρατήθηκαν μυστικά).

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=4613233

Το ζήτημα πια έχει τεθεί:
Ή θα εξακολουθούμε να γονατίζουμε
Όπως αυτός Ο δραπέτης
Ή θα σηκώσουμε άλλον πύργο ατίθασο
απέναντί τους.

Μιχάλης Κατσαρός

όστρια

Συγγενικές σχέσεις

 

© 2013 "στο... Επτά". All rights resevered. Designed by Templateism

Back To Top